3.2.17

Οι 9 πιο γνωστοί ιδιωτικοί στρατοί των τελευταίων χρόνων

Στην αρχαία Ελλάδα η πιο γνωστή τέτοια περίπτωση ήταν οι περίφημοι «Μύριοι». Στην εποχή μας πολλές εταιρίες έχουν ασχοληθεί αλλά πολύ λίγες είναι αυτές που έχουν ξεχωρίσει. Ας δούμε τις 9 μεγαλύτερες εταιρίες που παρέχουν μισθοφόρους στρατιώτες σε όλη την υφήλιο.

ACADEMΙ: Πρόκειται για την πάλαι ποτέ περίφημη Blackwater. Διαχειρίζεται την μεγαλύτερη ιδιωτική εγκατάσταση εκπαίδευσης μισθοφόρων στο έδαφος των ΗΠΑ. Η έκταση φτάνει στα 7000 εκτάρια. Η εταιρεία έχει εκπαιδεύσει πάνω από 50.000 μισθοφόρους από διάφορες χώρες, ως στρατιώτες, αστυνομικούς και ειδικούς σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο υπάλληλοι της εταιρείας συμμετείχαν το περασμένο χρονικό διάστημα σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Το 2010 εντυπωσίασε την σχετική αγορά παίρνοντας συμβόλαιο 250 εκατομμυρίων από την CIA. To 2013 πήρε συμβόλαιο 92 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παροχή «σεκιουριτάδων» στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.  To 2014 ενσωματώθηκε και έγινε τμήμα της Constellis Group μαζί με την Triple Canopy

DEFION INTERNATIONAL: Το αρχηγείο της εταιρείας είναι στο Περού αλλά γραφεία της υπάρχουν σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων το Ιράκ και το Ντουμπάι. Η εταιρεία αυτή είχε ισχυρούς δεσμούς με μια άλλη επίσης γνωστή για μισθοφορικές υπηρεσίες, την Triple Canopy. Αυτή η εταιρία στρατολόγησε και εκπαίδευσε μισθοφόρους για το πόλεμο στο Ιράκ. Συνολικά γίνεται λόγος για 3000 μισθοφόρους ειδικά στην περίφημη πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, τον καιρό που η αμερικανική παρουσία στην χώρα ήταν πιο έντονη.

TRIPLE CANOPY: Αυτή η εταιρία έχει υπογράψει συμβόλαια με τις ΗΠΑ για την αποστολή δυνάμεων στον Ιράκ.

G4S: Με προσωπικό πάνω από 620.000 σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμμετέχει σε επιχειρήσεις σε 125 χώρες εστιάζοντας στις περιοχές των αναπτυσσόμενων αγορών… Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία ασφαλείας με μετοχές της να υπάρχουν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ασχολείται με υπηρεσίες ασφαλείας σε ιδιώτες και κρατικές υπηρεσίες, συλλογή πληροφοριών, εκκαθάριση ναρκών και εκπαίδευση.

ΑEGIS: Η εταιρία αυτή συμμετείχε σε αποστολές σε περίπου 40 χώρες για σχεδόν 20 κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ! Με γραφεία σε Βρετανία, ΗΠΑ, Αφγανιστάν και Μπαχρέιν, η εταιρία παρέχει επίσης υπηρεσίες ασφαλείας για ιδιωτικές εταιρίες σε αναπτυσσόμενες αγορές…

DYNCORP: Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε το 1946(!) με την ονομασία Land-Air Inc και τότε ήταν απλά μια αεροπορική εταιρία. Οι μισθοφόροι της εταιρίες συμμετείχαν σε μάχες κατά των ανταρτών της Κολομβίας και σε αποστολές κατά εμπόρων ναρκωτικών στο Περού. Στην παρούσα φάση έχει δυνάμεις στο Ιράκ.

ASIA SECURITY GROUP: Πρόκειται για πολύ μεγάλη εταιρία με σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Εκεί έχει συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό για την παροχή ασφάλειας σε εγκαταστάσεις και κονβόι. Η εταιρία αυτή παρείχε μισθοφόρους με ενοίκιο και στην DynCorp, που διενεργεί αποστολές στην περιοχή.

ERINYS: Αυτή είναι μια ακόμα εταιρία που παρείχε στρατιώτες στο Ιράκ. Εκτός αυτού ασχολείται με υπηρεσίες ασφαλείας, εκπαίδευση και συμβουλές σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες με δραστηριότητες στην Ασία και την Αφρική. Η εταιρία επίσης παρέχει υπηρεσίες για εταιρίες που εμπλέκονται σε εξορύξεις στην Αφρική.

UNITY RESOURCES GROUP: Με προσωπικό πάνω από 1200 άτομα, παρέχει υπηρεσίες σε έδαφος, θάλασσα και αέρα στην Αφρική, Αμερική, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Ευρώπη.

http://www.newsbeast.gr/

No comments :