16.12.16

Το 24% του ΑΔΜΗΕ πέρασε και επίσημα σε κινεζικά χέρια

Υπεγράφη η πώληση ποσοστού 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έναντι 320 εκατ. ευρώ στην κινεζική ετσιρεια State Grid. Στην υπογραφή της συμφωνίας μετείχε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης ο οποίος είπε ότι με την υπογραφή αυτή γίνεται ένα ακόμη βήμα στην πολύ στενή οικονομική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα. Δέσμευσή μας είναι, είπε ο υπουργός, οι μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα που γίνονται το τελευταίο διάστημα να οδηγήσουν σε προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος των καταναλωτών, αλλά με στόχο και την προστασία του περιβάλλοντος. “Είμαστε αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε βήμα–βήμα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον στον τομέα της ενέργειας” είπε ο υπουργός. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στο χρόνο ρεκόρ, όπως είπε, για τα παγκόσμια δεδομένα, με τον οποίο προωθήθηκε μια τόσο περίπλοκη διαδικασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλη η υπόθεση θα κλείσει εντός των χρονικών ορίων και συγκεκριμένα έως το τέλος Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΙ ΩΣ ΠΟΥ Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ; ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΤΙΤΛΟΣ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ" ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ; ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΟΥ; ΑΦΟΥ, ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ Ο ΑΔΜΗΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ 320 ΕΚΑΤ ; ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ; ΜΗΠΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ; ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ, ΕΠΕΙΔΗ "ΜΟΛΥΝΕΙ" Η ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

ΡΕ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ Η ΠΟΥΤΑΝΑ Η ΕΡΤ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ; 

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΗΣΤΑΡΑΔΕΣ ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΔΙΟΤΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΑΦΑΙΡΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΑΥΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ.

"Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο παράδοσης- δώρο στους Κινέζους «στρατηγι-κούς επενδυτές» της State Grid, το 24% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο ΑΔΜΗΕ, στρατηγικής σημασίας θυγατρική εταιρία –ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ με την τεράστια περιουσία, με τα χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης, υπόγεια και υποβρύχια καλώδια, με τους εκατοντάδες υποσταθμούς, κέντρα υψηλής τάσης και τα εθνικά κέντρα ελέγχου ενέργειας, ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ γιατί τα οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος και οι κυβερνήσεις αποφάσισαν και επέβαλαν ΥΠΑΚΟΗ και ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ στις Διοικήσεις (χθες και σήμερα) να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση την οποία βάφτισαν «μεταρρύθμιση». 

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ θέτει σειρά ερωτημάτων ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει πειστικά και να αιτιολογήσει στον Ελληνικό λαό την απόφασή της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ; Σε ποια χώρα παγκόσμια υπάρχει το παράδειγμα ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ να μετατρέπεται σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ;
ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ; Ποιο οικονομικό τίμημα μπορεί να καλύψει το ξεπούλημα στρατηγικής και εθνικής σημασίας εταιρίας;
ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ; Όταν σήμερα το εύλογο κέρδος χρέωσης χρήσης του συστήματος είναι 8% και με το νέο ιδιοκτήτη θα αυξηθεί (νομοθετική παρέμβαση) στο 12-14% για ποιο συμφέρον μιλάνε;
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ; Νέα επένδυση είναι αυτή που γίνεται από την αρχή, που κατασκευάζεται από τα θεμέλια, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δεν είναι η πώ-ληση μιας εταιρίας σε πλήρη λειτουργία, άρτια οργανωμένης όπως ο ΑΔΜΗΕ.
ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ; Πως προσδιορίζεται και από ποιους το εθνικό συμφέρον; Έχει το δικαίωμα ένα κυβερνητικό σχήμα να αισθάνεται ιδιοκτήτης δημόσιας περιουσίας χωρίς να έχει τίτλους ιδιοκτησίας και να ξεπουλά; Έχουν το δικαίωμα οι υπάκουοι και πειθαρχημένοι στα Μνημόνια, που κατάργησαν την εθνική κυριαρχία να μιλάνε για εθνικό συμφέρον;

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ όπως χθες έτσι και σήμερα εκφράζει, τονίζει και καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση και αποδέκτη, την πλήρη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Καλούμε τη Διοίκηση έστω και την τελευταία ώρα να αλλάξει πορεία και να εναντιωθεί στον τεμαχισμό και το ξεπούλημα του Ομίλου ΔΕΗ, θυμίζοντάς της παράλληλα τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις.
Χθες, (Αρ. Ζερβός- 15/7/2015): Μετά τις αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ οι οποίες, όποια μεθοδολογία αποζημίωσης της ΔΕΗ και αν επιλεγεί, θα έχουν δυσμενή επίπτωση και ο συνδυασμός ΑΔΜΗΕ και ΝΟΜΕ θα είναι καταστροφικός για τον Όμιλο.
Σήμερα, (Μ. Παναγιωτάκης στη Γ.Σ. των Μετόχων): Είμαστε αντίθετοι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ. Είναι ασύμφορο να αποστερηθεί η ΔΕΗ ενός τόσο πολύτιμου περιουσια-κού στοιχείου για ευτελές, πρόσκαιρο και ευκαιριακό τίμημα. Μπορούν να διαμορφωθούν μοντέλα που να προσιδιάζουν στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές χωρίς η ΔΕΗ να απολέσει ένα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.

Για την ΕΤΕ/ΔΕΗ η συνέχεια και η συνέπεια των λόγων και δηλώσεων είναι ΘΕΜΑ ΑΡΧΗΣ. Για την ΕΤΕ/ΔΕΗ τα σενάρια και το σκηνικό που παίζουν στον ΑΔΜΗΕ δεν θα φθάσουν μέχρι το τέλος. Η αντίδραση και η αντίσταση στα σχέδιά τους είναι καθήκον και υποχρέωση. Το προσχεδιασμένο και προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων και της κοινωνίας, γιατί ο ΑΔΜΗΕ είναι δημόσια περιουσία".

No comments :