05/01/2017

Γαλλία: Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου για εγκλήματα πολέμου - Η Σερβία θα ζητήσει την έκδοσή του

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, συνελήφθη στη Γαλλία βάσει ενός εντάλματος που εκδόθηκε από τις σερβικές αρχές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χαραντινάι θεωρείται εγκληματίας πολέμου από τις σερβικές αρχές για δραστηριότητες του όταν ήταν διοικητής του UCK στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια του πολέμου 1998-99. Ο Χαραντινάι διετέλεσε πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κατά την περίοδο 2004-2005. Ο Χαραντινάι είχε συλληφθεί για πράξεις κατά τη διάρκεια του πολέμου και δικάστηκε δύο φορές από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά αθωώθηκε. Το 1999 υπήρξε μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών του Απελευθερωρικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου (UCK) και του σερβικού στρατού και αστυνομίας που οδήγησε στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (που αποτελούνταν τότε από το Μαυροβούνιο και τη Σερβία) με βομβαρδισμούς σε δομές της Σερβίας. Τον Μάρτιο του 2004, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου οργάνωσαν εξεγέρσεις, οι οποίες ανάγκασαν σε μαζική φυγή των Σέρβων από την επαρχία και την καταστροφή πολλών σερβικών μνημείων ιστορίας και πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σήμερα, ότι η Σερβία θα επιδιώξει την έκδοση από τη Γαλλία του Ραμούς Χαραντινάι, κατά του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και ελπίζει η Γαλλία να συναινέσει σε αυτό γιατί, όπως είπε, το δίκαιο βρίσκεται από την πολιτική. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας ‘Politika’, ο Σέρβος πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνωρίζει τις αντιδράσεις της Γαλλίας: «Το ζήτημα αυτό μας ενδιαφέρει και θα δούμε πως θα πάει», προσθέτοντας ότι από το γεγονός ότι ο νόμος βρίσκεται πάνω από την πολιτική, δεν θα ήθελε να δει τη Γαλλία να μην είναι έτσι. Δήλωσε ακόμη, ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που ενοχοποιούν τον Χαραντινάι και θα ήταν πολύ ασυνήθιστο η Γαλλία να μην συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, κρατώντας πολιτική στάση. Επιπλέον, είπε, ότι εάν αυτό δεν γίνει (αρνηθεί την έκδοση η Γαλλία) τότε και η Σερβία θα ενεργήσει παρόμοια. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι ο Ραμούς Χαραντινάι έχει κατηγορηθεί για «πολλαπλά εγκλήματα από την Γκόντιανε (Глођана) έως τη λίμνη Ράντονιτς (Радоњићког). Τόνισε ότι αυτό είναι ένας άνθρωπος που Χαραντινάι είχε κατηγορηθεί για «πολλά εγκλήματα, από Glodjane στη λίμνη Ράντονιτς." «Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος, να ανατρέψει την απόφαση του ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Οι αλβανικές δομές του Κοσσυφοπεδίου, στην Πρίστινα, στις 17 Φεβρουαρίου 2008, κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας από τη Σερβία. Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία, τη Συρία, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ελλάδα, το Ιράν, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη του Ραμούς Χαραντινάι, πρώην πρωθυπουργού και νυν αρχηγού του κόμματος «Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο» από τις γαλλικές αρχές και αξιολόγησε ότι η διεθνής δίωξη του Κοσοβάρου πολιτικού δεν έχει «νομική βάση αλλά μόνο πολιτική, προκειμένου να προκληθούν εντάσεις και συγκρούσεις», σύμφωνα με την ‘ραδιοτηλεόραση του Κοσόβου’- RTKLive. Ο Μουσταφά είπε ότι η Πρίστινα θα απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την πιθανή έκδοση του Χαραντινάι στη Σερβία. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εξετάσει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα, αμοιβαίου χαρακτήρα, κατά της Σερβίας, εάν συνεχίσει να συλλαμβάνει «τους μαχητές της Ελευθερίας του Κοσσυφοπεδίου» (μέλη του UCK). Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ‘Πρωτοβουλίας για το Κοσσυφοπέδιο’, Φατμίρ Λιμάι, δεσμεύτηκε να καταθέσει μήνυση κατά του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, του πρωθυπουργού Αλεξαντάρ Βούτσιτς και του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς με την κατηγορία «δημιουργών της εθνοκάθαρσης».

Η σερβική σημαία ποδοπατήθηκε από Αλβανό μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, στην πρωτεύουσα της Αλβανίας Τίρανα για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και μέλους του UCK, Ραμούς Χαραντινάι, από τις γαλλικές αρχές. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘BalkanWeb’ ένας νέος άνδρας ονόματι Λιέοναρντ Ντεντάι ποδοπάτησε τη σερβική σημαία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Χαραντινάι, κρατώντας στα χέρια του τη γαλλική σημαία που έγραφε στα γαλλικά «Je suis Haradinaj». Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε διαμαρτυρία κατά της πράξης αυτής που βεβήλωσε τη σημαία της Δημοκρατίας της Σερβίας, μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία στα Τίρανα, γράφει το σερβικό πρακτορείο Tanjug. Στη συνέχεια προέβη σε προφορική διαμαρτυρία προς τον επιτετραμμένο της Αλβανίας στο Βελιγράδι Τζελιάλι Φεϊζι, με το αίτημα οι αλβανικές αρχές να βρουν το δράστη, και να εφαρμοσθεί ο νόμος που προβλέπεται από τις αλβανικές αρχές και να γίνει ενημέρωση του Βελιγραδίου για την έκβαση της δίκης.

The Hellenic Information Team

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΤΣΙ  ΥΠΗΡΧΑΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Η ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '07 , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ. ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΔΕ ΠΩΣ Ο ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΙ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΩΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΣΠΕΙΡΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΩΝ ΕΝΩ Ο ΘΑΤΣΙ ΕΙΧΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΛΕΥΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΛΟΥΓΚΡΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ (Η.Π.Α-ΡΩΣΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-Η.Β) ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Το Υπ.Εξωτερικών της Σερβίας διαθέτει πληροφορίες για μια πιθανή ενέδρα κατά της διπλωματικής αποστολής της χώρας του στα Ηνωμένα Έθνη ή στην Ευρώπη που ήδη έχει σχεδιαστεί από την αλβανική διασπορά για την υπόθεση του τ. πρωθυουργού του Κοσυφοπεδίου για εγκλήματα πολέμου και τ διοικητή »ανταρτών » του Kosovo Ramush Haradina ανέφερε ο σέρβος ΥΠΕΞ Ivica Dacic.“Έχουμε την πληροφορία σχετικά με την απαγωγή μιας από τις διπλωματικές μας αποστολές σε ΗΠΑ ή Ευρώπη που σχεδιάστηκε στην αλβανική διασπορά για ν΄αποσύρει η Σερβία το αίτημα για δίκη του Haradinaj.” Ο Dacic είπε τη Δευτέρα ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά η αστυνομία και οι υπηρεσίες της ασφάλειας των σχετικών κρατών. Σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας πρωταρχικός στόχος δεν είναι οι χώρες που αναγνώρισαν το Kosovo και ο κύριος στόχος της επίθεσης είναι η απαγωγή ή διπλωματών μας και/ή των μελών της οικογενείας τους μετέφερε το Vecernje Novosti.

https://dimpenews.com/

No comments :

Post a Comment