26.1.17

Η Μάλτα αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Αντίδραση της Ελληνικής Δημοκρατίας; ΚΑΜΜΙΑ

Τα Σκόπια συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα με το συνταγματικό τους όνομα. Αυτό το νησί - έθνος, ήταν το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Κύπρο, που μετά από 25 χρόνια της ανεξαρτησίας έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις. Η απόφαση, σύμφωνα με το κανάλι ‘Sitel’ δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Σκοπίων (εφημερίδα της κυβερνήσεως) όπου αναφέρεται ότι η Ψευδομακεδονία συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Μάλτας σε επίπεδο πρέσβεων. Το σλαβικό δημοσίευμα σημειώνει ότι «είναι σημαντικό ότι στην ανταλλαγή διακοινώσεων μεταξύ των δύο υπουργείων το Υπουργείο Εξωτερικών της Βαλέτα αποφάσισε να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα και γίνεται η 135η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το κράτος ως Ψευδομακεδονία. Πρόσθετο βάρος της αναγνώρισης, τονίζει το δημοσίευμα, είναι ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η Μάλτα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα τέλη του 2012 το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που άλλαξε στάση και αποφάσισε να χρησιμοποιεί (σε διμερές επίπεδο) το συνταγματικό όνομα της χώρας ήταν η Ουγγαρία.

Η Κύπρος παραμένει το μοναδικό μέλος της ΕΕ που τα Σκόπια δεν έχουν επίσημες σχέσεις. Ο λόγος είναι ότι η Λευκωσία δεν έχει ακόμη συνάψει σχέσεις επιλέγοντας την άρνηση της να το πράξει με το συνταγματικό όνομα, κυρίως λόγω της πίεσης από την Αθήνα, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

http://www.echedoros-a.gr/2017/01/blog-post_141.html

H Μάλτα, χώρα φιλικά προσκείμενη προς την Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε., προχώρησε στη διπλωματική αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η απόφαση αυτή μάλιστα ανακοινώθηκε, ενώ βρίσκονταν στη Βαλέτα για τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από τον οποίο, όπως φαίνεται, δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση, έστω και συμβολική. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια, «ΜΙΑ», η χώρα συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη Μάλτα, μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντική, μιας και η Μάλτα μαζί με την Κύπρο ήταν οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις, 25 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της. Το «ΜΙΑ» αναφέρει ότι η αναγνώριση έγινε με το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Τα σκοπιανά ΜΜΕ, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ν. Φραγκόπουλος επισημαίνουν ότι περισσότερες από 130 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το «συνταγματικό όνομά» της, μεταξύ των οποίων και τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα), ενώ η ΠΓΔΜ έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 170 χώρες. Η κίνηση της Μάλτας δεν είναι τυχαία, καθώς εκδηλώνεται τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ακόμη εν μέσω πολιτικής κρίσης και πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες ότι ευρωπαϊκή πορεία της θα βοηθήσει την αποκατάσταση της ομαλότητας, ενώ ο Επίτροπος Χάαν δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα της ονομασίας. Τέτοιες κινήσεις όπως αυτή της «φίλης» Μάλτας, μάλλον όμως αποθαρρύνουν την επίδειξη ευελιξίας και συναινετικής λογικής από τη σκοπιανή ηγεσία…

http://www.liberal.gr

1 comment :

XXXX. said...

TO XANOYMAKI TOY ΣΟΙΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΛΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ....ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΚΤΕΛΕΙ.

ΧΧΧΧ.