27/11/2016

Κούρδοι: Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Συρία - Γιλντιρίμ: “Η ΕΕ πρέπει να κάνει μια επιλογή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων”

Η Τουρκία ετοιμάζεται να οικοδομήσει μια στρατιωτική βάση στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος μιας από τις μονάδες των αντιπολιτευτικών «Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας», Ζεκερία Αμπντουλμεντζίτ. Η στρατιωτική ηγεσία του τουρκικού στρατού μεταφέρει ειδικές δυνάμεις στις περιοχές Ακταρίν και Εντλέ, οι οποίες θα παραμείνουν στην περιοχή, γράφει κουρδικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται σχετική αναφορά του Sputnik στην τουρκική γλώσσα. Σύμφωνα με αυτό, η Τουρκία προτίθεται να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή της βόρειας Συρίας με την κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης, γράφει το Sputnik.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ επέκρινε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενέκρινε ένα ψήφισμα που ζητάει την αναστολή των συνομιλιών για ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, εξαιτίας των διώξεων των Κούρδων της Τουρκίας, σημειώνει κουρδικό δημοσίευμα. «Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει καμία σημασία για την Άγκυρα. Λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τη θέληση του τουρκικού λαού. Όλες οι άλλες επιλογές δεν μας ενδιαφέρουν», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέδριο για την υγεία στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ πρέπει πρώτα να αποφασίσει σχετικά με το πρόσωπο με το οποίο θέλει να συνεργασθεί: με την Τουρκία ή το PKK, του οποίου οι συνεργοί κάνουν βόλτες στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, όπως είπε.

«Ο λαός της Τουρκίας περιμένει μια απάντηση.Το ψήφισμα του ΕΚ υπονομεύει την ήδη φθίνουσα εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού προς την ΕΕ. Αυτή η κοντόφθαλμη πολιτική απόφαση, δεν έχει να κάνει τίποτε με τις αρχές της καλής πίστης», πρόσθεσε. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία, εδώ και 53 χρόνια συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Γιατί; Για μια πιο ασφαλή Ευρώπη! Μέσα στο φόντο όλων αυτών των προσπαθειών προσπαθεί να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα και αυτό είναι τουλάχιστον ένδειξη μυωπίας. Ελπίζω ότι δεν θα ληφθεί ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα πρέπει να διασαλευθεί ο επί μισός αιώνας προσανατολισμός της Τουρκίας προς την ΕΕ», είπε ο Γιλντιρίμ.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment