25/11/2016

Αυστρία-Γερμανία : Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - Ερντογκαν-Γιλντιρίμ: "Θα πλημμυρίσει η Ευρώπη με μετανάστες" -

Mε ομόφωνη απόφαση και των έξι κομμάτων της Βουλή της,  η Αυστρία αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Την είδηση δημοσίευσε η βουλευτής των Πρασίνων Berivan Aslan στο twitter. H Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα”.

Το Αυστριακό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία επηρεάζει και την εξέλιξη του UAV MALE Bayraktar TB2. Ο κινητήρας που χρησιμοποιεί το τουρκικό αερόχημα Bayraktar TB2 ο οποίος είναι αυστριακής κατασκευής.Πρόκειται για τον κινητήρα Rotax 912 της αυστριακής εταιρείας Rotax ο οποίος αποδίδει 100 ίππους και ο οποίος εξοπλίζει τα 12 αεροχήματα που ήδη έχουν παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό και τις 11 νέες μονάδες που έχει παραγγείλει η Τουρκική Αστυνομία. Το πλήγμα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα UAV είναι αρκετά ισχυρό και θα δημιουργήσει προβλήματα τα επόμενα χρόνια στην εταιρεία κατασκευής του Bayraktar TB2 την κοινοπραξία Kale Group και Baykar Technologies, η οποία θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο ελαφρύ (56 κιλά) όπως ο Rotax 912 κινητήρα με την ίδια απόδοση (100 ίππους). Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις για τον Τουρκικό Στρατό, αφού το Bayraktar TB2 είναι το μόνο επιχειρησιακό αερόχημα το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και πιστοποιηθεί για αποστολές κρούσης με το κατευθυνόμενο πυρομαχικό MAM-L Smart Munition και τους αντιαρματικούς πυραύλους UMTAS/Mizrak-U της εταιρείας Roketsan, καθιστώντας την Τουρκία την 6η χώρα που διαθέτει αυτή την επιχειρησιακή δυνατότητα.

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στην εταιρεία κατασκευής του αεροχήματος αφού θα χρειαστεί μια νέα έρευνα αγοράς για την απόκτηση ενός ισχυρού μικρού σε μέγεθος και βάρος κινητήρα για το Bayraktar TB2 μια προσπάθεια που έχει όμως περιορισμένες εναλλακτικές προτάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα πρέπει είτε να συμβιβαστεί με ένα ίδιας απόδοσης κινητήρα με μεγαλύτερο όμως βάρος, είτε με ένα μεγαλύτερη απόδοσης κινητήρα με μεγαλύτερο βάρος και διαστάσεις, γεγονός που θα επηρεάσει την σχεδίαση του αεροχήματος και τις επιδόσεις του.

Μετά την Βουλή της Αυστρίας που απαγόρευσε την πώληση όπλων στην Τουρκία, η γερμανική βιομηχανία όπλων Heckler & Koch αποφάσισε να σταματήσει την παροχή όπλων στην Άγκυρα. Όπως δήλωσε αρμόδιος της εταιρίας αποφασίστηκε η πώληση όπλων μόνο σε χώρες του ΝΑΤΟ ή φιλικά προς αυτό κράτη. Οι χώρες αυτές πρέπει να έχουν δημοκρατική διακυβέρνηση και οι παράγοντες της εξουσίας να μην είναι διεφθαρμένοι. Στα πλαίσια της απόφασης αυτής θα σταματήσουν την πώληση όπλων στην Τουρκία, αλλά θα τηρήσουν τις συμφωνίες που ισχύουν μέχρι τώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, την επομένη της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς την βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι στην Τουρκία. «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς. «Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Απάντηση από την Ε.Ε: «Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Oldenburger Nordwest-Zeitung της Παρασκευής απαντώντας στις χτεσινοβραδινές -έμμεσες- απειλές του Τούρκου προθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του θα την καταγγείλει.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment