13/12/2016

Spiegel: Η Frontex ενισχύει την παρουσία της στα ελληνικά σύνορα

Την ενίσχυση της παρουσίας της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία σχεδιάζει η Frontex μπροστά στο ενδεχόμενο ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα, όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Spiegel, η Frontex πρόκειται να ενισχύσει με επιπλέον υπαλλήλους την παρουσία της στην Ελλάδα. «Η Frontex σχεδιάζει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο αποστολή 60 υπαλλήλων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Θα ήταν η πρώτη φορά που δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται στην περιοχή με αυτή την εντολή. Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί την αντίδραση της Ε.Ε στην εντεινόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη ακύρωση της προσφυγικής συμφωνίας από την Άγκυρα και την εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό» αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το Spiegel έχουν προβλεφθεί δύο αποστολές:
Η πρώτη με την επωνυμία «Operation Focal Point 2017» επικεντρώνεται στους ελέγχους διαβατηρίων στα συνοριακά φυλάκια.
Η δεύτερη με επωνυμία «Flexible Operational Activities 2017» προβλέπει εντατικές περιπολίες στα σύνορα για να αποφευχθεί η παράνομη διέλευση λαθρομεταναστών και προσφύγων.
Η αποστολή θα κάνει ερωτήσεις στους συλληφθέντες σχετικά με την προέλευσή τους, την πορεία που ακολούθησαν ή τα δίκτυα διακινητών.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την περασμένη εβδομάδα την περιοχή. Οι υπάλληλοι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκονται επιτόπου με δύο ομάδες, ενώ ένα κέντρο επιχειρήσεων θα βρίσκεται στο Κιλκίς και το άλλο στους Ευζώνους. Επίσημα πάντως η Frontex δεν θέλησε πάντως να επιβεβαιώσει την αποστολή. Επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι δυνάμεις της Frontex ενδέχεται να επεκτείνουν την αποστολή τους και στα σύνορα με την Αλβανία όπου μέχρι σήμερα κατέγραφαν απλά τους λαθρομετανάστες. Εκτός από το σενάριο της ακύρωσης της προσφυγικής συμφωνίας εξετάζεται και εκείνο του «περιορισμού» των συνοριακών ελέγχων από την τουρκική πλευρά. «Είναι αυτονόητο ότι η είδηση για πιο χαλαρούς ελέγχους θα μεταδιδόταν γρήγορα. Αν κατά συνέπεια αυξάνονταν οι ροές η Ε.Ε. θα δυσκολευόταν πολύ να αποδείξει ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή», αναφέρει το Spiegel.

http://www.naftemporiki.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://www.echedoros-a.gr/2016/12/frontex.html

No comments :

Post a Comment