06/10/2016

ΗΠΑ: Παράδοση πρώτου αναβαθμισμένου βλήματος TACMS - Άλλοι δύο δορυφόροι GPS III για τη USAF - Αναβάθμιση αισθητήρων για τα Apache

Την ολοκλήρωση της παραγωγής και παράδοση στον Στρατό των ΗΠΑ του πρώτου εκσυγχρονισμένου βλήματος TACMS (Tactical Missile System) που παρήχθη από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της στο Camden του Αρκάνσας, ανακοίνωσε η Lockheed Martin. Το βλήμα, που εκσυγχρονίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης επιχειρησιακού βίου (SLEP: Service Life Extension Program) των αποθεμάτων του Στρατού των ΗΠΑ, διαθέτει αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά καθοδήγησης και επαυξημένη δυνατότητα καταστροφής στόχων περιοχής χωρίς την ύπαρξη μη διαρραγέντων υποπυρομαχικών. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το πρώτο βλήμα παραγωγής σειράς του Camden θα εκτελέσει δοκιμαστική βολή στο πεδίο πυραυλικών δοκιμών White Sands (WSMR: White Sands Missile Range), στο Νέο Μεξικό. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των βλημάτων TACMS (πρώην ATACMS) γίνεται η αποσυναρμολόγηση και αδρανοποίηση της υπάρχουσας πυροκεφαλής υποπυρομαχικών, που δεν ικανοποιεί τις προβλέψεις της σχετικής διεθνούς συνθήκης και η αντικατάσταση της με νέα μοναδιαία πυροκεφαλή. Επίσης, η διαδικασία αυξάνει την επιχειρησιακό βίο του βλήματος κατά περισσότερο από 20 έτη, αποδίδοντας ένα νέο βλήμα με κόστος κλάσμα του κόστους που απαιτεί η παραγωγή ενός νέου βλήματος. Επιπρόσθετα, η εκσυγχρονισμένη έκδοση του TACMS, που μπορεί να εκτοξευθεί από εκτοξευτές MLRS και HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket System) παρέχει τη δυνατότητα ταχείας ολοκλήρωσης νέων φορτίων αποστολών / πυροκεφαλών για την ικανοποίηση νέων επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Την ανάθεση από την Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) σύμβασης ύψους 352,1 εκατ. ευρώ που αποτελεί εξάσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης για την παραγωγή του ένατου και δέκατου δορυφόρου επόμενης γενεάς του παγκόσμιου συστήματος αναφοράς θέσης GPS III (Global Positioning System III), ανακοίνωσε η Lockheed Martin. Υπενθυμίζεται, ότι οι δορυφόροι GPS III έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν, σε σχέση με τους προγενέστερους, τριπλάσια ακρίβεια και οκταπλάσιες δυνατότητες αντιπαρεμβολής, ενώ η διάρκεια ζωή τους ανέρχεται σε 15 χρόνια, κατά 25% μεγαλύτερη από οποιοδήποτε δορυφόρο του συστήματος GPS που βρίσκεται σε τροχιά σήμερα. Επιπρόσθετα, το εκπεμπόμενο από τους νέους δορυφόρους σήμα για πολιτική χρήση L1C τους καθιστά τους πρώτους δορυφόρους του συστήματος GPS που θα είναι διαλειτουργικοί με άλλα δορυφορικά συστήματα παγκόσμιας ναυτιλίας. Η ανατεθείσα σύμβαση περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για την προμήθεια υλικών μακρού χρόνου παράδοσης (long-lead) και την παραγωγή των επόμενων δύο δορυφόρων στο δίκτυο GPS III της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται, ότι έχουν ήδη ανατεθεί οι συμβάσεις για την παραγωγή των πρώτων οκτώ δορυφόρων GPS III οι οποίοι βρίσκονται σε παραγωγή στις εγκαταστάσεις (GPS III Processing Facility) της Lockheed Martin, στα περίχωρα του Denver (απεικονίζεται στη συνημμένη φωτογραφία). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η Lockheed Martin χρησιμοποιεί ως υποκατασκευαστές περισσότερες από 250 εταιρίες αεροδιαστημικής που εδρεύουν σε 29 πολιτείες των ΗΠΑ.

Την παρούσα περίοδο η Lockheed Martin βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης των τελικών δοκιμών και των διαδικασιών ολοκλήρωσης του πρώτου δορυφόρου GPS III, του GPS III SV01 και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για την παράδοση του στην Αεροπορία των ΗΠΑ αργότερα εντός του τρέχοντος έτους. Ο δεύτερος δορυφόρος (GPS III SV02) βρίσκεται στη φάση της πλήρους ολοκλήρωσης των κύριων λειτουργικών συστημάτων του στο σώμα του δορυφόρου και πριν την έναρξη των περιβαλλοντικών δοκιμών. Στη φάση συναρμολόγησης των κύριων συγκροτημάτων του βρίσκεται ο τρίτος δορυφόρος GPS III SV03. Το πρόγραμμα GPS III και η βιομηχανική ομάδα που το υλοποιεί βρίσκονται υπό την εποπτεία της γενικής διεύθυνσης GPS (GPS Directorate) του Κέντρου Διαστημικών και Πυραυλικών Συστημάτων (Space and Missile Systems Center) της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Την επιχειρησιακή λειτουργία και συντήρηση του δικτύου δορυφόρων του συστήματος GPS για χρήση από στρατιωτικούς και πολιτικούς χρήστες έχει η εδρεύουσα στην αεροπορική βάση Schriever, στο Κολοράντο, 2η Μοίρα Διαστημικών Επιχειρήσεων (2 SOPS: Space Operations Squadron) της Διοίκησης Διαστήματος της Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Space Command).

Την ανάθεση από τον Στρατό των ΗΠΑ σύμβασης ύψους 44 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος M-TADS / PNVS (Modernized Target Acquisition Designation Sight / Pilot Night Vision System: εκσυγχρονισμένη διόπτρα πρόσκτησης στόχου, κατάδειξης / διόπτρα νυκτερινής όρασης πιλότου) του επιθετικού ελικοπτέρου AH-64E Guardian. Συγκεκριμένα, με βάση τους όρους της σύμβασης η Lockheed Martin θα παράγει επιπλέον 42 συλλογές αναβάθμισης του συγκροτήματος M-DSA (Modernized Day Sensor Assembly) και ανταλλακτικά ως μέρος της πρώτης μερίδας (Lot 1) της παραγωγής σειράς. Οι σχετικές εργασίες θα εκτελεστούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Orlando και το Ocala στη Φλόριντα και θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Πλέον, με τη χρήση του αναβαθμισμένου M-DSA οι πιλότοι θα μπορούν να αναγνωρίζουν στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις λόγω του πρόσθετου πεδίου θέασης αλλά και της λειτουργίας μεγέθυνσης μέρους της εικόνας για αναγνώριση σε εκτεταμένες αποστάσεις. Ας σημειωθεί, ότι το αναβαθμισμένο M-DSA παρέχει υψηλής ανάλυσης, στο πλησίον των υπερύθρων μέρος του φάσματος αλλά και έγχρωμες εικόνες στις οθόνες απεικόνισης του κόκπιτ. Επίσης ενσωματώνει νέο ενδείκτη λέιζερ που βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας με τις επίγειες δυνάμεις και ένα αναβαθμισμένο λέιζερ πολλαπλών λειτουργικών διαμορφώσεων που ενσωματώνει τη δυνατότητα εκπομπής δέσμης λέιζερ ασφαλούς για τον ανθρώπινο οφθαλμό και τον οποίο υποστηρίζει τις πτήσεις σε αστικά περιβάλλοντα και κέντρα εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα η Lockheed Martin έχει παραδώσει στον Στρατό των ΗΠΑ και σε άλλες 15 χώρες σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 1.350 συστήματα M-TADS / PNVS.

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment