10.1.17

ΗΠΑ: Γερουσιαστές και των δύο κομμάτων προτείνουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν και οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Μπεν Κάρντεν και Ρόμπερτ Μενέντεζ είπαν χθες ότι θα εισαγάγουν σχέδια νόμου στη Γερουσία που θα επιβάλλουν «εκτενείς» κυρώσεις στη Ρωσία για τις προσπάθειές της να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών ανακοίνωσαν χθες κυρώσεις σε βάρος του Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, του επικεφαλούς της ισχυρής ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τις κύριες εγκληματολογικές έρευνες, και των Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κόβτουν, δύο υπόπτων για τον φόνο του αντιπολιτευόμενου και πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος είχε καταφύγει στη Βρετανία. Τα ονόματα των τριών προστέθηκαν στον λεγόμενο κατάλογο «Μαγκνίτσκι», από την ονομασία ενός αμερικανικού νόμου του 2012 που επιτρέπει να παγώνουν αγαθά και συμφέροντα στις ΗΠΑ ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι απαγορεύεται να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος επειδή η Ουάσινγκτον τους θεωρεί ενόχους για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η επικαιροποίηση του καταλόγου αυτού γίνεται κάθε χρόνο από την αμερικανική κυβέρνηση και ψηφίζεται από το Κογκρέσο. Αποτελεί πηγή μεγάλων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον από το 2012, τη χρονιά της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η κατάθεση νομοσχεδίου στην αμερικανική Γερουσία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αναφορικά με τις κατηγορίες ότι αποπειράθηκε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι μια απόπειρα να παραταθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. «Είναι μια εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενες απόπειρες να αποκλεισθεί οποιουδήποτε είδους διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες μας και απόπειρες, η μια μετά την άλλη, να ζημιωθούν περαιτέρω οι προοπτικές των διμερών σχέσεών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων όταν ερωτήθηκε σχετικά με το νομοσχέδιο. Ο Πεσκόφ δήλωσε ακόμη πως οι χωριστές αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα σε βάρος ορισμένων ρώσων αξιωματούχων που συνδέονται με την αποκαλούμενη υπόθεση Μαγκνίτσκι, αποτελούν νέα βήματα προς την «επιδείνωση των σχέσεων» ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Εκφράζοντας τη λύπη του για «την περίοδο άνευ προηγουμένου επιδείνωσης των διμερών σχέσεων» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, ο Πεσκόφ δήλωσε πεπεισμένος «ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ούτε τα δικά μας ούτε της Ουάσινγκτον».

ΑΜΠΕ

No comments :