30/11/2016

OPEC: Συμφωνία μείωσης παραγωγής

Στην πρώτη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2008 κατέληξαν σήμερα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), έπειτα από πολλές εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 32,5 εκατ. βαρέλια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία επετεύχθη αφού η Σαουδική Αραβία δέχτηκε να αναλάβει το «πλήγμα» μείωσης της παραγωγής και παράλληλα «επέτρεψε» στο Ιράν, ως ειδική περίπτωση, να αυξήσει την παραγωγή του στα επίπεδα προ των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει, επίσης, επιπλέον μείωση παραγωγής κατά 600.000 βαρέλια από τα κράτη που δεν είναι μέλη του OPEC. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης. Η Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός που δεν ανήκει στον OPEC, υποστήριξε νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές, ότι αν ο OPEC καταλήξει σε συμφωνία με ξεχωριστά όρια για κάθε χώρα, είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει.

Το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου καταγράφει ράλι 6,3% στα 48,17 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ το Brent ενισχύεται κατά 6,83% στα 49,55 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του OPEC, Mohammed Barkindo δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα, ενώ οι δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας για καλές πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας εκτόξευσαν τις τιμές του πετρελαίου. Από την πλευρά του ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν εμφανίστηκε αισιόδοξος.

http://www.liberal.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ  ΤΩΡΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ). ΑΥΤΟΙ (ΟΛΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ, ΑΝΤΑΜΑ) ΜΑΣ ΕΓΡΑΦΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΤΟΤΕ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΓΑΠ ...ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. 

No comments :

Post a Comment