08/01/2017

Η αστυνομία βρήκε όπλα, χρήματα και πλαστές ταυτότητες στα σπίτια της Ρούπα

Στο πλαίσιο των ερευνών που ενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης συλληφθείσας, στο σπίτι στην Ηλιούπολη, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πολεμικά τυφέκια, δύο πιστόλια, τέσσερις χειροβομβίδες (τρεις αμυντικού και μια επιθετικού τύπου) και φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων. Επίσης, δίπλα στο σπίτι που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, όπου διέμενε η 25χρονη συλληφθείσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε όχημα το οποίο φέρεται ότι είχε αγοραστεί το Δεκέμβριο του 2016 από τις δύο συλληφθείσες. Και στα δύο σπίτια, σε Ηλιούπολη και Άγιο Δημήτριο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά. Όλα τα παραπάνω κατασχεθέντα έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για εργαστηριακές εξετάσεις. Οι έρευνες στα δύο σπίτια συνεχίζονται. Στο σπίτι της 25χρονης στον Άγιο Δημήτριο, εντοπίστηκαν περίπου 100.000 ευρώ κρυμμένα μέσα στο στρώμα του κρεβατιού, με την αστυνομία να εκτιμά πως προέρχονται από την ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Μαλεσίνα, το φθινόπωρο του 2016.

Δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε επίθεση ή άλλη τρομοκρατική ενέργεια, τα δύο καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Αντίθετα, ένα από τα δύο πιστόλια που βρέθηκαν είχε πρώτα χρησιμοποιηθεί στη ληστεία που είχε διαπράξει ο σύντροφός της, Νίκος Μαζιώτης, στο Δήμο Κλειτορίας, στην Αχαΐα και στη συνέχειια από την ίδια τη Ρούπα στην αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης του Μαζιώτη από τον Κορυδαλλό, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στο σπίτι και τη γιάφκα της Ρούπα βρέθηκαν τα εξής ευρήματα:
«α.) Τα στοιχεία ταυτότητας της συλληφθείσας Παναγιώτας Ρούπα του Βίκτορα και της Ειρήνης, γεν. την 03-04-1969 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας.
β.) Τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφία της συλληφθείσας Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου του Ανδρέα και της Μαρίας, γεν. την 21-11-1992 στην Αθήνα Αττικής.
γ.) Φωτογραφία καταφανώς πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας που βρέθηκε σε οικία στον Άγιο Δημήτριο Αττικής, όπου συνελήφθη η Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου. Έχει αριθμό ΑΚ 757923 και φέρεται να εκδόθηκε την 03-09-2013 από το Τμήμα Ασφαλείας Κυψέλης, υπό στοιχεία κατόχου ΔΗΜΑ Διονυσία του ΚΡΙΣΤΑΚΗ και της ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, γεν. 02-08-1987 στην Αθήνα Αττικής.
δ.) φωτογραφίες εννέα (9) καταφανώς πλαστών Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας και άδειας ικανότητας οδήγησης, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε οικία στην Ηλιούπολη Αττικής, όπου συνελήφθη η Παναγιώτα Ρούπα:
1. το με αριθμό ΑΗ 964065 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας υπό στοιχεία ΠΑΣΠΑΡΑΚΗΣ Σταύρος του Σοφοκλή και της Ελένης, γεν. την 10-01-1973 στο Ηράκλειο - Ηρακλείου, εκδοθέν την 28-05-2009 από την Υ.Α. Ηρακλείου.
2. το με αριθμό ΑΙ 679136 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας υπό στοιχεία ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Μιχάλης του Νικολάου και της Αρχοντίας, γεννηθείς την 16-04-1977 στην Αθήνα Αττικής, εκδοθέν την 15-11-2010 από το Α.Τ. Αμπελοκήπων.
3. το με αριθμό ΑΕ 043368 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, υπό στοιχεία ΒΙΤΣΑΞΑΚΗ Ελένη του Ιωάννη και της Μαρίας γεν. 17-09-1966 στο Ηράκλειο Ηρακλείου Κρήτης, εκδοθέν την 06-02-2007 από το Τ.Α. Νέου Ψυχικού.
4. το με αριθμό Π 085404 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας υπό στοιχεία ΡΟΔΙΤΗΣ Νικόλαος του Φωτίου και της Σοφίας, γεν. 05-09-1973 στον Ασπρόπυργο Αττικής εκδοθέν την 07-10-1991 από Α.Τ. Ασπροπύργου.
5. το με αριθμό ΑΑ 909682 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας υπό στοιχεία ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ευστάθιος του Γεωργίου και της Βασιλικής γεν. την 01-02-1986 στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, εκδοθέν την 09-01-2005 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου.
6. το με αριθμό ΑΖ 601679 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, υπό στοιχεία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης του Βασιλείου και της Χριστίνας γεννηθείς την 19-01-1985 στην Αθήνα Αττικής εκδοθέν την 09-04-2008 από το Τ.Α. Ηλιούπολης.
7. η με αριθμό 777903389 άδεια ικανότητας οδηγήσεως κατηγορίας Α΄ και Β΄ εκδοθείσα την 04-10-1999 από το Υπουργείο Συγκοινωνιών Δυτικής Αθήνας υπό στοιχεία ΡΟΔΙΤΗΣ Νικόλαος του Φωτίου, γεν. την 05-09-1973 με διεύθυνση κατοικίας τη Λ. Δημοκρατίας 102, Δήμος Ασπροπύργου, Νομός Αττικής.
8. το με αριθμό ΑΕ 170764 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας υπό στοιχεία ΠΑΣΠΑΤΗ Μυρσίνη του Νικολάου και της Άννας, γεν. 13-08-1983 στη Θεσσαλονίκη εκδοθέν την 17-01-2007 από το Τ.Α. Τούμπας Τριανδρίας, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον κάτοχό του.
9. το με αριθμό Π 769565 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, υπό στοιχεία ΜΑΥΡΙΚΟΥ Μαριάννα του Αριστοδήμου και της Αναστασίας, γεννηθείσα την 18-04-1973 στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον κάτοχό του.
10. το με αριθμό Ξ 981517 Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας υπό στοιχεία ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ Παρασκευή του Γεωργίου και της Φρειδερίκης, γεν. την 21-10-1978 στην Τρίπολη Αρκαδίας, εκδοθέν την 24-06-1992 από το Τ.Α. Τρίπολης, για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον κάτοχό του.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με την σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των διωκομένων αδικημάτων. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τη συγκεκριμένη δημοσιοποίηση και κυρίως αν τα παραπάνω πρόσωπα, με τα δημοσιοποιηθέντα ή με άλλα στοιχεία, έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή όπως, εκμίσθωση οχήματος, διαμερίσματος, οικίας, γκαράζ ή άλλου χώρου κ.λπ., να επικοινωνήσει στους αριθμούς κλήσης 1014 και 10414 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».

Μετά τη δημοσιοποίηση των πλαστών ταυτοτήτων που βρέθηκαν στα σπίτια της Ρούπα και της 25χρονης, ένας πολίτης αποκάλυψε και το νέο κρησφύγετο της Ρούπα στην περιοχή του Ωρωπού. Το διαμέρισμα ήταν νοικιασμένο τουλάχιστον δύο χρόνια, πιθανόν με τα στοιχεία της 25χρονης συλληφθείσας. Μέχρι αυτή την ώρα στο σπίτι δεν έχουν βρεθεί όπλα ή εκρηκτικά.

Ερμηνεύοντας σημειώσεις του επιχειρησιακού πίνακα της Πόλας Ρούπα και στοιχεία της έρευνας, πριν από τη σύλληψή τους, φαίνεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση, ενδεχομένως με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα, με στόχο οικονομικό ή πολιτικό παράγοντα στην περιοχή του Πειραιά, όπως πριν από τη σύλληψή του Νίκου Μαζιώτη, κάτι που είχε διαπιστωθεί μετά τη σύλληψη του 34χρονου συνεργού τους στον Βύρωνα με το χτύπημα να προσδιοριζόταν χρονικά στις 4 Οκτωβρίου 2014. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν, χωρίς προς το παρόν να έχουν παρουσιάσει στοιχεία επιβεβαίωσης, ότι και οι τρεις τρομοκρατικές επωνυμίες είχαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα με μικρές μεταβολές, που αποτελείτο από την Πόλα Ρούπα, την Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, δύο τουλάχιστον άνδρες που ενδεχομένως κρύβονται πίσω από τις πλαστές ταυτότητες «Ευστάθιος Τριαντόπουλος», «Ιωάννης Παπαδόπουλος», ενδεχομένως κάποιες ακόμη γυναίκες και μερικούς ποινικούς συνεργάτες, όπως ο 37χρονος παλιός συνεργός του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, που φαίνεται να ήταν και προμηθευτής οπλισμού.

Κομβικό ρόλο στη νέα γενιά του «Επαναστατικού Αγώνα» και στη συνεργασία των άλλων οργανώσεων διαδραμάτιζε νεαρή φιλόλογος. Η αντιτρομοκρατική πιστεύει πως στρατολογήθηκε μέσα από τις καταλήψεις και τις συλλογικότητες αρχικά στο χώρο που κινείται η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και στη συνέχεια μέσω των ατόμων που απεικονίζονται στις δυο ταυτότητες βρέθηκε στο πλευρό της Πόλας Ρούπα. Θεωρείται από τα πλέον έμπιστα άτομα της 48χρονης συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη, αφού είχε στο σπίτι της ένας μεγάλο μέρος από το λεγόμενο επαναστατικό ταμείο (100.000 ευρώ), μπαινόβγαινε στο διευθυντήριο της οδού Ζαΐμη και πρόσεχε ακόμα και το 6χρονο παιδί της Ρούπα. Δίπλα της φαίνεται να είχαν ρόλους οι δυο νεαροί που τα πρόσωπα τους απεικονίζονται στα δυο κλεμμένα δελτία ταυτότητας. Οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτούς και ουσιαστικά αποτελούσαν μαζί με 2-3 ακόμα άτομα την τρίτη γενιά της οργάνωσης.Κοντά τους μια ομάδα ποινικών με «επικεφαλής» έναν 37χρονο αρχιληστή που στο παρελθόν είχε βρεθεί στο περιβάλλον του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα και είχε την δυνατότητα να επισκέπτεται το σπίτι της Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Σειρά σημειώσεων για ενδεχόμενη επίθεση σε βάρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και αναφορές σε ΙΧ που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς φέρεται να βρέθηκαν στην κατοικία της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σημειώματα, τα οποία φέρεται να έχει συντάξει η συλληφθείσα αλλά και συνεργοί της, υπήρχαν στοιχεία για διευθύνσεις κατοικιών και γραφείων, πινακίδες αυτοκινήτων, μετακινήσεις και άλλα που αφορούσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εύρημα αυτό προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. Και αυτό επειδή μετά τις αρχικές σημειώσεις που αφορούσαν στοχεύσεις τραπεζιτών και επιχειρηματιών διαπιστώνεται ότι ένας από τους στόχους «πρώτης σειράς» και ίσως στο άμεσο μέλλον του Επαναστατικού Αγώνα ή άλλης ένοπλης οργάνωσης θα ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ. Η σύλληψη της 48χρονης συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη πιθανόν να σημαίνει την αποτροπή μίας επίθεσης που θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση και μεγάλο πολιτικό αντίκτυπο, δείγμα των μεγάλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων που επεδίωκε να έχει η ομάδα ανταρτών πόλης που πλαισίωνε την Πόλα Ρούπα.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να αναλύσουν αυτά τα ευρήματα προκειμένου να διαπιστωθεί πότε και πώς υπήρξε παρακολούθηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, πώς συνελέγησαν τα σχετικά στοιχεία και αν υπήρξε ειδική «εσωτερική» πληροφόρηση των ενόπλων. Σημειώνεται ότι στις αρχές του 2013 είχαν αποτελέσει στόχο επίθεσης η τότε έδρα της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού και οι ένοπλοι είχαν πυροβολήσει προς τα γραφεία του τότε αρχηγού του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση ΟΛΑ, στην οποία εξετάζεται η συμμετοχή ενόπλων που πλαισίωναν την Πόλα Ρούπα. Στην ίδια κατοικία τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ήδη ανακάλυψαν χειρόγραφες σημειώσεις που αφορούσαν παρακολούθηση για ενδεχόμενη απαγωγή ενός γνωστού επιχειρηματία με πολυσχιδή δραστηριότητα, ενός εφοπλιστή αλλά και για άλλα πρόσωπα. Την ίδια ώρα στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται η εξέταση και ανάλυση πειστηρίων από τα καταλύματα της Πόλας Ρούπα, της 25χρονης βοηθού της Κωνσταντίνας Αθ. προκειμένου να προσδιορισθεί η ταυτότητα τριών-τεσσάρων συνεργών τους, από τους οποίους εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο είναι «γνωστοί» στις διωκτικές αρχές. Στοιχεία επιχειρείται να αντληθούν και από κινητά και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στην κατοχή του 37χρονου Γιώργου Χ. ο οποίος συνελήφθη προ μερικών ημερών στη Νέα Σμύρνη και θεωρείται τροφοδότης όπλων οργανώσεων αντιεξουσιαστών.

No comments :

Post a Comment