05/01/2017

Ινδία: Έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή προμηθευτή που θα κατασκευάσει στην Ινδία μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος

Το ανακοίνωσε ο Ινδός υπουργός Άμυνας Μανόχαρ Παρικάρ σε  συνέντευξη τύπου. Βασικά κριτήρια της επιλογής θα είναι το κόστος, αλλά και η διάθεση των υποψηφίων να μεταφέρουν τεχνογνωσία στους Ινδούς. Ενδιαφέρον έχει το ότι θα επιλεγεί ιδιωτική εταιρία στην Ινδία, η οποία θα εμπλακεί στην κατασκευή των αεροσκαφών, δηλαδή αυτή τη φορά εταίρος στο πρόγραμμα δεν θα είναι η κρατική Hindustan Aeronautics Limited (HAL), για την οποία δεν εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια οι Ινδοί πτέραρχοι… Οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους το 2018, όταν θα έχει επιλεγεί ο εγχώριος εταίρος και θα ξεκινήσει η περίοδος πτητικών δοκιμών και η αξιολόγηση της οικονομικής παραμέτρου των προτάσεων, διαδικασία που θα διαρκέσει το λιγότερο δύο χρόνια, με την τελική επιλογή να αναμένεται το 2021. Βασικοί ανταγωνιστές εκτιμάται ότι θα είναι...

- Η σουηδική Saab που θα προτείνει το μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς Gripen, μια εταιρία που έχει ιστορικό πλήρους μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενώ η προοπτική κατασκευής περισσοτέρων από 200 αεροσκαφών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους Σουηδούς σε εντυπωσιακή πρόταση.
- Η αμερικανική Lockheed Martin η οποία θα προτείνει την έκδοση Block 70 για το γνωστό F-16, το οποίο εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα συστήματα, θα αποτελέσει μια ισχυρότατη υποψηφιότητα, με μεγάλο άγνωστο να είναι το «πολιτικό βάρος», πόσο μεγάλη θα είναι η επίσημη υποστήριξη που θα λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση η προσπάθεια. Ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία, ότι η εταιρία προτίθεται να μεταφέρει στην Ινδία κάθε νέα κατασκευή F-16, κάτι που ασφαλώς ενδιαφέρει τους υπάρχοντες χρήστες, εάν υποτεθεί ότι θα μπορούσαν να έχουν σκέψεις για επαναληπτικές παραγγελίες.
- Ένα άγνωστο σημείο ακόμα στον διαγωνισμό αυτό, είναι οι πληροφορίες που θέλουν τον υπουργό Άμυνας να έχει αφεθεί έξω από τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για την προμήθεια των 36 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Dassault, με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για το αν οι ανακοινώσεις του υπουργού έχουν την έγκριση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

http://www.defence-point.gr/news/?p=168500

No comments :

Post a Comment