11/01/2017

Άφεση σμήνους 103 micro-drone Perdix από F/A-18 (ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ)

Τον περασμένο Οκτώβριο στο πεδίο δοκιμών Chine Lake στην Καλιφόρνια πραγματοποιήθηκε εξαπόλυση 103 micro-drone Perdix από τρία μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 του Αμερικάνικου Ναυτικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου τα micro-drone μπήκαν στη συνέχεια σε σχηματισμό και εκτέλεσαν μια σειρά αποστολών
- επιδεικνύοντας ιδιότητες συλλογικής λήψης αποφάσεων (collective decision-making),
- προσαρμοστικότητα πτήσεων σχηματισμού (adaptive formation flying) και ικανότητα αυτο-ίασης (self-healing).
Το εκπληκτικό με αυτά τα micro drones είναι ότι δεν είναι προγραμματισμένα εκ των προτέρων, να αντιδρούν δηλαδή με συγκεκριμένο τρόπο τρέχοντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα εντολών software. Μοιράζονται έναν «συλλογικό» εγκέφαλο για τη λήψη αποφάσεων χωρίς να υπάρχει ένα drone ηγέτης και προσαρμόζονται το ένα στον άλλο και στο περιβάλλον, όπως τα σμήνη έμβιων μορφών ζωής στη φύση.

Τα micro-drone Perdix είναι αποτέλεσμα ερευνών του Εργαστηρίου Λίνκολν του ΜΙΤ το 2013 με βάση ένα αρχικό σχέδιο από το τμήμα ΜΙΤ AeroAstro.Έχει υποστεί διαδοχικές αναβαθμίσεις από το Γραφείο Στρατηγικών Ικανοτήτων (SCO) χρησιμοποιώντας εμπορικά απάρτια, 3Dprinting και ευέλικτη παραγωγή. Τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των Perdix είναι:
- Βάρος 290 γραμμάρια.
- Διάρκεια πτήσης 20 λεπτά.
- Είναι σχεδιασμένα για πτήσεις χαμηλού υψομέτρου και αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) ή άλλου είδους.
- Μπορούν να αφεθούν από τον αέρα, ξηρά και θάλασσα και να λειτουργούν σε μικρά ή μεγάλα σμήνη.  Αυτή την εποχή βρίσκεται σε παραγωγή η 6η γενιά του συστήματος με το γραφείο SCO να εργάζεται πάνω στην εξέλιξη της 7ης γενιάς που θα ενσωματώνει περισσότερη αυτονομία.

Σχετικό βίντεο με την άφεση του σμήνους των Perdix από τα 3 F/A-18: https://www.youtube.com/watch?v=zGxs6MP2SGo

http://defencenews.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/5043-afesi-sminous-103-micro-drone-perdix-apo-f-a-18-vinteo

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟ: Τεχνολογία ελέγχου πολλαπλών drones μέσω εγκεφάλου ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΟ-ΣΥΣΚΕΥΩΝ, ΜΙΚΡΥΝΕΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟ-ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ:  Αόρατος Πόλεμος: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΙΚΑΝΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΕΠΑΡΚΩΣ ΚΑΤΗΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΩΝ. ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΜΑΣ Η "ΕΜΜΟΝΗ" (ΟΠΩΣ ΠΡΟ ΜΗΝΩΝ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΟΠΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝ ΤΙ ΤΟΝ ΧΤΥΠΗΣΕ.

No comments :

Post a Comment