20/12/2016

Ιορδανία : Δωρεάν ΤΟΜΑ Marder 1A3 από την Γερμανία και ο ΕΣ με τα Μ113

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των ενόπλων δυνάμεων της Ιορδανίας, στις 11/12, κατά την διάρκεια επίσημης τελετής, η Ιορδανία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα των 16 Marder 1A3 που παραχωρήθηκαν δωρεάν από την Γερμανία.  Συνολικά 25 οχήματα θα παραδοθούν.

Το Marder 1A3 είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης (IFV) που κατασκευάζεται από την Rheinmetall Landsysteme. Είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 20 mm Rheinmetall MK 20 Rh202, πυροβόλο MG 3 των 7.62 mm και μονό εκτοξευτή αντιαρματικού πυραύλου MILAN με αναχορηγία 6 βλημάτων στο εσωτερικό του οχήματος. Τα οχήματα που παραχωρήθηκαν ενσωματώνουν μικρές βελτιώσεις όπως: τροποποιήσεις της εσωτερικής διάταξης του πυργίσκου τροφοδοσίας πυρομαχικών, νέου σχεδιασμού καθίσματα, μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο στην περιοχή των γονάτων και διευρυμένο πέρασμα ανάμεσα στα καθίσματα του κυβερνήτη και αυτά των μεταφερόμενων οπλιτών.

Θυμίζουμε ότι το 2009 η γερμανική Rheinmetall υπέβαλε, μέσω ΕΛΒΟ, πρόταση για προμήθεια 422 μεταχειρισμένων TOMA Marder 1A3, που θα είχαν ανακατασκευαστεί, σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και με εγγύηση καλής λειτουργίας 12 μηνών. Η έναρξη των παραδόσεων προβλεπόταν να γίνει σε εφτά μήνες από την ενεργοποίηση της σύμβασης με παράδοση 15 οχημάτων το μήνα. Έτσι μέσα σε δυόμισι χρόνια ο Στρατός θα έχει πλήρως καλύψει τις άμεσες ανάγκες του σε ΤΟΜΑ. Η πρόταση είχε κόστος 200 εκατ. ευρώ, που θα έφτανε τα 230 εκατ. ευρώ, εφόσον συμπεριλαμβάνονταν πυρομαχικά, πρόσθετα εξαρτήματα, τρία εκπαιδευτικά οχήματα και επέκταση της εγγύησης για άλλους 12 μήνες. Βασικός πυρήνας της όλης πρότασης ήταν ότι όλες οι εργασίες θα έπρεπε να γίνουν στην ΕΛΒΟ. Φυσικά, η πρόταση δεν έλαβε της πρέπουσας προσοχής αφού τότε ο ΕΣ βρισκόταν στον αστερισμό της επικείμενης προμήθειας των ρωσικών ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3. Η κατάληξη και των 2 προγραμμάτων είναι πλέον γνωστή και εξόχως καταθλιπτική για την γύμνια του ΕΣ σε ικανά ΤΟΜΑ που μπορούν με αξιώσεις να σταθούν δίπλα στα Leo-2 HEL. Δεν μας άρεσε η παλαιότητα του Μarder και η προστασία του από βλήματα 30 mm στο εμπρόσθιο τόξο γιατί ίσως ονειρευόμαστε τον διάδοχο του Puma (το ρωσικό ήταν πολύ ακριβό για αυτά που πρόσφερε) και στο τέλος μείναμε με το αρχαίο Μ113 και την μνημειώδη ανεπαρκέστατη θωράκιση του ακόμα και σε ατομικά τουφέκια των 7.62 mm. Eυτυχώς, οι Κύπριοι ακολούθησαν σοβαρότερη προσέγγιση με την αγορά των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 της Εθνικής Φρουράς και έτσι μαζί με τα T80U/UK συνθέτουν ένα σκληρό αποτρεπτικό δίδυμο απέναντι στα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα.

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment