3.12.16

Ο.Π.Κ.Ε - Ε.Κ.Α.Μ: Γενικότητες επί γενικοτήτων, αοριστίες και γενικεύσεις εντελώς ανούσιες, δίχως σαφές σχέδιο και επιχειρησιακή στρατηγική

Αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. (Θα το λέγαμε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά επειδή αυτή έχει διαλυθεί ούτε Δημόσιας Τάξης είναι ούτε και Προστασίας του Πολίτη. Μάλλον είναι Υπουργείο Προστασίας του Λαθρομετανάστη και του Αντιεξουσιαστή.) Ξαφνικά εκεί στο Υπουργείο θυμήθηκαν τις ΟΠΚΕ, την ΕΚΑΜ και την μάχιμη αστυνόμευση. Αυτήν που διέλυσαν μεθοδικά και σταθερά εδώ και 1,5 χρόνο. Διέλυσαν την αιχμή του δόρατος απέναντι σε αναρχικούς και λαθρομετανάστες, την θρυλική Ομάδα ΔΕΛΤΑ αφήνοντας την Αθήνα έρμαιο των αναρχικών. Για τις διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης τα έχουμε γράψει δεκάδες φορές: πλήρως υποστελεχωμένες και κατακερματισμένες.

Σε εκδήλωση λοιπόν που πραγματοποιήθηκε, 2 Δεκεμβρίου 2016, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσιάστηκαν τα ειδικού τύπου - ημιθωρακισμένα οχήματα, με τα οποία εφοδιάστηκε πρόσφατα η Ελληνική Αστυνομία.(Vid) Πρόκειται για 25 οχήματα (τύπου τζίπ) από τα οποία 19 κατανέμονται στην Αττική, πέντε στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας "...θα διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.). Δεκαέξι από τα οχήματα αυτά, στελεχωμένα με εκπαιδευμένο προσωπικό, θα ενισχύσουν σημαντικά την αστυνομική παρουσία και δράση σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, για την αντιμετώπιση σοβαρών και οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας. Σημειώνεται ότι τα οχήματα αποτελούν δωρεά στην Ελληνική Αστυνομία από την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX KOSSOVO)."

Για την Ε.Κ.Α.Μ:
1. Σοβαρή ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή έχει να δει από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.
2. Το επίπεδο της αριθμητικής δύναμης του προσωπικού συνεχώς μειώνεται.
3. Καθημερινά αναλώνεται σε πάρεργο. Μεταγωγές και φυλάξεις υψηλών προσώπων.
4. Η εκπαίδευση γίνεται όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες δεδομένων της καθημερινής τριβής με το πάρεργο που προαναφέραμε.

Για τις ΟΠΚΕ  βλέποντας κανείς τις φωτογραφίες αναρωτιέται:
1. Τι γίνεται με τα αντιβαλλιστικά υλικά των ΟΠΚΕ; Τι γίνεται με υλικά breaching; Τι γίνεται με υλικά προστασίας; Δηλαδή: αντιβαλλιστικά γυαλιά, πλάκες, σύγχρονα plate carrier, κράνη; Ότι υλικά επιδεικνύονται στο σημερινό βίντεο είναι των αστυνομικών.
2. Που βρίσκονται και επιχειρούν οι ΟΠΚΕ; Το 70% φυλάει στόχους όπως είναι το Μαξίμου, η Τουρκική Πρεσβεία και η οικία του Φλαμπουράρη.
3. Τι συμβαίνει με την εκπαίδευση των ΟΠΚΕ;
4. Τι επίπεδο υπάρχει με τον οπλισμό; Πως γίνεται να μιλάμε για επίλεκτες Ομάδες χωρίς βαρύ οπλισμό και κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο;
5. Τι εξειδικευμένα υλικά υπάρχουν; Χαρακτηριστικά αναφέρουμε υπέρυθρα σκοπευτικά στοχοποίησης και παρατήρησης; Διδάγματα από το ανθροποκηνυγητό με τους Αλβανούς δραπέτες των Τρικάλων των 7 μηνών έχουμε εξάγει;
6. Ο στόλος των οχημάτων σε κατάσταση βρίσκεται;
7. Η συντήρηση των οχημάτων;
8. Με ποια λογική τα σημερινά οχήματα χαρακτηρίζονται ως ημιθωρακισμένα; Ούτε μπάρα ή προφυλακτήρα για συγκρούσεις καταδιωκόμενων οχημάτων δεν έχουν και φυσικά ούτε κατάλληλη εσωτερική διαμόρφωση με οπλοβαστούς, ειδική επένδυση προστασίας για προστασία από πυροβόλα όπλα... Πρόκειται για πολιτικού τύπου οχήματα καθένα εκ των οποίων έχει τουλάχιστον 200.000 χιλιόμετρα και η συντήρηση αυτών θα γίνεται από την τσέπη των αστυνομικών. Ένα όχημα να βγει εκτός με τις σημερινές συνθήκες κάνει μήνες να ξανά μπει στην ενεργό δράση. Εκτός και εάν οι αστυνομικοί με δικά τους έξοδα το επαναφέρουν σε λειτουργία.
9. Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι επικοινωνίες; Εξακολουθεί να μην έχει καλυφθεί το κενό μετά το ΤΕΤΡΑ και ο κάθε κακοποιός να μπορεί να ακούει τις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ αρκεί να γνωρίζει σε ποιο κανάλι λαμβάνουν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κέντρου.
10. Για τις ΟΠΚΕ τις επαρχίας ούτε λόγος. Όσες υπάρχουν πραγματικά, ως ΟΠΚΕ και όχι ως δύναμη τροχαίας ή διμοιρίας στις ορέξεις του κάθε αστυνομικού διευθυντή, υπάρχουν γιατί οι αστυνομικοί από μόνοι τους έχουν αναπτύξει δεσμούς και ενδιαφέρονται για το επάγγελμα τους. Αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστες στους 52 νομούς της χώρας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων: "Περιοχών με αρκετά μεγάλη παραβατικότητα, όπως είναι η Δυτική Αττική. Εκεί προσανατολίζονται αυτές οι Ομάδες. Με αυτό τον σύγχρονο εξοπλισμό πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος".
Κύριε Υπουργέ: στη Δυτική Αττική οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ελάχιστες. Είναι ζήτημα εάν τις βραδινές ώρες υπάρχουν 3-4 περιπολικά για μια έκταση που περιλαμβάνει τη Μάνδρα, τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι, το Μενίδι κτλ. Όλη κι όλη είναι μια ΟΠΚΕ σε κάθε 8ωρο... Έτσι θα ενισχυθεί η αστυνόμευση; Με μια ΟΠΚΕ και 3-4 περιπολικά; Τα Α.Τ της Δυτικής Αττικής είναι ζήτημα το βράδυ να έχουν 4-5 αστυνομικούς το καθένα. Πόσες ομάδες ΔΙΑΣ υπάρχουν; Ελάχιστες. Μπορούν να επιχειρήσουν οι ΔΙΑΣ ή τα περιπολικά μέσα σε καταυλισμούς Ρομά;

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Αρχηγού της ΕΛ,ΑΣ όπως ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων: "Σήμερα, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω, παρατηρούμε μια μορφή σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιρετικά εκπαιδευμένης, καλά στελεχωμένης, από ανθρώπους που έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αυταπάρνησης στην εκτέλεση του καθήκοντος".
Κύριε Αργηγέ με όλο τον σεβασμό... πόσες βολές ετησίως διεξάγει ο μέσος αστυνομικός αφού μας λέτε ότι υπάρχει εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης; Τι πυρομαχικά καταναλώνει; Σε τι τεχνικές αυτοάμυνας ασκείται ο μέσος αστυνομικός από την υπηρεσία; Τι του εξασφαλίζει πέρα από έναν μισθό (κι αυτόν εξαιρετικά μειωμένο); Μήπως οι νέες ομάδες έγιναν για να καλύψουν τον ρόλο της ΔΕΛΤΑ; Μήπως για να χρησιμοποιούνται ως μίνι διμοιρία μέτρων τάξης στα νησιά;

Για να κάνουμε μια σύγκριση και να δούμε τη γύμνια μας, δείτε μια αντίστοιχη τελετή των νέων ομάδων στο Λονδίνο: (Vid) Scotland Yard reveal counter terrorism police

Απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση των ΟΠΚΕ είναι οι ακόλουθες:
1. Απόκτηση σύγχρονου στόλου οχημάτων. Είναι τραγικό οι περισσότερες ΟΠΚΕ να συντηρούν μόνες τους τα οχήματα...
2. Προμήθεια αντιβαλλιστικών υλικών όπως κράνη, ασπίδες, κεραμικές πλάκες.
3. Απόκτηση μη θανατηφόρων όπλων πχ Tazer ή πλαστικών σφαιρών.
4. Χρήση τυφεκίων εφόδου και καραμπινών.
5. Χορήγηση κατάλληλων πυρομαχικών όπως φυσίγγια hollow point και Hydra Shok.
6. Προμήθεια ειδικών υλικών όπως θερμικές κάμερες παρατήρησης για χρήση σε ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις όπως είναι η καταδίωξη δραπετών.
7. Ασφαλή συστήματα επικοινωνιών μεταξύ ομάδων και κέντρου επιχειρήσεων.
8. Μετεγκατάσταση της Υποδιεύθυνσης Επιχειρήσεων Αττικής, της προϊστάμενης διεύθυνσης των ΟΠΚΕ σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο με χώρους στρατωνισμού, εγκαταστάσεις διοικητικής μέριμνας, εκπαίδευσης, στίβο μάχης και εκγύμνασης, ελικοδρόμιο για ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων στην επαρχία, σκοπευτήριο για βολές, όρχους για τα οχήματα, κλειστό γυμναστήριο για τεχνικές αυτοάμυνας.

Όμως το κυριότερο που χρειάζονται οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι κίνητρα όπως μόρια και επιδόματα επικινδυνότητας, ηθική αμοιβή και επιβράβευση από την πολιτική και φυσική ηγεσία για το έργο που επιτελούν. Και το βασικότερο πολιτική και νομική κάλυψη ώστε να είναι θωρακισμένοι να εκτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δουλειά τους. Και φυσικά να μην αναλώνονται σε πάρεργο και καθήκοντα που ανήκουν σε άλλες υπηρεσίες όπως η φρούρηση στόχων.

Λόγω οικονομικής κρίσης, της ανέχειας από το κράτος, της έλλειψης δικαιοσύνης και του απαράδεκτου σωφρονιστικού συστήματος η εγκληματικότητα διαρκώς αυξάνεται. Οι ΟΠΚΕ αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην μάχη κατά του εγκλήματος: ομάδες ενισχυμένες σε προσωπικό, με επιθετικό φρόνημα, ειδική εκπαίδευση και βαρύ οπλισμό. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ και η πολιτική ηγεσία έχει αντιληφθεί τι τάση επικρατεί στο εξωτερικό; Έχουν κατανοήσει πως η εγκληματικότητα μεταβάλλεται; Η εποχή του αστυνομικού με την 8αρα και το πηλίκιο έχει περάσει. Και ούτε πρόκειται να ξανά έρθει.

http://defencenews.gr/

No comments :