31/01/2017

Μεξικό: Στροφή στην Κίνα αν και ανοικτή η πόρτα για τις ΗΠΑ - «Καβγάς» ΚΑΙ Μεξικού-Ισραήλ για το τείχος του Τραμπ - Ο πρόεδρος του Μεξικού και ο πρωθυπουργός του Καναδά συμφώνησαν για ενίσχυση της συνεργασίας τους

Αντιδρά το Μεξικό στην πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να οικοδομήσει τείχος στα σύνορα για να ανακοπεί το παράνομο μεταναστευτικό ρεύμα στις ΗΠΑ, αλλά και να εγκαταλείψει την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Βόρειας Αμερικής NAFTA (North American Free Trade Agreement) που ισχύει από το 1994 με τον Καναδά και το Μεξικό, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς την Κίνα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Βιντεγκαράι, δήλωσε ότι θα επιδιωχθεί η προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας παράλληλα τις διμερείς σχέσεις, ενημερώνοντας ότι το Μεξικό έχει ήδη λάβει μέτρα για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες, της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Πρόσθεσε δε, ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος των διμερών εμπορικών σχέσεων του Μεξικού με την Κίνα αφορά εισαγωγές, τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές του Μεξικού βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Βέβαια, άφησε ανοικτή την πόρτα στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει το διάλογο και θα επιδιώξει τη διαπραγμάτευση, δηλαδή την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

http://www.defence-point.gr/news/?p=170279

Το Ισραήλ θα πρέπει να απολογηθεί για την υποστήριξη που προσέφερε ο πρωθυπουργός του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσω ενός tweet του, στα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, δήλωσε ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών. Το Ισραήλ αποπειράθηκε να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας ότι η θέση του κ. Νετανιάχου υπέρ του τείχους αφορά τις ειδικές συνθήκες ασφαλείας του Ισραήλ και δεν αποτελεί λήψη θέσης στη διαμάχη ΗΠΑ – Μεξικού.

Ο Λουΐς Βιδεγκαράι, ωστόσο, επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας, δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις ισραηλινές εξηγήσεις και τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να ξεκαθαρίσει και να διορθώσει τη θέση του. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για όσα λέμε. Πόσα τείχη θέλει να χτίσει ο κ. Τραμπ; Είναι προφανές ότι το σχόλιο του κ. Νετανιάχου αφορούσε το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ–Μεξικού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ενωμένων Μεξικανικών Πολιτειών (όπως ονομάζεται επισήμως το Μεξικό).

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο. Έχτισα τείχος στα νότια σύνορα του Ισραήλ και σταμάτησε όλη η παράτυπη μετανάστευση. Μεγάλη επιτυχία, πολύ καλή ιδέα», είχε γράψει ο δεξιός Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο πρόεδρος του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από το Μεξικό για το tweet Νετανιάχου

ΑΜΠΕ

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό είχαν τηλεφωνική συνομιλία χθες, συμφωνώντας να έχουν στενή συνεργασία, αλλά και να εργαστούν άμεσα, προκειμένου να εμβαθύνουν το πλαίσιο των σχέσεών τους, στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μεξικού. Ο Πένια Νιέτο «έδωσε έμφαση στη θέληση της κυβέρνησης του Μεξικού για την ενίσχυση των σχέσεων, μεταξύ των δύο λαών,» σύμφωνα με την ανακοίνωση.«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, αλλά και να ενισχύσουν τις εργασίες των ομάδων τους, προκειμένου να ενισχύσουν τη συνεργασίας τους για μια πιο δυνατή και ευημερούσα Βόρεια Αμερική», σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση.Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις χώρες, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευσή της, προς όφελος των ΗΠΑ.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment