16/12/2016

Η Κίνα αιχμαλώτισε μη επανδρωμένο βαθυσκάφος των Η.Π.Α στη Νότια Σινική

Η Κίνα ακινητοποίησε και κατάσχεσε αμερικανικό υποβρύχιο ερευνητικό σκάφος στα νερά της Νότιας Σινικής, προκαλώντας επίσημη διαμαρτυρία από την πλευρά της Ουάσιγκτον, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο Reuters και το BBC. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.  Το γεγονός πυροδότησε την επίδοση επίσημου διαβήματος διαμαρτυρίας από την Ουάσινγκτον και τη διατύπωση του αιτήματος να επιστραφεί, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σήμερα. Το συμβάν, το πρώτο του είδους τα τελευταία χρόνια, έλαβε χώρα την 15η Δεκεμβρίου στον Κόλπο Σούμπικ, στα ανοικτά των Φιλιππίνων, καθώς το USNS Bowditch, ένα σκάφος ωκεανογραφικής έρευνας, ετοιμαζόταν να παραλάβει το UVV, διευκρίνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το UVV χρησιμοποιείτο για μετρήσεις της αλατότητας και της θερμοκρασίας του νερού, δεδομένα ιδιαίτερα κρίσιμα για τον στόχο των UVVs των ΗΠΑ. Κατά την ίδια πηγή, το σκάφος χειρίζονταν πολίτες, παρότι ανήκει στο αμερικανικό ΠΝ. Η αλατότητα και η θερμοκρασία του νερού είναι κρίσιμοι παράγοντες όσον αφορά τη μετάδοση του ήχου κάτω από την επιφάνεια του νερού, κάτι κρίσιμο από στρατιωτική άποψη. Η ακριβής γνώση τους είναι απόλυτα απαραίτητη για τη ρύθμιση των σόναρ και προκειμένου οι κυβερνήτες των υποβρυχίων να είναι σε θέση να μειώνουν τον θόρυβο όταν κινούνται.

Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριότητα του μεγαλύτερου μέρους της Νότιας Σινικής, κατασκευάζοντας τεχνητά νησιά στα οποία έχει τοποθετήσει ακόμα και όπλα προκειμένου να υπερασπιστεί τις αξιώσεις της.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο δέχθηκε να επιστρέψει το αμερικανικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο ερευνητικό όχημα που κατέσχεσε χθες η Κίνα σε διεθνή ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα. «Μέσω άμεσης επαφής με τις κινεζικές αρχές, εξασφαλίσαμε ότι οι Κινέζοι θα επιστρέψουν το UUV στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πίτερ Κουκ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment