02/11/2016

Τούρκος ναυαγός αρνήθηκε να "σωθεί" από ελληνικά μέσα! - Έβγαλαν ΝΟΤΑΜ για SAR στο δήθεν ναυάγιο

Ένα εξαιρετικά προβλγματικό περιστατικό σημειώθηκε 20 μίλια νοτιο-δυτικά της Χίου, όταν Τούρκος (κι όπως αποδείχθηκε δήθεν ναυαγός) ειδοποίησε το Τουρκικό Κέντρο έρευνας και διάσωσης να τον σώσει, ενώ αρνήθηκε επίμονα να διασωθεί από ελληνικά μέσα. Ιστιοφόρο σκάφος με τουρκική σημαία και Τούρκο επιβαίνοντα, παρουσίασε πρόβλημα (σπασμένο κατάρτι) 20 μίλια Νοτιο-Δυτικά της Χίου. Ο "ναυαγός" που είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου αντί να ζητήσει βοήθεια από όποιον μπορούσε, ειδοποίησε το τουρκικό κέντρο έρευνας και διάσωσης για να τον σώσει. Στις 16:52 έφθασε πάνω από το σκάφος του ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο απογειώθηκε άμεσα από τη Χίο. Ο "ναυαγός" αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του και να ανέβει στο ελικόπτερο. Άμεσα έσπευσαν στην περιοχή τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος και η κανονιοφόρος Μαχητής ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα πνιγεί. Στην περιοχή έφθασε και τουρκικό ελικόπτερο, το οποίο προσπάθησε να παραλάβει το ναυαγό, αλλά δεν το κατάφερε. Τελικά ο ναυαγός ζήτησε από εμπορικό σκάφος που βρέθηκε στην περιοχή ρυμούλκηση, αλλά και πάλι δεν έγινε.  Τελικά το σκάφος του, ρυμουλκείται από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Χίου.

Όσο περνά η ώρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα στοιχεία. Η ιστορία θυμίζει ανάλογες πριν από μερικά χρόνια, όταν δήθεν ναυαγοί εξέπεμπαν σήμα κινδύνου από τον 25ο μεσημβρινό και το τουρκικό κέντρο έρευνας και διάσωσης επιχειρούσε να φανεί ότι έχει αρμοδιότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα στις 16:15 (τοπική ώρα) εξέδωσε άμεσα ΝΟΤΑΜ και όρισε την περιοχή έρευνας και διάσωσης, προκειμένου να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στον ναυαγό, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες και όπως απορρέει από τις υποχρεώσεις της για την έρευνα και διάσωση στην περιοχή που βρίσκεται μέσα στο FIR Αθηνών.

Είναι πλέον φανερό ότι η μόνο τυχαίο δεν ήταν το περιστατικό με το συγκεκριμένο ναυάγιο.  Βέβαια, το τουρκικό ελικόπτερο που κατέφθασε στην περιοχή, δεν κατάφερε να "σώσει" τον "ναυαγό" παρά τις προσπάθειές του κι έτσι οδηγείται πλέον στη Χίο μαζί με το σκάφος του.

http://www.onalert.gr/

No comments :

Post a Comment