20/11/2016

Η.Β - "Brexit": Σκοτία-Ουαλία θα ακουστούν από το ανώτατο δικαστήριο - Να καθυστερήσει η έξοδος από την Ε.Ε ζητούν επιχειρηματίες.

Αξιωματούχοι της Σκοτίας και της Ουαλίας θα μπορέσουν να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους για το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ανακοίνωσε το Δικαστήριο την Παρασκευή. Η κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ανωτέρου Δικαστηρίου του Λονδίνου ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν λόγο στην απόφαση για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε ότι έχει προσκαλέσει ανώτερους αξιωματούχους από Σκοτία και Ουαλία για να ακούσει την επιχειρηματολογία τους. Υπενθυμίζεται ότι η Σκοτία ψήφισε κατά της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ η Ουαλία υπέρ.

Την Παρασκευή, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε τη γερμανίδα ομόλογό της ότι οι προετοιμασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και πως η νομική διαδικασία θα ξεκινήσει έως το τέλος Μαρτίου του 2017. «Η εργασία μας είναι σε ορθή πορεία, είμαστε έτοιμοι να επικαλεστούμε το Άρθρο 50 πριν από το τέλος Μαρτίου, ή έως τα τέλη Μαρτίου του 2017» είπε στη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια κοινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο πριν από την έναρξη μιας διμερούς συνάντησης. Οι δηλώσεις της Μέι γίνονται έπειτα από επίμονες επικρίσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική εξόδου. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα σχέδιά της να καθυστερήσουν λόγω της δικαστικής απόφασης. Η έφεση της κυβέρνησης σε αυτή τη δικαστική απόφαση θα συζητηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. «Θέλω να τη βλέπω ως μια ομαλή διαδικασία, μια μεθοδική διαδικασία, εργασία προς μια λύση που είναι προς το συμφέρον τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ευρωπαίων εταίρων μας» είπε η Μέι. Η Μέρκελ είπε ότι δεν θα ήταν δυνατό να συζητηθεί το Brexit με λεπτομέρειες στη διάρκεια της  συνάντησής τους, καθώς η Βρετανία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

ΑΜΠΕ

Η Τερέζα Μέι υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για χρονική επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Brexit. Οι Βρυξέλλες φέρονται να μην είναι αρνητικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στενεύουν υπερβολικά τα χρονικά όρια για την κυβέρνηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σε ό,τι αφορά το Brexit εν όψει της εκδίκασης της έφεσης που άσκησε η κυβέρνηση στο Supreme Court σχετικά με την ψήφιση της ενεργοποίησης του άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών από το κοινοβούλιο. Επιπλέον ο επιχειρηματικός κόσμος στη Βρετανία πιέζει ασφυκτικά την Τερίζα Μέι να συμφωνήσει σε μια μεταβατική περίοδο πέντε και πλέον ετών, μετά τα δύο χρόνια που προβλέπονται από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά μέσο όρο, οι εμπορικές συμφωνίες των Βρυξελλών με τρίτες χώρες, διαρκούν έξη χρόνια, επομένως είναι ουτοπικό, ότι σε δύο χρόνια θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τις πολύπλοκες σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρώπη, υποστηρίζει η βρετανική επιχειρηματική κοινότητα. Γι αυτό το λόγο έχει θέσει υπόψη της Πρωθυπουργού επεξεργασμένο σχέδιο, που προβλέπει μεταβατική περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών από το 2019 και μετά.

Πληροφορίες, θέλουν την Τερίζα Μέι αλλά και τις Βρυξέλλες να εξετάζουν σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εάν τελικά η πρόταση γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη, η Βρετανία για την επόμενη δεκαετία θα τηρεί κανονικά όλες τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις στην ΕΕ, όπως σήμερα. Δηλαδή θα καταβάλλει τις εισφορές της στον προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να ισχύει η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και οι νόμοι της θα υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το πώς θα κατορθώσει η Τερίζα Μέι να κατευνάσει τους υπουργούς της που ζητούν την εδώ και τώρα αποχώρηση, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει την μη σύναψη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες και την ένταξη της στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είναι το μεγάλο ερώτημα στο οποίο, η Βρετανή Πρωθυπουργός, αργά ή γρήγορα, θα κληθεί να δώσει απάντηση.

http://www.dw.com/

No comments :

Post a Comment