13/01/2017

Ερντογάν: Ο τουρκικός στρατός κατοχής δεν θα αποχωρήσει από την Κύπρο…

Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι ‘εκτός πραγματικότητας’, κατά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι ‘το ζήτημα αυτό είναι εκτός θέματος’ σύμφωνα με δηλώσεις του στις 13 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τις συναντήσεις των τεσσάρων πλευρών στη Γενεύη για το ζήτημα της Κύπρου. Αν και ειπώθηκε ότι οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στις 18 Ιανουαρίου , σύμφωνα με την Hurriyet Daily News, δεν αναμένεται τίποτε σημαντικό αφού ο Ερντογάν κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Αθήνα ότι «εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές προσδοκίες», ενώ οι Τούρκοι … «εργάζονται σκληρά για να εδραιώσουν την ειλικρίνεια’… με δεκάδες χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες στο νησί. Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένοντας στην αδιάλλακτη στάση του δήλωσε ότι «οι Έλληνες δεν πρέπει να αναμένουν μια αποκατάσταση της Κύπρου χωρίς εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία και ότι «η πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί είναι ‘εκτός θέματος’. Σε αντίθετη κατεύθυνση ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης που δήλωσε στις 13 Ιανουαρίου, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τη λεγόμενη «επανένωση» της Κύπρου θα πρέπει να περιλαμβάνει την ανάκληση των περίπου 30 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών στο κατεχόμενο μέρος του νησιού.

The Hellenic Information Team

Έχουν εκτραχυνθεί τα πράγματα στη Γενεύη όπως μετέδωσε από την ελβετική πόλη και τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να έχει χάσει την ψυχραιμία του και να απειλεί Θεούς και δαίμονες, καθώς επιτέθηκε φραστικά με διόλου διπλωματικό τρόπο ακόμα και στον πρόεδρο της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια στιγμή, αλγεινές εντυπώσεις προκαλούνται από τη στάση Κυπρίων πολιτικών εναντίον του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά… Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, φέρεται να διαφωνεί, καθώς τουλάχιστον με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του, καταλόγισε τις ευθύνες στον μεσολαβητή του ΟΗΕ Άιντα, στους Τούρκους και τους Βρετανούς. Οι Κύπριοι πολιτικοί καταλογίζουν στον Κοτζιά ότι τορπίλισε τη Διάσκεψη της Γενεύης, ενώ το μόνο που κάνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι να μη δέχεται την αθλιότητα της επιδίωξης Τούρκων, Βρετανών και του Άιντε, να διατηρήσουν τις τουρκικές εγγυήσεις στο νησί.

Αποκαλυπτική των πραγματικών προθέσεων και στοχεύσεών της στο Κυπριακό είναι η αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απέρριψε κάθε ιδέα που υποστηρίζει την ανάληψη εγγυητικού ρόλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κύπρο, με την αιτιολογία ότι είναι «αδύναμη» να φροντίσει για την ασφάλεια στη νήσο, φθάνοντας στο σημείο να αποκαλέσει «παραμύθι» κάθε σχετική σκέψη ή πρόταση, ενώ υποτίθεται ότι εκπροσωπεί χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση!  Αυτό είναι το πνεύμα των δηλώσεων στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu (Ανατολή): «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί. Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; Η δομή (σ.σ. η ΕΕ) που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός μάλιστα, προέβη στην αθλιότητα να ισχυριστεί ότι ο λόγος που δεν υπάρχουν συγκρούσεις στην Κύπρο τα τελευταία 43 χρόνια, είναι λόγω του εγγυητικού ρόλου της Τουρκίας. Έξυπνος τρόπος να προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, η ουσία όμως εξακολουθεί να είναι ότι η Κύπρος προχώρησε και εντάχθηκε στην ΕΕ, ενώ αυτή καθαυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας στερεί από τους Τουρκοκύπριους την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου φέρεται να «εξαπέλυσε άθλια επίθεση εναντίον του κ. Γιούνκερ, ο οποίος του απάντησε ότι όταν χρειαστείτε ξανά χρήματα μην έρθετε σε εμάς. Ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε στον επικεφαλής της Κομισιόν με φωνασκίες και απειλές. Ο Τούρκος υπουργός ξεκίνησε αμέσως μετά επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να επιρρίψει τις ευθύνες εναντίον της Ελλάδας, κάτι που δεν ισχύει». Ο Τσαβούσογλου «ήρθε στη Γενεύη για να μην δώσει τίποτα αλλά για να πάρει. Γι’ αυτό η στόχευση εναντίον του κ. Κοτζιά από τους Κύπριους πολιτικούς και τεχνοκράτες είναι απαράδεκτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί στο ξενοδοχείο Intercontinental ο κ. Κοτζιάς ξέσπασε δικαιολογημένα και ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να ενεργήσει ώστε να σταματήσουν οι αθλιότητες εναντίον του».

Έπεσαν οι μάσκες εκθέτοντας βαρύτατα για όσους στην Ελλάδα ή την Κύπρο πιστεύουν ότι με αυτή την Τουρκία θα μπορέσουν να κάνουν συμφωνία για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, καθώς ο Ερντογάν με παρέμβασή του πριν από λίγη ώρα, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων για τους Τούρκους είναι προσχηματικό και στόχο έχουν το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού»! Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ανερυθρίαστα ότι δεν θα πρέπει κανείς σε Ελλάδα και Κύπρο να περιμένει λύση χωρίς τουρκική εγγύηση, προσθέτοντας μάλιστα την άθλια δήλωση «θα μείνουμε για πάντα στην Κύπρο»! Σαφώς χαϊδεύει και τα αυτιά των εθνικιστών του MHP, καθώς στις ίδιες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, με στόχο να μην μπουν στη Βουλή οι Κούρδοι… Τί περισσότερο θέλουν όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία υπάρχει περίπτωση να ταχθεί υπέρ του ευρωπαϊκού κεκτημένου και να μην επιδιώκει στο διηνεκές, να ελέγχει γεωστρατηγικά το νησί, όχι μόνο λόγω γειτνίασης, αλλά και υπαγόρευσης των πάντων μέσω των Τουρκοκυπρίων αχυρανθρώπων της;

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment