20.1.17

Το ΥΠΕΞ Σκοπίων καλεί τη Σερβία να σταματήσει τη χρήση του όρου «FYROM» - ΥΠΕΞ Σερβίας σε Σκόπια: "Μεταξύ μας θα λέμε το συνταγματικό σας όνομα, διεθνώς ‘FYROM. Αν Προσβάλλεστε γιατί Μένετε σε Ηνωμένα Έθνη, Συμβούλιο Ευρώπης, ΟΑΣΕ;»

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της διπλωματικής οδού απαίτησε την άμεση διόρθωση της ονομασίας του νοτιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων, από τις σερβικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του, την οποία δημοσιεύει το σκοπιανό ‘Maxfax’. Η αντίδραση προήλθε από την εμφάνιση πινακίδων στους αυτοκινητόδρομους της Σερβίας προς τα Σκόπια που τα αναφέρουν ως “FYROM” στη σερβική 'БЈРМ'. Η χρήση αυτού του όρου, και όχι του συνταγματικού ονόματος της Ψευδομακεδονίας, «βρίσκεται σε αντίθεση με τις καθιερωμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Σερβίας», αναφέρει η ανακοίνωση. «Αυτή η ανακολουθία πρέπει να διορθωθεί αμέσως. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια πρόκληση προσβάλλει τα συναισθήματα των πολιτών του νοτιου σλαβικού κράτους και δεν συνάδει με την καλή γειτονία. Η ακατάλληλη και ασεβής ονομασία είναι καταχρηστική μεταξύ των γειτόνων» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Σε απάντηση του αιτήματος του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων για τη χρήση του όρου ‘πΓΔΜ’ από τη Σερβία (σερβικά : Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" και με τα αρχικά BJRM)-, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι εάν οι αξιωματούχοι των Σκοπίων θεωρούν προσβλητική την ονομασία BJRM, το ίδιο ισχύει για τη Σερβία όταν χρησιμοποιούν αυτοί τον όρο «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου». «Εμείς διερευνούμε για μια αμοιβαία δίκαιη σχέση. Αν αυτοί διαμαρτύρονται για την πινακίδα στα διόδια, τότε τι πρέπει να κάνουμε εμείς που ψήφισαν στην UNESCO για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου;» είπε ο Ντάτσιτς στο ‘Novosti’. “Η Σερβία δεν έχει αλλάξει στάση, αυτοί έχουν αλλάξει», είπε και για εμάς είναι ντροπή να λένε το Κόσοβο και τα Μετόχια ως «Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου». Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι, στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια, θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία, αλλά, διεθνώς θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο «BJRM» (ή αγγλικά FYROM) όπως χρησιμοποιείται στην ΕΕ και τον ΟΗΕ.
«Αν για τα Σκόπια η ονομασία ΠΓΔΜ είναι προσβλητική, όπως αναφέρουν, γιατί δεν εγκαταλείπουν τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και τις συνεδριάσεις της ΕΕ όπου βρίσκονται με την ονομασία ΠΓΔΜ; Γιατί βρίσκονται εκεί με αυτήν την ονομασία και τώρα ενοχλούνται με τις αποδείξεις των διοδίων στις οποίες αναγράφεται η ίδια ονομασία;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς μιλώντας στην εφημερίδα Βέτσερνιε Νόβοστι του Βελιγραδίου.
The Hellenic Information Team

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ/ΟΝΟΜΑΤΟΣ/ΛΕΞΕΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΥΣ, ΑΠΟΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ/ΟΝΟΜΑΤΟΣ/ΛΕΞΕΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ; 

1 comment :

Anonymous said...

Ώρα να αλλάξουν οι καθιερωμένες διπλωματικές σχέσεις τους, και ώρα να δείξουν λίγη ευγνωμοσύνη οι σέρβοι για τη στάση μας στους βομβαρδισμούς και το πως το πληρώσαμε.!


12G