26/11/2016

Εκρηκτική η κατάσταση στα κέντρα περίθαλψης εισβολέων. Τι φοβάται η ΕΛ.ΑΣ ;

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ 2-3 ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:
  • ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΡΟΥΜΕΝΑ
  • ΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ, ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ. ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΩΣ ή ΑΛΛΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.
  • ΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ Μ.Κ.Ο ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΥΩΝ. 
  • ΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ  ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΙΕΣ...
ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ... ΜΕΤΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Ο νούμερο ένα φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να προκληθεί ντόμινο εξεγέρσεων στα hot spot. Και αυτό διότι τουλάχιστον το άμεσο μέλλον δεν προμηνύεται ελάφρυνση των νησιών. Υπάρχουν δε το τελευταίο διάστημα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Η καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα, το οποίο κυβέρνηση και Ευρώπη αδυνατούν να λύσουν. Τα νησιά δεν μπορούν να διαχειριστούν τους υπάρχοντες, πολλώ δε μάλλον αν οι ροές αυξηθούν. Ο νούμερο ένα φόβος, όπως λένε αρμόδια στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας, είναι η Ελλάδα να καταλήξει το «hot spot της Ευρώπης».

Έντονη ανησυχία προκάλεσε η μη αντικατάσταση των Βέλγων εμπειρογνωμόνων που συνεισέφεραν στην Ελλάδα στη διαδικασία ταυτοποίησης και μετεγκατάστασης μεταναστών. Το νέο «αγκάθι» για τις ελληνικές Αρχές είναι ότι πλέον τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου θέτουν ζητήματα ασφαλείας στα hot spot. Οι Ευρωπαίοι ζητούν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των εμπειρογνωμόνων, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα βίας κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων αλλά και κατά τη διάρκεια της αναμονής για την εξέταση του ασύλου. Οι ελληνικές Αρχές ανησυχούν ότι το παράδειγμα των Βέλγων μπορεί να το ακολουθήσουν και άλλοι Ευρωπαίοι όσο το κλίμα στα νησιά παραμένει ηλεκτρισμένο. Η μη αντικατάσταση των Βέλγων είναι ένα ακόμα μικρό παράδειγμα που δείχνει την απροθυμία της Ευρώπης να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας.  Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι ακόμα και σήμερα ελέγχουν την κατάσταση αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας (κάτι που κανείς δεν εύχεται στη χώρα μας), γεγονός που μπορεί να κάνει την τουρκική κυβέρνηση να «απασφαλίσει».

Επίσης φοβούνται το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας από άτομα που μπορεί να θελήσουν να εκμεταλλευτούν το έκρυθμο κλίμα. Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να διερευνηθεί το πώς ξεκίνησαν τα σοβαρά επεισόδια στη Χίο και εάν πίσω από αυτά μπορεί να κρύβεται προβοκάτσια από ακροδεξιούς κύκλους που εναντιώνονται στην παρατεταμένη παρουσία μεταναστών στα νησιά. Η Αστυνομία προσπαθεί να αναπτύξει ένα δίκτυο πληροφοριών μέσα στα hot spot αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό διότι το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ λίγοι είναι αυτοί που μιλούν αραβικές γλώσσες. Κατ’ ουσίαν η κατάσταση εντός των κέντρων με την παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων δεν μπορεί να ελεγχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.Μετά τα προχθεσινά επεισόδια στη Μόρια υπήρξαν σκέψεις για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Λέσβο αλλά τα σχέδια της ηγεσίας του Σώματος δυσχεραίνει η αυξημένη ανάγκη για παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ στην Αθήνα ενόψει των συγκεντρώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.

http://www.thetoc.gr/

No comments :

Post a Comment