10.1.17

Λονδίνο: Φοιτητές της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, απαιτούν την απαγόρευση λευκών φιλοσόφων και «η πλειοψηφία των φιλοσόφων για τα μαθήματα» να είναι από την Αφρική και την Ασία.

Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, απαιτούν, στοχαστές όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Βολταίρος, και ο Καντ να διαγραφούν από την εξεταστέα ύλη... επειδή είναι λευκοί!

Μέσα Ενημέρωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, παραθέτουν λεγόμενα από φοιτητές της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που απαιτούν «η πλειοψηφία των φιλοσόφων για τα μαθήματα» να είναι από την Αφρική και την Ασία. Μια δήλωση από την ένωση των μαθητών προσέθεσε ότι η απαγόρευση λευκών φιλοσόφων θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την «απο-αποίκηση» του πανεπιστημίου και «την αντιμετώπιση της διαρθρωτικής και επιστημολογικής κληρονομιάς της αποικιοκρατίας». «Λευκοί φιλόσοφοι» θα πρέπει να είναι στην εξεταστέα ύλη μόνο «εφόσον απαιτείται» και το έργο τους θα πρέπει να μελετηθεί από μια «κριτική σκοπιά». Για παράδειγμα, θα πρέπει να αναγνωριστεί το αποικιακό ιστορικό πλαίσιο στο οποίο οι λεγόμενοι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού έγραψαν και έδρασαν», ανέφερε η δήλωση, όπως παρατέθηκε από βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλοί μελετητές έχουν εξοργιστεί από τη απαίτηση, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια ολόκληρη περιοχή της πνευματικής προσπάθειας χωρίς να έχει διερευνηθεί, και σαφώς δεν έχουν διερευνηθεί τι εννοούν με τον όρο λευκοί φιλόσοφοι» δήλωσε στην Daily Mail, ο Sir Roger Scruton. «Αν νομίζουν ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αποικιοκρατίας από το οποίο προέκυψε η "Κριτική του Καθαρού Λόγου" του Καντ, θα ήθελα να το ακούσω» πρόσθεσε. Ο αντικαγκελάριος του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, Sir Anthony Seldon, δήλωσε στην Daily Mail ότι μοιάζει με «έναν πραγματικό κίνδυνο, να βγει εκτός ελέγχου η πολιτική ορθότητα». Γνώμες μέσα στο πανεπιστήμιο είναι επίσης διχασμένες. Η επικεφαλής του τμήματος Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, Erica Hunter, εξεπλάγη από τη δήλωση των φοιτητών, χαρακτηρίζοντάς την «μάλλον γελοία».

«Θα αντισταθούμε σθεναρά στη διαγραφή φιλοσόφων ή ιστορικών μόνο και μόνο επειδή είναι της μόδας», πρόσθεσε στον Telegraph. Ωστόσο, η Δρ Ντέμπορα Τζόνστον, διοικητικό στέλεχος της σχολής, βλέπει την πρωτοβουλία των μαθητών να αμφισβητήσουν την εξεταστέα ύλη ως θετική, εξηγώντας ότι «ενημερωμένη και κριτική συζήτηση και αντιπαράθεση, σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται» είναι «ένα υγιεινό και κατάλληλο μέρος της ακαδημαϊκής επιχείρησης».

http://www.protothema.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ... "Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών", ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ "ΦΟΙΤΗΤΩΝ" ΣΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ή ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ Η.Β ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΥΘΗΚΕ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ.

4 comments :

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ TELEMACHUS said...

ΗΘΕΛΑ ΝΑ'ΞΕΡΑ Σ'ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ;

Anonymous said...

Σωστά θέλουν να εξαφανίσουν τους λευκούς φιλοσόφους και ειδικά τους Έλληνες! Είναι δυνατόν αυτοί να καταλάβουν τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη; Πως θα δώσουν εξετάσεις σε θέματα που δεν καταλαβαίνουν!
Ισοπέδωση προς τα κάτω δεν λέει η ΝΤΠ; Πως θα ξαναγραφεί η ιστορία αν διδάσκονται ότι η φιλοσοφία ξεκίνησε από την Ελλάδα;
Αυτό απαιτούν και οι ανεγκέφαλοι του πανεπιστημίου του Λονδίνου, που επέλεξαν να πάρουν πτυχίο από μιά σχολή που δεν μπορούν να κατανοήσουν τα μαθήματα...
Το ωραιότερο πάντως είναι που θέλουν να "μελετηθούν τα έργα των φιλοσόφων από μιά κριτική σκοπιά"!!!!!!
Ποιός κοπρίτης μπορεί να κρίνει το έργο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη; Αφού δεν τα καταλαβαίνουν τι τα θέλουν τα πτυχία;

ΙΣΧΥΣ said...

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΚΙ ΕΓΩ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΛΕΜΑΧΕ. ΜΕΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΑ ΟΜΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΘΕΡ ΚΙΝΓΚ, ΤΟΝ ΜΑΛΚΟΜ Χ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ. ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΕΣ ΜΑΥΡΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΣΠΟΥΔΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ TELEMACHUS said...

ΟΥΤΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΗΛΑΔΗ, ΜΑΛΙΣΤΑ...