16.12.16

Βουλγαρία: Η Frontex κατηγορεί ΜΚΟ για συμπαιγνία με τους διακινητές μεταναστών - Νέος νόμος εξουσιοδοτεί το Στρατό να συλλαμβάνει πολίτες -

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής, κατηγορεί τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου για συνεργασία με λαθρέμπορους που διακινούν επί χρήμασι μετανάστες, σημειώνει βουλγαρικό δημοσίευμα που επικαλείται τους «Financial Times». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε εμπιστευτική έκθεση της Frontex που υποδαυλίζει την κακή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΜΚΟ, για τον τρόπο που ενεργούν στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, που, μόλις, τον περασμένο χρόνο υπήρξαν 4.700 θάνατοι μεταναστών κατά τη διακίνησή τους. Εμπιστευτική έκθεση που εκπονήθηκε τον περασμένο μήνα από την Frontex αναφέρει ότι οι μετανάστες πριν από την αναχώρησή τους, λαμβάνουν ακριβείς οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να επιβιβασθούν σε σκάφη που έχουν ενοικιασθεί από ΜΚΟ με σκοπό τη διακίνησή τους.  Ο Οργανισμός την περασμένη εβδομάδα σε άλλη έκθεσή του αναφέρει περιπτώσεις όπου εγκληματικά δίκτυα που διακινούν παράνομα μετανάστες χρησιμοποιούν απευθείας σκάφη των ΜΚΟ.  Η έκθεση διανεμήθηκε στους διπλωμάτες και εκπροσώπους της ΕΕ, όπου αναφέρονται αμέτρητες περιπτώσεις που οι μετανάστες διασώθηκαν με βάρκες των ΜΚΟ, οι οποίες αρνούνται να συνεργασθούν με εμπειρογνώμονες της Ε.Ε, προκειμένου να εξετασθεί η ταυτότητα των διακινουμένων. Μέρος των ΜΚΟ ενεργεί αυτόβουλα χωρίς καμία συνεννόηση με τις αρχές του τόπου στον οποίο κατευθύνουν τους παράνομους μετανάστες.

«Ο στρατός αναλαμβάνει αστυνομικές δράσεις, με συλλήψεις πολιτών σε καταστάσεις τρομοκρατικής απειλής. Η διάταξη προβλέπει, ακόμη, την απαγόρευση απόκτησης πάνω από 10 προπληρωμένων καρτών SIM και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου οφείλουν να δίνουν άμεσα πληροφορίες σχετικά με δεδομένα, κατόπιν αιτήματος», αυτό προβλέπεται σε νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο BGNES. Η υιοθέτηση του νόμου ξεκίνησε χθες και αναφέρει ότι οι περιορισμοί σχετικά με τις κάρτες SIM- που δεν αναφέρεται εκτενώς- γίνονται γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οργάνωση εγκληματικών πράξεων. Μια άλλη αλλαγή που προβλέπει ο αντιτρομοκρατικός νόμος είναι ότι οι πάροχοι πληροφοριακών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα συνεργάζονται με τις κρατικές υπηρεσίες όταν απαιτείται. Δίνεται, ακόμη, η δυνατότητα κατάσχεσης ή καταστροφής δεδομένων των παρόχων, εάν αυτό διασφαλίζει τη ζωή και την υγεία του πληθυσμού. Επιπλέον, η αντιτρομοκρατική λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων και του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και των αρμοδίων αρχών για την εφαρμογή των μέτρων και προσωρινών περιορισμών θα προβλεφθεί με νέο νόμο.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ: Frontex, Oι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους δουλέμπορους

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ-ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ Μ.Κ.Ο  ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ/ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΙ/ΕΞΟΠΛΙΣΕΙ/ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ  ΚΑΤΟΠΙΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

No comments :