19/12/2016

Τουρκία: Η απεικόνιση και τα βασικά χαρακτηριστικά των καταδρομικών αεράμυνας περιοχής TF-2000

Αν και δεν δίνονται στοιχεία όπως το μήκος και το εκτόπισμα του πλοίου του Τουρκικό Ναυτικό το σχέδιο που δημοσιεύτηκε αποκαλύπτει τον οπλισμό και εξοπλισμό που τα τέσσερα πλοία του προγράμματος TF-2000 θα έχουν.Πιο αναλυτικά τα πλοία του ναυπηγικού προγράμματος TF-2000 θα διαθέτουν :
  • Ένα κύριο πυροβόλο των 127 χλστ (No. 11),
  • Πέντε οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές για αντιαεροπορικούς πυραύλους (δηλ. 40 κυψέλες, No. 4),
  • Οκτώ κάθετους εκτοξευτές για ανθυποβρυχιακούς ή πυραύλους cruise στην πλώρη (Νο.10), δύο εκτοξευτές Mk49 RAM (Νο. 3),
  • 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας μεγάλης εμβέλειας, πιθανόν δύο διαφορετικών τύπων (Νο. 8),
  • Τέσσερις τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες οπλισμού τύπου STAMP με πολυβόλο των 12,7 χλστ, (Νο. 2)
  • Δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες εξοπλισμένους με τορπίλες των 324 χλστ (Νο. 5)
  • Ένα (πιθανόν και δύο) ελικόπτερα τύπου S-70B Seahawk (Νο.1).

Όσον αφορά τους αισθητήρες του πλοίου τα τέσσερα πλοία του προγράμματος TF-2000 θα είναι εξοπλισμένα με
  • Ένα ραντάρ έρευνας μεγάλης εμβέλειας (πιθανότατα θα λειτουργεί στην συχνότητα L, Νο. 6)
  • Το τουρκικής ανάπτυξης ραντάρ διάταξης φάση ÇAFRAD (Νο. 9),
  • Ένα ιστό εξοπλισμένο με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες και με σύστημα ESM, κατά πάσα πιθανότητα τη βελτιωμένη έκδοση του υπάρχοντος συστήματος ARES-2N (Νο.7).
Εκτός από τα παραπάνω οπλικά συστήματα οι Τούρκοι φιλοδοξούν να εξοπλίσουν τα τέσσερα πλοία, με πυροβόλα laser στερεάς μορφής υψηλής ενέργειας (Solid State High Energy Laser) και το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (Εlectromagnetic Railgun) SAPAN

Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία YGLSS, ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Μάιο του 2013, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και ο αρχικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 43 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα φτάσει τελικά τα 396 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης του οπλικού συστήματος είναι 6 χρόνια, εκ των οποίων τα 4 χρόνια αφορούν την σχεδίαση και ανάπτυξη του πρωτοτύπου, χρησιμοποιώντας όμως ένα πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας, το οποίο θα αγοραστεί από το εξωτερικό και το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τουρκικό οπλικό σύστημα. Στόχος είναι το 2019 η Τουρκία να διαθέτει, έστω και σε αρχική έκδοση, ένα πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας. Το πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πρωτίστως από το τουρκικό Ναυτικό το οποίο ενδιαφέρεται να το εγκαταστήσει στα νέα καταδρομικά τύπου TF-2000 για την αναχαιτίσει πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, αέρος επιφανείας, θαλάσσιους και εναέριους στόχους. Το ολοκληρωμένο αντιπυραυλικό/αντιαεροπορικό σύστημα (Close In Weapons System-CIWS) που θα εγκατασταθεί στα νέο πλοία θα περιλαμβάνει συγκρότημα αισθητήρων, Σύστημα Ελέγχου Πυρός και πλατφόρμα επί της οποίας θα τοποθετηθεί το πυροβόλο, επιτρέποντας στο σύστημα να εντοπίσει, παρακολουθήσει εγκλωβίσει και εξουδετερώσει το στόχο. Το πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την εξουδετέρωση πυραύλων cruise, εχθρικών UAV, εχθρικά οχήματα και βλημάτων όλμου. Το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί εκτός από πολεμικά πλοία και σε οχήματα για χρήση από χερσαίες δυνάμεις.

Τέλος, ένα ακόμη παράλληλο αναπτυξιακό πρόγραμμα που αφορά τα πλοία του προγράμματος TF-2000 είναι το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (Εlectromagnetic Railgun), με την ονομασία SAPAN που αναπτύσσει το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK SAGE. Το σύστημα SAPAN είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο των 14 megajoule (MJ), το οποίο βασίζεται σε ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις, οι οποίες αναπτύσσουν υψηλή κινητική ενέργεια που εκτοξεύει μεταλλικά μη εκρηκτικά βλήματα. Τα αεροδυναμικά αυτά βλήματα καταστρέφουν τον στόχο με απευθείας πλήγμα αξιοποιώντας την υψηλή τους κινητική ενέργεια, η οποία φτάνει τα 3.500 μέτρα το δευτερόλεπτο. Το πρωτότυπο του πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου SAPAN δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2014 και μαζί με το πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας, θα αποτελέσουν τα βασικά ποιοτικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στην διαφοροποίηση των Τουρκικών πλοίων από τα υπάρχοντα στην διεθνή αγορά ανάλογα πλοία αυτής της κατηγορίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΕΔΩ: http://www.viadiplomacy.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Η νέα τουρκική φρεγάτα αεράμυνας περιοχής TF-2000

No comments :

Post a Comment