19/12/2016

Η δυναμική των κόμματων του «εθνικού χώρου» στην Ελλάδα

Εθνικό Μέτωπο: Ελάχιστες ομιλίες στα γραφεία τους, μερικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα τους και δυστυχώς υποτονική έως μηδενική παρουσία.

ΛΑΟΣ-Μπαλτάκος: Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση (ΛΑ.Ο.Σ) και η στήριξη των μνημονιακών πολιτικών έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην συρρίκνωσή των ποσοστών του. Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη υπέστη μια καθίζηση και έκτοτε η πτωτική πορεία συνεχίστηκε μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που δεν συμμετείχε. Μια κοινή προσπάθεια για ανασύνταξη του «πατριωτικού» κόμματος με την ονομασία Εθνική Ενότητα. Πέραν της ανακοίνωσης της ίδρυσής του, έκτοτε η τύχη τους αγνοείται…

Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας: Μια διαμαρτυρία για το νέο κόμμα Καρατζαφέρη -Μπαλτάκου καθώς ομοιάζει με το δικό τους όνομα και μία συνδιάσκεψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΛΕΠΕΝ: Δημιουργήθηκε το 2016 και παρουσίασε, για τα δεδομένα του χώρου, μια αρκετά αξιόλογη πορεία σε συγκεντρώσεις. Επεισοδιακά ήταν τα εγκαίνια του γραφείου τους στην πλατεία του Αγ.Παντελεήμονα. Διαπιστώνεται μία γενικότερη πολεμική εναντίον του κόμματος αυτού, πράγμα που είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο. Πρόσφατα μάλιστα ματαιώθηκε εκδήλωση στην οποία θα συμμετείχε.

Νέα Δεξιά: Ιδρύθηκε το κόμμα Φαήλου, με δυναμική παρουσία στο…. twitter. Όσον αφορά τις δράσεις, μόλις πριν έναν μήνα έκαναν την πρώτη τους ανοικτή εκδήλωση.

Πρώτη Γραμμή (ΕΜΕΙΣ): Η ανακοίνωση της επανίδρυσης του κόμματος Πλεύρη δημιούργησε ποικίλες αντιδράσεις. Στόχος η συνένωση εθνικιστών που δεν καλύπτονται από τα ήδη υπάρχοντα.

Διάφορα λοιπά κόμματα, συνδυασμοί κομμάτων-οργανώσεων, έχουν ισχνή παρουσία δυστυχώς.

Χρυσή Αυγή: Τον Οκτώβριο του 2009 η ΧΑ εξέφραζε λιγότερους από 20.000 ψηφοφόρους, ενώ τον Μάιο του 2012 εκτινάχθηκε στις 440,966 και το ποσοστό της έφτασε στο 6,97%, άγγιξε περίπου το 7% παρότι σε απόλυτους αριθμούς η εκλογική επιρροή της περιορίστηκε. Μπορεί να παρατηρείται μια διατήρηση των ποσοστών της αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που αφήνει αποκλειστικά περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις. Με το «προσφυγικό» και το χειρισμό του από την κυβέρνηση, την οικονομική εξαθλίωση αλλά και την κρίση στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας, αναμενόταν να έχει παρουσιάσει τουλάχιστον μια άνοδο, καθότι είναι το μοναδικό κόμμα του «εθνικού χώρου» που βρίσκεται εντός Βουλής.

Δυστυχώς η ΧΑ δεν δύναται να απορροφήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια από τις ατελέσφορες πολιτικές των κυβερνώντων και την μηδαμινή αντιπολίτευση των υπόλοιπων κομμάτων, παρότι θα μπορούσε να το είχε κάνει προ πολλού και πάνω σε αυτή τη βάση να κτίσει μια νέα πορεία για εθνικές διεκδικήσεις. Η μειωμένη κινητικότητα της νεολαίας, η έλλειψη πρωτοτυπίας δράσεων και τα χαμηλά αντανακλαστικά του κόμματος της ΧΑ ίσως ευθύνονται για αυτή τη παραμονή στα ίδια ποσοστά. Οι δικαστικές διώξεις, με δεδομένη την παγίωση μιας κατάστασης αναμονής και την παρέλευση του «πρώτου ξαφνιάσματος», δεν επαρκεί ως εξήγηση για αυτήν την καθήλωση. Η ΧΑ φαίνεται ότι δεν κατάφερε να διαχειριστεί την αλματώδη ανάπτυξη που πέτυχε.

Το παρήγορο είναι πως σε επίπεδο Δήμων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητοι εθνικιστές δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσίασαν σημαντικό έργο με πρωτότυπες εκδηλώσεις και δράσεις. Ίσως πρέπει να ξεκινήσουμε από χαμηλά και να χτίσουμε σιγά σιγά, μέσα στην κοινωνία, ερείσματα για κάτι μεγαλύτερο. Εθνικισμός από τα κάτω και όχι το ανάποδο!

Ευριπίδης Ρηγόπουλος

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΔΩ: http://www.elkosmos.gr/i-dinamiki-ton-kommaton-tou-ethnikou-chorou-stin-ellada/

No comments :

Post a Comment