13/11/2016

Ινδία: Μαζική παραγγελία αρμάτων μάχης τύπου T-90 - Εκατοντάδες mini-UAV για τις χερσαίες δυνάμεις - Παραγγελία για νέα επιθετικά ε/π LCH

Την ενίσχυση του αρματικού δυναμικού της Ινδίας με την υλοποίηση προγράμματος προμήθειας νέων αρμάτων μάχης κόστους 1,86 δις ευρώ αποφάσισε, υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Manohar Parrikar, το Συμβούλιο Αμυντικών Προμηθειών (DAC: Defense Acquisition Council) του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας ικανοποιώντας παράλληλα την πολιτική «κατασκευασμένο στην Ινδία» (make it in India) του πρωθυπουργού Narendra Modi. Συγκεκριμένα το DAC αποφάσισε την προμήθεια 464 αρμάτων μάχης T-90M Bhishma που αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του T-90S Bhisma, εκδόχου εγχώριας παραγωγής του ρωσικού T-90. Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται στο άμεσο μέλλον. Σημειώνεται ότι ο Στρατός της Ινδίας διαθέτει σε υπηρεσία αριθμό 800 έως 1.200 (ανάλογα με την πηγή) αρμάτων μάχης T-90S και T-90M που έχουν κατασκευαστεί στην Ινδία κατόπιν αδείας και τα οποία εξοπλίζουν 13 συντάγματα αρμάτων (ο Στρατός της Ινδίας ακολουθεί το βρετανικό πρότυπο οργάνωσης). Με βάση αναφορές ινδικών μέσων ενημέρωσης, ο σχεδιασμός του Στρατού της Ινδίας προβλέπει την ύπαρξη σε υπηρεσία περισσότερων από 2.000 αρμάτων μάχης τύπου T-90 μέχρι το έτος 2020 για την κάλυψη του συνόλου των συνοριακών περιοχών ιδίως με το Πακιστάν. Τα άρματα μάχης T-90M της συγκεκριμένης προμήθειας θα κατασκευαστούν από την κρατική βιομηχανία Ordnance Factory Board (στο παρελθόν την κατασκευή τους είχε αναλάβει το εργοστάσιο βαρέων οχημάτων (HVF: Heavy Vehicle Factory), στο Avadi, στο Tamil Nadu, στη νότια Ινδία.

Η προμήθεια μεγάλου αριθμού μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV), μικρού μεγέθους, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς όπλων αποφασίστηκε από το Συμβούλιο Αμυντικών Προμηθειών (DAC: Defense Acquisition Council) του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Manohar Parrikar. Αν και ο αριθμός των προς προμήθεια μη επανδρωμένων αεροχημάτων έγινε γνωστός (το πρόγραμμα θα αφορά 598 αεροχήματα), εν τούτοις το κόστος και ο τύπος τους δεν ανακοινώθηκε. Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα προορίζονται για τις μονάδες Πεζικού του Στρατού (382 τάγματα Πεζικού, αριθμό ταγμάτων μηχανοκίνητου Πεζικού και τις μονάδες «Rashtriya Rifles» που εμπλέκονται σε αντιανταρτικές επιχειρήσεις) της Ινδίας στις οποίες θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επιτήρησης – αναγνώρισης σε αποστάσεις πέντε έως επτά χιλιομέτρων. Καθώς το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας εφαρμόζει την πολιτική «κατασκευασμένο στην Ινδία» που έχει εκπονήσει ο πρωθυπουργός Narendra Modi, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα προς προμήθεια μη επανδρωμένα αεροχήματα θα είναι εγχώριας κατασκευής. Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Στρατός της Ινδίας είχε απορρίψει την προσφορά των ΗΠΑ για την πώληση μη επανδρωμένων αεροχημάτων Raven RQ-11 με σκοπό την κάλυψη της συγκεκριμένης επιχειρησιακής απαίτησης.

Την προμήθεια εγχώριας σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου LCΗ (Light Combat Helicopter) συνολικού κόστους 400,4 εκατ. ευρώ αποφάσισε, υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Manohar Parrikar, το Συμβούλιο Αμυντικών Προμηθειών (DAC: Defense Acquisition Council) του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας ικανοποιώντας παράλληλα την πολιτική «κατασκευασμένο στην Ινδία» του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά την προμήθεια 15 ελικοπτέρων LCH για τον Στρατό της Ινδίας, η δε υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι το LCH αποτελεί πρόγραμμα εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης που υλοποιείται από τη Hindustan Aeronautics Limited (HAL) και ότι είναι βελτιστοποιημένο για επιχειρήσεις σε μεγάλα υψόμετρα. Την παρούσα περίοδο τα τέσσερα πρωτότυπα LCH συνεχίζουν να διεξάγουν δοκιμές ολοκλήρωσης οπλικών συστημάτων. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό ο Στρατός της Ινδίας πρόκειται να εντάξει σε υπηρεσία 114 ελικόπτερα του τύπου, ενώ η Αεροπορία της Ινδίας επιπλέον 65 μονάδες.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment