8.12.16

Γαλλία: Μουσουλμάνα από την Σενεγάλη υποψήφια για την προεδρία - Λεπέν: Τέλος στη δωρεάν εκπαίδευση για τα παιδιά των λαθρομεταναστών

Η Ραμά Γιαντ, μουσουλμάνα και υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί Σαρκοζί, ανακοινώνει από ώρα σε ώρα την υποψηφιότητά της, προσπαθώντας να βρει την θέση της μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόν και του Εμανουέλ Μακρόν. Αλλά επειδή είναι και αεικίνητη, τις ημέρες αυτές η Ραμά εγκαινιάζει τα γραφεία της για την προεκλογική της εκστρατεία και δημοσιεύει το έβδομο βιβλίο της , υπό τον τίτλο: «Ο Στιγμιαίος Διακόπτης». Η Γιαντ γεννήθηκε στη Σενεγάλη, προέρχεται από μορφωμένη οικογένεια και ο πατέρας της, Τζιμπρίλ, υπήρξε διπλωμάτης και προσωπικός γραμματέας του Σενεγαλέζου προέδρου, Λεοπόλντ Σεντάρ Σανγκόρ. Σε ηλικία εννέα ετών μετακόμισε με τους γονείς της στη Γαλλία, φοίτησε σε Καθολικό σχολείο και αργότερα σπούδασε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. Με δεκαετή πολιτική πορεία ελπίζει πως το κόμμα της "La France qui ose" (Η Γαλλία που τολμά), θα έχει καλές επιδόσεις στις εκλογές του 2017. Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, το γεγονός ότι το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι διχασμένο, της δίνει κάποιες ελπίδες. Ήδη, πάντως έχει κάνει 60 χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη τη Γαλλία για να διαφημίσει τον εαυτό της. Το σύνθημά της είναι «η καινοτομία σε κάθε επίπεδο». Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, Μανουέλ Βαλς, τρίβει τα χέρια του αφού προηγείται με μεγάλη διαφορά στην πρόθεση ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

«Πιστεύω ότι η εθνική αλληλεγγύη θα πρέπει να αφορά μόνο τους Γάλλους. Δεν έχω τίποτα εναντίον των ξένων, αλλά ένα τους λέω: αν έρχεστε στη χώρα μας, μην περιμένετε να σας αναλάβουμε, να σας παρέχουμε ιατρική περίθαλψη, να δίνουμε δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά σας. Αυτό τελείωσε, το διάλειμμα τέλος!», δήλωσε η Λεπέν, καλεσμένη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων BVA. Η Μαρίν Λεπέν διευκρίνισε στη συνέχεια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το τέλος της δωρεάν εκπαίδευσης δεν αφορά τα παιδιά των μεταναστών που είναι νόμιμοι, αλλά όσων είναι παράνομοι: «Μιλάω για τα παιδιά των λαθρομεταναστών», είπε. Και διευκρίνισε: «Τέλος η εκπαίδευση για τους λαθρομετανάστες. Θα πρέπει να πληρώνουν το σχολείο οι ξένοι, εκτός κι αν είναι νόμιμοι και πληρώνουν φόρους». Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων, η Λεπέν δήλωσε: «Δεν έχουμε πλέον την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Πρέπει να κρατήσουμε τις δυνάμεις μας και την εθνική μας αλληλεγγύη για τους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς Γάλλους». Οταν ρωτήθηκε τι θα ισχύσει με τις συντάξεις και τους μετανάστες, η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο πληθυσμός των μεταναστών στη Γαλλία δεν εργάζεται».

ΑΜΠΕ

No comments :