01/01/2017

Οι ΗΠΑ έστειλαν 70 φορτηγά με όπλα στη βόρεια Συρία - Οι κούρδοι ξεκίνησαν τη διαδικασία διαχωρισμού τους από το συριακό κράτος

Τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει περίπου 70 φορτηγά γεμάτα με όπλα και πυρομαχικά στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), οι οποίες απαρτίζονται από ομάδες Κούρδων και Αράβων. Οι τοπικές πηγές- όπως σημειώνει η ‘Kurd Press’- αναφέρουν ότι τα φορτηγά εστάλησαν μέσω (του αεροδρομίου) του Καμισλί και με τοπικές δυνάμεις εστάλησαν στον προορισμό τους υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τα αμερικανικά όπλα και ο εξοπλισμός θα βοηθήσουν τις Δημοκρατικές Δυνάμεις στην επερχόμενη επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας, τη λεγόμενη πρωτεύουσα του ‘Ισλαμικού κράτους’.

The Hellenic Information Team

Με τη βοήθεια των ΗΠΑ  η κουρδική κοινότητα επωφελήθηκε από το γενικευμένο χάος του πολέμου για να επεκτέινει τον έλεγχό της σε κάποιες περιοχές του Βορρά. Σύμφωνα με το AFP, εξοπλίστηκε μ΄ ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», Σύνταγμα για την αυτόνομη «ομόσπονδη περιοχή» που ανακηρύχθηκε στο βορρά της χώρας και όπου οφείλουν να διοργανωθούν εκλογές εντός εξαμήνου. Άλλες περιοχές θα μπορούσαν ν΄απελευθερωθούν και ίσως να θέλουν να προστεθούν στις ζώνες της ομοσπονδίας είπε η Hadiyyat Youssef, η πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κουρδικής Ομοσπονδίας στο κανάλι al-Mayadeen, στο περιθώριο μιας συνάντησης που διοργανώθηκε στο Rmelane, την Πέμπτη. Αυτές οι άλλες περιοχές θα μπορούσαν να είναι οι 2 επαρχίες που κατέχει η Daesh, αυτή της Raqqa και της Deir Ezzor. Οι αμερικανοί εξουσιοδότησαν τις κουρδικές πολιτοφυλακές ν΄απελευθερώσουν την Raqqa, μια επαρχία που είναι πλειοψηφικά αραβική. Κανένας αμερικανός εκπρόσωπος δεν συμμετείχε σε αυτή τη συγκέντρωση στην οποία ήταν παρόντα 163 μέλη του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος. Ούτε καμιά αντιπροσωπεία τοπική.

Η Youssef ανακοίνωσε την απόφαση της μετάθεσης του σχεδίου της κουρδικής ομοσπονδίας από τα δυτικά προς τα ανατολικά του Ευφράτη. Αυτή η απόφαση λαμβάνει υπόψιν της τις απαιτήσεις της Άγκυρας, που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου την επίθεσή της "Ασπίδα του Ευφράτη" στη ΒΣυρία για ν’ αποφύγει ακριβώς τον σχηματισμό μιας αυτόνομης συνεχόμενης κουρδικής ζώνης κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του al-Mayadeen, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η κουρδική ομοσπονδία αυτή θα όφειλε να εκτέινεται σε μια επιφάνεια 80 mille Km2 ήτοι το 40% της επιφάνειας της Συρίας. Απειλεί τις πηγές πρώτων υλών του συριακού κράτους καθώς η επαρχία της Hassaka είναι η δεξαμενή της σε σιτάρι και βαμβάκι και κινδυνεύει να στερήσει από άλλες συριακές περιοχές νερό, συμπεριλαμβανομένου του φράγματος του Ευφράτη και αυτών των υδρογονανθράκων κυρίως αν αυτή περιλάβει τη Raqqa και το  Deir Ezzor. Καταλαμβάνοντας αυτές τις 2 περιοχές η Κουρδική ομοσπονδία θα χώριζε τη Συρία από το Ιράκ, ένα αγαπητό σχέδιο για τους αμερικανούς.

https://dimpenews.com/

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο στηρίζει την εκεχειρία στη Συρία και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης. Το ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκαν η Ρωσία και η Τουρκία, εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου χαιρέτησαν τη συμφωνία και τόνισαν «τη σημασία της πλήρους και άμεσης υιοθεσίας της».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment