9.12.16

Οι ΗΠΑ δίνουν STINGER στους Κούρδους του PYD

Μετά τη "σύσφιξη" των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία, στο θέμα της Αλ Μπαμπ και του Χαλεπίου, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προμηθεύσουν με τα γνωστά αντιαεροπορικά όπλα STINGER, που αποτέλεσαν την αρχή του τέλους της παρουσίας των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Το θέμα, που παρουσιάζεται σήμερα για πρώτη φορά στην τουρκική κοινή γνώμη, από την εφημερίδα STAR, έχει προκαλέσει πραγματικό σοκ στην Τουρκία, δεδομένου ότι η παραχώρηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στους Κούρδους του PYD, που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση τρομοκρατική οργάνωση, με οργανικούς δεσμούς με το ΡΚΚ, περιέχει ένα συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα. Ότι οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει τους Κούρδους ως συμμάχους τους στην περιοχή του "Κουρδικού Διαδρόμου", τον οποίο η Τουρκία σχεδιάζει να καταστρέψει με στρατιωτική επιχείρηση, μετά την κατάληψη της Αλ Μπαμπ. Συγκεριμένα, η Τουρκία έχεις ως επόμενο στόχο την Ιεράπολη/Μένπετζ, ενώ στη συνέχεια σχεδιάζει να αποκόψει τη συνέχεια μεταξύ των καντονιών του Κομπάνι και της Τζεζίρε.

Όσον αφορά τους πυραύλους STINGER, που έχουν βεληνεκές 5χλμ και αποτελούν ένα αποτελεσματικό αντιαεροπορικό όπλο εναντίον αεροσακφών και ελικποτέρων, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα STAR, η πρόταση για παραχώρηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στους Κούρδους της Συρίας, την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με ψήφους 375 υπέρ και 34 κατά και προχθές από τη Γερουσία, με ψήφους 92 υπέρ και 7 κατά. Η Τουρκία από την πλευρά της, θεωρεί ότι η παραχώρηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος έχει ως στόχο την Τουρκία, αφού το Ι.Κ. δεν διαθέτει αεροσκάφη και ελικόπτερα και ο μοναδικός αντίπαλος του PYD/PKK είναι η Τουρκία, η οποία διεξάγει αεροπορικές και αεροκίνητες επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του ΡΚΚ στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα της εφημερίδας, που είναι φερέφωνο του Ερντογάν και του ΑΚΡ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ με την κίνησή τους αυτή, δείχνουν ότι θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία, αφού το τουρκικό κράτος ασκεί έλεγχο στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, κυρίως με εναέρια μέσα. Τούρκοι ειδικοί που μίλησαν στην εφημερίδα STAR, θεωρούν ότι η κίνηση αυτή των Αμερικανών, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξέλιξη της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη" μετά την κατάληψη της Αλ Μπαμπ, όταν αυτή στραφεί προς κατάληψη της Ιεράπολης/Μένπετζ, που τώρα κατέχουν οι Δημορκατικές Δυνάμεις της Συρίας, που ελέγχονται από τους Κούρδους του PYD.

Το δημοσίευμα της STAR ΕΔΩ: http://www.star.com.tr/politika/pkkya-fuze-geliyor-haber-1165686/

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/12/stinger-pyd.html

No comments :