02/01/2017

Ντάτσιτς: Η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβία δήλωσε ότι η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, αφού το Νοτιο Σλαβικό κράτος των Σκοπίων (FYROM), αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου και υποστήριξε την ένταξή του στην UNESCO. «Η Σερβία έκανε έναν μεγάλο λάθος. Η Ευρώπη και όλος ο κόσμος χρησιμοποιούν για τα Σκόπια το όνομα FYROM και εμείς χτυπήσαμε χαστούκι στους συνάδελφούς μας Έλληνες και τώρα περιμένουν την Ελλάδα να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και την FYROM, μια αναγνώριση που προσβάλλει τους Έλληνες και αυτοί (οι Σκοπιανοί) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει να παραδεχθώ ότι είμαστε ανόητοι (будали)», δήλωσε ο Ντάτσιτς. Πρόσθεσε ότι το Βελγράδι στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα τους, αλλά σε πολυμερές επίπεδο θα χρησιμοποιεί το όνομα που χρησιμοποιεί η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη, δηλαδή FYROM (БЈРМ).

Σε συνέντευξή του την Πρωτοχρονιά στο πρακτορείο ‘Beta’, αναφερόμενος στις περιφερειακές σχέσεις, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η αναγνώριση και υποστήριξη της συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO επιβαρύνει τη Σερβία σε σχέση με τους γείτονες της- την Κροατία, Μαυροβούνιο, Σκόπια και η Σερβία οδηγείται σε μια πολιτική αβεβαιότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθεί τίποτε με αυτές τις χώρες σε διμερές επίπεδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι μια εκδικητική πολιτική αλλά μια υπεύθυνη πολιτεία πρέπει να έχει εθνική πολιτική. «Η Σερβία δεν είναι παιχνίδι για να μας παίζουν. Κανείς δεν επιτρέπεται να μας ταπεινώσει. Αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας στο Κόσοβο και τα Μετόχια, τα οποία κάηκαν και καταστράφηκαν, και εάν αυτό δεν είναι αρκετό για κάποιον, και επιμένει στο θέμα (ένταξης του Κοσόβου) στην UNESCO, τότε έχω να θέσω το ερώτημα της ουσιαστικής σχέσης μας», πρόσθεσε ο Ντάτσιτς, σύμφωνα με το Meta.

«Οι δηλώσεις του επικεφαλούς της σερβικής διπλωματίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος ανέφερε ότι ήταν λάθος της Σερβίας, η αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα, προκάλεσε θύελλα σχολίων στη χώρα», σημειώνει το σλαβικό των Σκοπίων ‘24Vesti’. Εκτός από την έκπληξη που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, είναι και ακατανόητες και περιττές οι λεκτικές εκφράσεις προς τις γειτονικές χώρες, όπως και για τα Σκόπια, σημειώνει το δημοσίευμα.  Παρόμοια δήλωση έκανε και το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.  «Μεταξύ της Σερβίας και της χώρας μας υπάρχουν κοινοί δεσμοί και βαθιά φιλία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες των δύο χωρών έχουν πολύ θετικά συναισθήματα για τους γείτονες της άλλης πλευράς.  Οι πολιτικοί πρέπει μόνο να εμβαθύνουν σε αυτές τις ιστορικές σχέσεις. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι ή τουλάχιστον να μην καταστρέφουν τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των Σκοπίων και της Σερβίας, προς τις δύο κατευθύνσεις.  Αυτό πρέπει να ισχύει σε περιπτώσεις όπου είναι προφανές ότι θερμαίνεται η ατμόσφαιρα, όπως μετά από την ψηφοφορία για την είσοδο του Κοσόβου στην UNESCO», αναφέρει το σκοπιανό ΥΠΕΞ σύμφωνα με το ‘24Vesti’.

The Hellenic Information Team

Η ΠΓΔΜ μαζί με το Μαυροβούνιο και την Κροατία είχαν ψηφίσει υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCΟ στις 9 Νοεμβρίου 2015, κάτι όμως που δεν επιτεύχθηκε τελικά, αφού δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία και η ψηφοφορία αναμένεται να επαναληφθεί εντός των προσεχών μηνών. Για το ζήτημα υπήρξε τότε τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Σέρβο ομόλογό του Vucic κατά την οποία ο δεύτερος είχε θέσει το θέμα της ελληνικής στάσης στην UNESCO, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην υποστηρίξει το αίτημα του Κοσόβου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευθεί, ωστόσο υπενθύμισε στον Vucic τη στάση του Βελιγραδίου στο θέμα της ΠΓΔΜ, δεδομένου ότι η Σερβία ήταν από τις πρώτες χώρες που την αναγνώρισαν με το συνταγματικό της όνομα. Τελικά η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία ωστόσο το Βελιγράδι ανησυχεί για μια πιθανή αλλαγή στάσης της Αθήνας που θα σηματοδοτήσει και τη μείωση του αριθμού των 5 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Κύπρος, Σλοβακία και Ισπανία) που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Ενδεχόμενη ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO αναμένεται να πλήξει πολιτικά το SPS, το κόμμα που ίδρυσε ο Slobodan Milosevic, καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο με τις προεδρικές εκλογές να διεξάγονται στις 9 Απριλίου του 2017.

No comments :

Post a Comment