15/12/2016

«5G παντού μέχρι το 2025» είναι ο στόχος της Ευρώπης

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Forum Europe που παρουσιάστηκαν πρόσφατα (1η Δεκεμβρίου) στο συνέδριο Spectrum for 5G, Fuelling Europe’s 5G Vision στις Βρυξέλλες. To χρονοδιάγραμμα των δράσεων που πρέπει να γίνουν για να είναι εφικτός ο στόχος αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την τυποποίηση, την κατανομή και την εκχώρηση του νέου φάσματος, καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση μέσω venture capital των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα του 5G που θα αποτελέσουν και το κλειδί για την ανάπτυξή του. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αυτό, οι προ-εμπορικές εφαρμογές 5G αναμένονται το 2018 και οι πλήρως εμπορικές το 2020. Όπως επεσήμανε ο Philip Marnick, πρόεδρος του Radio Spectrum Policy Group στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, το νέο φάσμα είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του Internet of Things, καθώς και πλήθους εφαρμογών, όπως είναι για παράδειγμα οι έξυπνες μεταφορές, αλλά και για την ανάπτυξη των ψηφιακών επικοινωνιών που απαιτούν υψηλές ταχύτητες σύνδεσης, καθώς και δυνατότητες μεταφοράς τεράστιου όγκου δεδομένων. Είναι γεγονός η ραγδαία ανάπτυξη της διακίνησης δεδομένων παγκοσμίως και η ανάγκη αύξησης της ταχύτητας μεταφοράς τους. Οι νέοι τηλεπικοινωνιακοί δρόμοι μέχρι το 2020 θα σηκώνουν ταχύτητες έως και 10 Gbps (5G) από 100 Μbps το 2009 (4G) και 300 Kbps το 2001 (3G).

Ωστόσο, είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και αφορούν το εύρος δικτύου που έχουν πραγματικά ανάγκη για να αναπτυχθούν οι νέες 5G εφαρμογές, αλλά και η διαχείριση του νέου φάσματος.  Σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης του 5G, οι ειδικοί του χώρου απαντούν πως η ίδια η αγορά θα αποφασίσει το πώς και το πόσο. Κλειδί στις εξελίξεις θα αποτελέσει η δημιουργία των κατάλληλων καταναλωτικών προϊόντων και οι επενδύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση εκεί όπου θα υπάρχει αξία. Ο Ulrich Rehfuess Head of Spectrum Policy, Nokia Networks και υπόσχεται μέσω του νέου δικτύου μηδενική διακοπή σήματος, χαμηλότερο κόστος παροχής υπηρεσιών, υψηλή αξιοπιστία παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα 700 MHz, 3,4-3,8 GHz και 24,25-27,5 GHZ αποτελούν τις πρωτοπόρες ζώνες του νέου φάσματος. Η Επιτροπή προτείνει να εκχωρηθεί η ζώνη των 700 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, συμβαδίζοντας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, που προβλέπεται για το 2020.

Για να ανταποκριθούν στην προθεσμία αυτή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια για την κάλυψη του δικτύου και την αποδέσμευση της ζώνης αυτής, έως τις 30 Ιουνίου 2017. Είναι επίσης αναγκαίο να συνάψουν διασυνοριακές συμφωνίες συντονισμού έως το τέλος του 2017. Τα σχέδια αυτά θα διευκολύνουν τη μετάβαση και θα εξασφαλίσουν μια καλή κάλυψη δικτύου, συμβάλλοντας έτσι στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών κάλυψης για τα συνδεδεμένα οχήματα ή την εξ αποστάσεως υγειονομική περίθαλψη. Δύο κράτη μέλη (η Γαλλία και η Γερμανία) έχουν ήδη εγκρίνει τη χρήση της ζώνης των 700 MHz για τις κινητές υπηρεσίες. Άλλα κράτη μέλη (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν εκπονήσει σχέδια για την αναδιάθεση της ζώνης των 700 MHz κατά τα προσεχή έτη. Η Ericsson απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Ελλάδα, να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με αποκλειστικό σκοπό την εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης 5G για τη χώρα μας, το οποίο μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προσέλκυση επενδύσεων σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.

http://www.naftemporiki.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ":  100Μbps το 2009 ΛΕΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ (2016) Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗΣ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 50Μbps (ΓΙΑ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΜΗΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝ) ΚΙ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ.  ΑΝ ΚΑΤΟΡΘΩΣΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΞΟΥΝ 10 Gbps (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ) ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΦΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΑΚΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ.

1 comment :

  1. ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025, ΕΔΩ 5G ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ.

    ReplyDelete