13.11.16

Τρόφιμα από ...βακτήρια που τρέφονται με μεθάνιο.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΟΥΝ ΠΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ...ΚΛΑΝΙΕΣ.

Η τροφή που παράγεται είναι μικροί, θρεπτικοί σβόλοι από αποξηραμένα βακτήρια του είδους Methylococcus capsulatus. Τα μικρόβια αυτά ανήκουν σε μια «πρωτόγονη» ομάδα βακτηρίων που αντλούν ενέργεια από το μεθάνιο, το βασικό συστατικό του φυσικού αερίου, παράγοντας ως παραπροϊόν διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Τα βακτήρια χρησιμοποιούν το μεθάνιο όχι μόνο ως πηγή ενέργειας αλλά και ως δομικό λίθο για την παραγωγή πρωτεϊνών και πιο περίπλοκων οργανικών ουσιών, με τις οποίες μπορούν να τραφούν άλλα ζώα. Όλα τα άλλα τρόφιμα που γνωρίζουμε σήμερα παράγονται άμεσα ή έμμεσα από την ενέργεια της ηλιακής ακτινοβολίας, την οποία απορροφούν τα φυτά με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Τα πρώτα εργοστάσια που παράγουν τέτοιες ζωοτροφές μόλις εγκαινιάστηκαν στην Ευρώπη, ενώ ακόμα μεγαλύτερες μονάδες σχεδιάζονται τώρα στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέρει το περιοδικό New Scientist, η καλιφορνέζικη εταιρεία Calysta εγκαινίασε στη Βρετανία ένα μικρό εργοστάσιο που θα παράγει κάθε χρόνο 100 τόνους τροφής για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Λιγότερο από έναν μήνα αργότερα, η ανταγωνιστική βρετανική εταιρεία Unibio έθεσε σε λειτουργία μια αντίστοιχη μονάδα στη Δανία.«Θέλουμε να περάσουμε από τα ψάρια στους σκύλους και τις γάτες και δυνητικά στον άνθρωπο» λέει ο Άλαν Σο, επικεφαλής της Calysta. Οι ζωοτροφές που παράγονται με τη νέα μέθοδο έχουν ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Calysta περιμένει τώρα την αντίστοιχη άδεια των αμερικανικών αρχών για να κατασκευάσει μεγάλο εργοστάσιο που θα παράγει 200.000 τόνους το χρόνο.

Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η παραγωγή ζωοτροφών και τροφίμων από μεθάνιο θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καθώς και την αλιεία μικρών ψαριών που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές στις ιχθυοκαλλιέργειες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η νέα τεχνολογία θα αύξανε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, του σημαντικότερου αερίου του θερμοκηπίου. Η Unibiο υποστηρίζει ότι η απελευθέρωση CO2 κατά την παραγωγή των τροφίμων είναι η μισή από ό,τι θα ήταν αν το φυσικό αέριο είχε απλώς καεί. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, αφού τα ζώα που θα καταναλώσουν την τροφή θα απελευθερώσουν ένα μέρος του άνθρακα που περιέχει ως διοξείδιο του άνθρακα. Σύμφωνα με έκθεση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Calysta από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Carbon Trust καταλήγει στην εκτίμηση ότι οι συνολικές εκπομπές CO2 ανά τόνο ζωοτροφής είναι πολλαπλάσιες όταν η τροφή παράγεται από μεθάνιο σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους. Θεωρητικά, οι εκπομπές θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά με τη χρήση μεθανίου που παράγεται από σκουπίδια ή από μονάδες βιολογικών καυσίμων. Το κόστος, όμως, κρίθηκε απαγορευτικό και από τις δύο εταιρείες. Αυτό στο οποίο ποντάρουν και οι δύο είναι η μείωση των αναγκών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και η προστασία των ωκεανών από τη μη βιώσιμη αλιεία.

Ακόμα όμως κι αν η νέα τεχνολογία δεν αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα στη Γη, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σε άλλους πλανήτες. Για παράδειγμα, τα σχέδια της αμερικανικής SpaceX για αποικισμό του Άρη βασίζονται σε συστήματα που παράγουν οξυγόνο και μεθάνιο ως καύσιμο. Ένα μέρος αυτού του μεθανίου θα μπορούσε να κρατά ταϊσμένους τους διαπλανητικούς μετανάστες. Όπως λέει το αφεντικό της Calysta Άλαν Σο, «βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τη SpaceX».

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=843680

3 comments :

Anonymous said...

ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΙΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΦΩΤΟΧΗΜΙΚΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΡΜΟΡΙΑ (ΙΟΝΤΑ η ΓΟΝΙΔΙΑ) ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΤΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ...ΠΡΟΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΤΡΑ η ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟΣΟ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΟΣΥΣΤΑΣΙΣ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΟΝΤΩΝ (ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ),ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΟΣ .....ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π-Υ-Ρ-Ι-Τ-Ι-Ο-Υ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ Μ-Ε-Θ-Α-Ν-Ι-Ο-Υ!!

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΟΜΟΙΟΣΥΣΤΑΣΗ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΓΟΝΟΤΥΠΟ,ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΣΤΡΟΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ...ΑΡΑ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΦΩΤΟΗΛΕΛΚΤΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ Ο-Υ-Σ-Ι-Α....ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΘΑΝΙΟ...ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΙΘΕΡΑ.!!ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ..ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΟΜΟΙΟΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ (ΑΔΕΝΕΣ,ΝΕΥΡΩΝΕΣ,ΑΙΜΑ κ.λ.π)

ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΣΥΜΒΑΤΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΑΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ,ΚΛΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΩΝΕ.

ΧΧΧΧ.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ said...

ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΕΣ ΜΟΥ.... ΤΑ ΨΑΡΙΑ, ΟΙ ΚΟΤΕΣ, ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ, ΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ , ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΙΡΟΙ ΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ;

Anonymous said...

ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ....ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΑ ΤΡΩΜΕ ΕΜΕΙΣ...ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΥΡΙΤΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΝΙΟ...ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΤΡΟΦΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ η ΖΩΙΚΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΣΑΥΡΟΓΟΝΕΙΣ (ΑΓΓΛΟΙ-ΚΙΜΒΡΟΙ-ΧΑΖΑΡΟΙ-ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΙ)..ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΠΟΥ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΒΑΖΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ...ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΥΡΥΤΙΟ...ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΑ ΑΠΕΡΡΙΠΤΕ...ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΟΛΟΚΛΗΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ...ΤΟ ΛΕΥΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΩΝ ΥΒΡΙΔΙΩΝ ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΤΟΝ "ΥΜΝΟ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ" ΣΤΙΧΟΣ 352-353 ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ..."αμενηνά χαμαιγενεών ανθρώπων"...δηλαδη ΑΔΥΝΑΜΗ ΦΥΛΗ ΧΟΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ "Ενερείς" ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟ-ΓΗΙΝΟΥΣ.!!!

ΧΧΧΧ.