24.1.17

Λέμε ότι έχουμε...αγροτική οικονομία!

Ολλανδία: 45 εκατ. στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας= παράγουν αγροτικά προϊόντα αξίας = 74 δισ. ευρώ = 1.700 ευρώ /ανά στρέμμα! Ελλάδα: 37 εκατ. στρέμματα αγροτικής καλλιέργειας = αξία παραγωγής = 7 δισ. ευρώ περίπου = 190 ευρώ /ανά στρέμμα! Δηλαδή μια σχέση παραγωγικότητας περίπου 1:9 (υπέρ των Ολλανδών)
Ισραήλ: 5.8 εκατ, στρέμματα. Αγροτικών καλλιεργειών. = αξία παραγωγής = 7.5 δισ. ευρώ = 1290 ευρώ /ανά στρέμμα! Μια σχέση παραγωγικότητας σχεδόν 1:7 (σε βάρος μας)!!

Αρχίζοντας από τόσο χαμηλή παραγωγικότητα, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η στρεμματική απόδοση για τον Έλληνα αγρότη, με το επιπλέον εισόδημα να πηγαίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στη τσέπη του!! Υπάρχουν κάποιες "δικαιολογίες": σχετικά μικρές ιδιοκτησίες, ορεινοί όγκοι, μέτριες υποδομές, κρατικές δυσλειτουργίες, κ.α. Αλλά αφού μπόρεσαν οι Ισραηλινοί να πετύχουν τέτοιες αποδόσεις σε περιβάλλον «ερήμου», κάτι καλύτερο θα μπορούσαμε και εμείς! Η Χώρα διαθέτει πολύ καλά αναξιοποίητα μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνουν άλματα! Και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ αξιόλογες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, από φαρμακευτικά βότανα και αρωματικά φυτά, μέχρι.... Καλές αυτές οι προσπάθειες, but not enough! Και με τα τεράστια ποσά που δαπανά το Κράτος, θα μπορούσε να προσκαλέσει κάποιους ειδικούς από την Ολλανδία και το Ισραήλ να βοηθήσουν στο σχεδιασμό και τη συντονισμό αυτής της προσπάθειας! Εδώ και τώρα! Είναι κρίμα να μένουμε συνέχεια ουραγοί και να αποζητάμε τη κατανόηση και την συμπόνια των άλλων! Οι καιροί ού μενετοί!

http://www.liberal.gr/arthro/109531/apopsi/arthra/leme-ki-emeis-oti-echoumeagrotiki-oikonomia-.html

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΟΧΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟ ΜΕΤΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ/ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΜΑ ΣΕΙΡΑ ΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΣΠΟΡΟΙ Κ.Λ.Π) ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ /ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΙΝΤΟΣ.

No comments :