04/10/2016

Putin Suspends Nuclear Agreement with U.S, Citing Grievances

Russian President Vladimir Putin suspended a nuclear agreement with the U.S. that covers the cleanup and disposal of plutonium and has been in place since 2000. Putin also submitted a draft law which listed all the grievances the U.S. would have to address before the agreement could be resumed. These grievances relate to U.S. sanctions following the Russian annexation of Crimea and reducing U.S. military presence in NATO member states.
The Cipher Take: While this nuclear deal is relatively minor compared to other disarmament deals, it signals that Putin is willing to use disarmament agreements as bargaining chips. The grievances Russia mentioned are quite sizable, and relate to policy that the U.S. is unlikely to consider altering.

https://www.thecipherbrief.com/

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση των αποστολών τους στα νέα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα συνεχίσει τη δέσμευσή της για την καταστροφή του πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Βουλγαρία έχει παραδώσει για χρήση στους Αμερικανούς τα αεροδρόμια ‘Μπρέζμερ’ και ‘Γκραφ Ιγνατίεβο’, το πολύγωνο «Νόβο Σέλο» και τις αποθήκες «Αητός». Επίσης η Ρωσία θέτει και άλλη μία προϋπόθεση στην Ουάσιγκτον, να εγκαταλείψει «την εχθρική πολιτική έναντι της Ρωσίας για των ενεργειών της για τη στήριξη της Ουκρανίας και να καταργήσει τις κυρώσεις εναντίον των ρωσικών εταιρειών και των ιδιωτών». Το βουλγαρικό κείμενο επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα για τη λήξη της συμφωνίας για την καταστροφή του εμπλουτισμένου πλουτωνίου καθώς δεν υπάρχει σύμπνοια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού οι τελευταίες προωθούν εχθρική πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Μεταξύ των αιτημάτων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τις χώρες που έχουν γίνει μέλη μετά την 1η Σεπτεμβρίου του 2000. Η κατάσταση να διαμορφωθεί στο καθεστώς που υπήρχε κατά την υπογραφή της συμφωνίας και την έναρξη ισχύος της. Το ρωσικό αίτημα ισχύει για τις στρατιωτικές βάσεις και τον εξοπλισμό των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, που εντάχθηκαν στη Συμμαχία το 2004. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μιλούν από μια θέση ισχύος με κυρώσεις και τελεσίγραφα. Στη δικαιολόγηση για το διάταγμα της λήξης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ αναφέρεται «η απειλή για τη στρατηγική σταθερότητα, ως αποτέλεσμα της εχθρικής δράσης από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «η αδυναμία των ΗΠΑ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις της καταστροφής του πλουτωνίου στρατιωτικής χρήσης» καθώς και «ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την προστασία της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση του Κρεμλίνου ως ένα νέο στάδιο στον αδήλωτο ψυχρό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και ομιλούν για αναζήτηση μια νέας «Συμφωνία της Γιάλτας», καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ξαναβρεί την παλιά σφαίρα επιρροής της. Η συμφωνία που υπεγράφη το 2000 τέθηκε σε ισχύ της το 2010 και οι δύο πλευρές έπρεπε να καταστρέψουν 34 τόνους πλουτωνίου με αποτέφρωση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες ή άλλους τρόπους.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment