5.2.17

Κοσσυφοπέδιο: Κατεδαφίσθηκε το τείχος στη Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα - Η Σερβία θέτει το στρατό σε κατάσταση συναγερμού - Πρόταση για ανταλλαγή εδαφών

Πολίτες και των δύο πλευρών στην πόλη Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την κατεδάφιση του τείχους που είχε ανεγερθεί για να χωρίσει τις σερβικές συνοικίες με τις αλβανικές. Κατά την κατεδάφιση, όπως σημειώνει η αλβανική «Zhurnal», οι πολίτες παρέμειναν ήρεμοι και δεν υπήρξε περιστατικό. Ωστόσο, υπήρξε αύξηση της επιτήρησης των πολιτών στην νότια πλευρά της γέφυρας, που δεν επέτρεψε στους πολίτες να προσεγγίσουν στη γέφυρα που χωρίζει την πόλη. Η κατεδάφιση του τείχους αποφασίσθηκε μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και του Δήμου της Μιτρόβιτσα, καθώς έχουν υπογράψει για το γκρέμισμά του και τη δημιουργία ενός πεζόδρομου.

«Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Ενώσεων Αποστράτων της Σερβίας, Σάσα Ντουίοβιτς χαιρέτισε την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να θέσει σε ετοιμότητα το στρατό και την αστυνομία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο», σημειώνει το αλβανικό Albeu. Ωστόσο, εξέφρασε την ικανοποίησή του προς τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, που προχωρά με σταθερά βήματα να επιλύσει την κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, είπε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις αντιπροσωπεύουν μια από πιο σοβαρές απειλές των Αλβανών εξτρεμιστών που προσπαθούν να τις εφαρμόσουν», σημειώνει το δημοσίευμα που επικαλείται το σερβικό πρακτορείο Tanjug.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ντέινα Ροραμπάχερ (Dana Rorabaher) ο οποίος προεδρεύει στην Υποεπιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ευρώπη, την Ευρασία και των αναδυόμενων απειλών, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Σερβίας, προτείνει την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για την επίλυση των εντάσεων σε αυτό το μέρος των Βαλκανίων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση, προτείνει εδάφη της νότιας Σερβίας με αλβανικό πληθυσμό να παραχωρηθούν στο Κοσσυφοπέδιο και εδάφη του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και Μετοχίων να ενσωματωθούν στη Σερβία. «Αντί να έχουμε τα αρνητικά παραδείγματα, όπως η αποστολή ενός τρένου με προκλητικά σύμβολα για το Κοσσυφοπέδιο, μπορεί να είναι καλύτερα για το κοινό συμφέρον να εξετασθεί η πρόταση για ανταλλαγή εδαφών που θα φέρει το σερβικό πληθυσμό (του βόρειου Κοσόβου) στη Σερβία και τον αλβανικό πληθυσμό της νότιας Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο» σημειώνει το Αμερικανός γερουσιαστής που εκλέγεται στην Καλιφόρνια. Ο Ροραμπάχερ στην επιστολή του προς τον Τόμισλαβ Νίκολιτς συνιστά ότι η πρόταση αυτή είναι δυνατή και δεν πρέπει να αγνοηθεί.

The Hellenic Information Team

No comments :