1.2.17

Ιταλικό "ταμείο για την Αφρική" με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΛΥΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΠΟΛΥΟΥΝ ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΠΙΚΡΩΣ ΔΙΕΠΙΣΤΩΣΑΝ.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου με διαθέσιμα 200 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προορίζεται να προσφέρει βοήθεια σε χώρες της Αφρικής για να μειωθούν οι ροές της παράνομης μετανάστευσης προς τις ιταλικές ακτές. Το "Ταμείο για την Αφρική", η ίδρυση του οποίου προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2017, έχει στόχο την αποτροπή των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη σύστασή του. Το νέο αυτό ταμείο, το οποίο είναι διακριτό από τα κεφάλαια που κατανέμονται για τη διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη, είναι αφιερωμένο "στον αγώνα εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση", επέμεινε ο Αλφάνο. Οι τρεις χώρες που αφορά κυρίως η κίνηση αυτή της Ρώμης --η Λιβύη, ο Νίγηρας και η Τυνησία-- αποτελούν τα σημεία απόπλου ή διέλευσης μεγάλου μέρους των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που φθάνουν κάθε χρόνο στις ιταλικές ακτές.

Τα ποσά που θα διατεθούν στα αφρικανικά κράτη πιθανότατα θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας, την απόκτηση εξοπλισμού ή τεχνικών εργαλείων ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια "των εξωτερικών συνόρων" τόσο των χωρών αυτών, όσο και της Ιταλίας. "Δεν θα οικοδομήσουμε ένα τείχος στη Μεσόγειο, δεν μπορούμε και δεν θα το κάνουμε", σημείωσε πάντως ο Αλφάνο, αναφερόμενος προφανώς στην πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση. "Θα δώσουμε χρήματα σε αυτές τις χώρες οι οποίες σε αντάλλαγμα θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν εδώ", επέμεινε ο Αλφάνο. Η δημιουργία του ταμείου αυτού καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα όπου θα συζητηθούν τα σχέδια για την ανάσχεση των ροών Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη.

Τουλάχιστον 181.000 άνθρωποι --ένας αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο-- έφθασαν στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου πέρυσι, οι περισσότεροι αναχωρώντας από τις ακτές της Λιβύης, όπου οι διακινητές δρουν υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας. Πάνω από 5.000 άνθρωποι πιστεύεται πως πνίγηκαν επιχειρώντας να φθάσουν στις ιταλικές ακτές, κατά οργανώσεις αρωγής. Μελλοντικοί "εταίροι" της Ιταλίας ενδέχεται να είναι η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία. Η Ρώμη έχει επικρίνει επανειλημμένα την αντίδραση της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση, ειδικά την αδυναμία εξεύρεσης μιας συμφωνίας που θα εφαρμοστεί για το πώς τα κράτη-μέλη θα μοιραστούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι φθάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να εκταμιευθεί ένα ποσό ακόμη 200 εκατομμυρίων ευρώ για έργα όπως η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του λιμενικού σώματος της Λιβύης και η αύξηση των οικειοθελών επαναπατρισμών. "Δεν έχουμε συζητήσει για τη δημιουργία καταυλισμών στην Τυνησία ή αλλού", ανέφερε ο Αντζελίνο Αλφάνο, τονίζοντας πως θα ήταν πρόωρο να εξεταστεί οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο στη Λιβύη εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας. "Προσπαθούμε να αποφύγουμε την ανάγκη (να στηθούν) καταυλισμοί", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

ΑΜΠΕ

No comments :