14/12/2016

"Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να επέμβει στα Δ.Βαλκάνια για να αποτρέψει συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων..."

...και να προωθήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα."

Αυτό αναφέρει έγγραφο του ΝΑΤΟ που δημοσιεύει η κροατική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ‘Βέτσερνι Λίστ’. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών αυτόν τον μήνα και στο έγγραφο περιγράφονται λεπτομερώς δύο τύποι απειλών που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα οι ισλαμικοί θύλακες που υπάρχουν σε αυτά.

Είναι η επιστροφή των εξτρεμιστών από τα πεδία των μαχών της Συρίας και του Ιράκ αλλά και η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας με την επιρροή της, όπως σημειώνεται. Το έγγραφο αναφέρει ότι «περίπου 260 εξτρεμιστές του ‘ισλαμικού κράτους’ και της Αλ Κάιντα» θα γυρίσουν στη Βοσνία Ερζεγοβίνη από τα πεδία των μαχών της Συρίας και του Ιράκ. Ο αριθμός τους υπολογίζεται βάσει των στοιχείων του τέλους του 2015. «Σημαντική αιτία ανησυχίας», σημειώνει το έγγραφο του ΝΑΤΟ, «είναι η ριζοσπαστικοποίηση, οι βίαιος εξτρεμισμός και η επιστροφή των ξένων μαχητών στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και σε άλλες βαλκανικές χώρες- θύλακες των ισλαμιστών.

Η δεύτερη απειλή για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι η αυξημένη επιρροή της Ρωσίας, κυρίως στον σερβικό πληθυσμό, αφού «τα μηνύματα μεταξύ των Σέρβων για τη ρωσική παρουσία έχουν μεγάλη απήχηση», όπως γράφει το έγγραφο. Το ΝΑΤΟ βλέπει ακόμη «αύξηση των ρωσικών δραστηριοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια με μια «αποσταθεροποιητική συμπεριφορά». Αυτή εκδηλώνεται με πολιτικά μηνύματα, την οικοδόμηση δεσμών με μέλη των ελίτ καθώς και με επενδύσεις σε τομείς ενέργειας και μέσων ενημέρωσης. Η Ρωσία προσφέρει πολιτική και οικονομική υποστήριξη στη σερβική οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και προσπαθεί να εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία της χώρας αυτής, καταλήγει το έγγραφο. Ως κατακλείδα τονίζεται ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως την ευρωατλαντική πορεία τόσο των Σκοπίων, όσο και της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης και υποστηρίζει θερμά το διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

The Hellenic Information Team

1 comment :

  1. ΑΠΟ ΤΟ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ'ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ....ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ,ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ,ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΕΔΩ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΜΕ...ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΜΑΣ..ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ "ΜΟΥΡΗ" ΚΑΙ ΥΦΟΣ.ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΩ ΠΕΣΕΙ ΕΞΩ...ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΣΗ ΟΜΩΣ ΜΕ ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ...ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ.

    ΧΧΧΧ.

    ReplyDelete