25/11/2016

Ρωσία: Το έκτο υποβρύχιο τύπου Varshavyanka εντάχθηκε στον στόλο - Αναβάθμιση αρμάτων τύπου T-80BV - Έναρξη νέας γραμμής παραγωγής για τα πυροβόλα των αρμάτων Τ-90MS και Τ-14 Armata

Το ρωσικό Ναυτικό προχώρησε στην ένταξη σε υπηρεσία του έκτου και τελευταίου υποβρυχίου τύπου Varshavyanka που έλαβε το όνομα «Kolpino», στο πλαίσιο του Project 636.3 για λογαριασμό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο ξεκίνησε το 2010. Πρόκειται για τα υποβρύχια Novorossiysk που παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2014, για να ακολουθήσει το Rostov-on-Don τον Δεκέμβρη του ιδίου έτους. Ακολούθησαν τα Stary Oskol και Krasnodar που παραδόθηκαν τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2015 αντιστοίχως, ενώ το Veliky Novgorod εντάχθηκε στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στις 26 Οκτωβρίου. Η τελετή ένταξης του έκτου και τελευταίου υποβρυχίου (πρόκειται για βελτιωμένα υποβρύχια κλάσης Kilo) πραγματοποιήθηκε στα γνωστά ναυπηγεία Admiralty στην Αγία Πετρούπολη, όπου κατασκευάστηκαν και τα έξι υποβρύχια του προγράμματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ναυπηγείων στην ομιλία του έκανε λόγο για μια καλή πλατφόρμα που προσφέρεται για τη ναυπήγηση μιας νέας κλάσης υποβρυχίων για τον ρωσικό στόλο Ειρηνικού. Η ναυπήγηση της νέας κλάσης υποβρυχίων αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 με τον προγραμματισμό να προβλέπει την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2021. Τα υποβρύχια του τύπου έχουν εκτόπισμα 4.000 τόνων σε κατάδυση και 2.000 τόνων στην επιφάνεια, μπορούν αν αναπτύξουν ταχύτητα 17 κόμβων και είναι εξοπλισμένα με 18 τορπίλες και οχτώ πυραύλους επιφανείας-αέρος. Είναι επίσης εξοπλισμένα με τους γνωστούς πυραύλους Kalibr, τύπου κρουζ (το Rostov-on-Don είχε εξαπολύσει σε κατάδυση, στις 8 Δεκεμβρίου, πυραύλους του τύπου κατά στόχων στη Ράκα της Συρίας, από κάποιο σημείο στη Μεσόγειο). Τα υποβρύχια διαθέτουν ενδιαιτήσεις για πλήρωμα 52 ατόμων, ενώ έχουν επιχειρησιακή αυτονομία 45 ημερών.

Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν σε υπηρεσία αναβαθμίζοντας μέχρι και 3.000 άρματα μάχης τύπου T-80BV τα οποία εισήλθαν σε υπηρεσία το 1976. Σκοπεύουν να τα αναβαθμίσουν να προσεγγίσουν το επίπεδο των αρμάτων μάχης τύπου T-90. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων μάχης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2017, αν και προς το παρόν δεν έχει ακόμα καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των αρμάτων που θα υποστούν την αναβάθμιση. Στόχος είναι η αξιοποίησή τους στο περιβάλλον της Αρκτικής, στην Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία, έως ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή σε επαρκείς αριθμούς του νέας γενιάς άρματος μάχης T-14 Armata, που θα παράγεται με ρυθμό 120 άρματα τον χρόνο με έναρξη το 2018. Το «πακέτο» της αναβάθμισης περιλαμβάνει το σύστημα ελέγχου πυρός του άρματος, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και με προηγμένη επιπρόσθετη εκρηκτική ενεργητική θωράκιση. Υπενθυμίζεται, ότι στο ρωσικό οπλοστάσιο παραμένουν σε υπηρεσία περί τα 550 άρματα του τύπου.

http://www.defence-point.gr/

Το Uralvagonzavod ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και βιομηχανικά συγκροτήματα στη Ρωσία, και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αρμάτων μάχης στον κόσμο, θα ξεκινήσει μια αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής για την παραγωγή νεότερων πυροβόλων υψηλής ακρίβειας για τα T-14 Armata, Τ-90MS,όσο και για τον ελαφρύ καταστροφέα αρμάτων 2S25 Sprut-SDM, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia. Ειδικότερα,η γραμμή παραγωγής θα ενσωματωθεί με τη μοναδική επιχείρηση στην Ρωσία που παράγει Πυροβόλα για άρματα μάχης, το Yekaterinburg Plant 19. Η τροποποιημένη γραμμή θα παράγει την νέα σειρά πυροβόλων 2A46M-5 για τα T-72B3, T-90MS και Sprut-SDM και το νέο πυροβόλο 2A82-1M για το Τ-14 Armata.Η παράδοση των πρώτων πυροβόλων για το Ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προγραμματιστεί για το 2017.Η ακρίβεια των όπλων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 15-20%, ενώ η σκέδαση των πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της βολής από τη θέση και την κίνηση θα μειωθεί κατά 1,7 φορές. Τα νέα συστήματα πυροβόλων ανεπίσημα ονομάζονται «ελεύθερος σκοπευτής» λόγω της υψηλής ακρίβειας τους, που δεν θα βρίσκεται μακριά από μικρά πυροβόλα όπλα.

Εκπρόσωπος του συγκροτήματος Uralvagonzavod δήλωσε ότι η προετοιμασία για την εγκατάσταση του υλικού και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η παραγωγή,κοπή και συγκόλληση εξαρτημάτων θα γίνεται με μηχανές πλάσματος και λέιζερ,ενώ η όλη διαδικασία και τα τελικά check-outs θα ελέγχονται από ένα ψηφιακό πολυλειτουργικό κέντρο. Ρώσοι ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι το πυροβόλο 2A46M-5 του Τ-90MS υπερβαίνει όχι μόνο την προηγούμενη γενιά των πυροβόλων 2A46M,αλλά και όλα τα πυροβόλα 120 χιλιοστών που παράγονται από την εταιρεία Rheinmetall AG στις περιοχές της ακρίβειας και της δύναμης πυρός.  Το εντελώς νέο πυροβόλο 2A82-1M για την T-14 Armata υποτίθεται ότι είναι το πιο ισχυρό όπλο για άρμα μάχης που θα εισέλθει σε παραγωγή και θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την σειρά 2A46M.Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Izvestia, θα έχει υπέρτερα χαρακτηριστικά όπως μεγαλύτερο ρυθμό βολής, ταχύτητα, και διάρκεια ζωής της κάννης.

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment