20/10/2016

Η Τουρκία τώρα και ως πολεμική αεροπορία του ISIS

Πριν από λίγες ώρες, μέσα στη νύχτα, η Τουρκία του Ερντογάν προχώρησε στη μέγιστη πρόκληση απέναντι στον συνασπισμό των κρατών που πολεμούν το αιμοσταγές αυτοαποκαλούμενο ως «ισλαμικό κράτος», στο πλαίσιο του οποίου το αίμα τους προσφέρουν κυρίως οι Κούρδοι… Λειτουργώντας αυτόνομα και εν πολλοίς εκδικητικά καθώς οι τουρκικές δυνάμεις εξαιρέθηκαν στην επιχείρηση κατάληψης της Μοσούλης αφού οι Ιρακινοί έχουν διακρίνει ότι συνιστούν τη σοβαρότερη απειλή στην κυριαρχία τους, προχώρησαν σε θανατηφόρα αεροπορικά πλήγματα κατά των δυνάμεων του YPG, των Κούρδων της Συρίας… Είναι οι Κούρδοι που είχαν αποκληθεί από τους Αμερικανούς ως οι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι κατά του ISIS/Daesh, προσφέροντας -εμμέσως- σε αυτούς που κάποτε υπέθαλπαν πάλι με την πολιτική τους (καθώς τους εξυπηρετούσε η δράση τους κατά του Άσαντ) αεροπορική ισχύ, προς εξουδετέρωση ενός από τους πιο αποτελεσματικούς και θανατηφόρους αντιπάλους… Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 26 αεροπορικές επιδρομές εναντίον 18 στόχων των Κούρδων, εννέα κτίρια, ένα θωρακισμένο όχημα κι άλλα οχήματα γενικής χρήσης, για να ανακοινώσουν «περήφανα» δια του γενικού επιτελείου στη συνέχεια, ότι σκότωσαν  160-200 Κούρδους μαχητές.

Αναμένεται η αμερικανική αντίδραση, αφού η ανοχή του δείχνουν απέναντι στον μόνο κατ’ όνομα «σύμμαχο», καταντά σκανδαλώδης, ενώ είναι και εξόχως αποσταθεροποιητική, το οποίο θα συνειδητοποιήσουν πολύ σύντομα.

http://www.defence-point.gr/news/?p=163248

Τούρκικο δημοσίευμα αναφέρει ότι χθες το βράδυ από τις 21:11 ως τις 23:59 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν στόχους Κούρδων της Συρίας του Δημοκρατικού Κόμματος PYD και της ένοπλης πτέρυγάς του YPG, που βρίσκονται βόρεια από την πόλη του Χαλεπίου. Χτυπήθηκαν 18 στόχοι και καταστράφηκαν, όπως σημειώνεται συμπεριλαμβανομένων κτηρίων των κεντρικών γραφείων του καθώς και καταφύγια. Το δημοσίευμα επικαλείται το αρχηγείο των τουρκικών δυνάμεων το οποίο αναφέρει ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο των στρατιωτικών επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και χτυπήθηκαν στόχοι στις περιοχές «Maarrat Umm Hawsh». Στην περιοχή σημειώνεται ότι είχαν εντοπισθεί από UAV τεθωρακισμένα οχήματα Κούρδων μαχητών που κινούνταν στο συριακό έδαφος.

The Hellenic Information Team

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Φιράτ και την ιστοσελίδα που παρέχει ενημέρωση σε εικοσιτετράωρη βάση για τις εξελίξεις στη Συρία, στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων του Αφρίν άρχισαν χθες επιθέσεις ανατολικά, κάνοντας προέλαση και καταλαμβάνοντας ορισμένα χωριά που βρίσκονται νοτίως της πόλης Νταμπίκ και στο δρόμο προς την Αλ Μπαμπ. Θα μπορύσε δε να θεωρηθεί ότι η ενέργεια αυτή των Κούρδων αποτελεί την απαρχή μιας επιχείρησης για να ανακοπεί η προέλαση του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των μονάδων του τουρκικού στρατού που τον υποστηρίζουν, προς νότον και προς κατάληψη της Αλ Μπαμπ. Επίσης, η πρέλαση αυτή των Κούρδων, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί απαρχή της επιχείρησης ένωσης του καντονιού του Αφρίν, με αυτό του Κομπάνι, μια που χθες ο Dijwar Xebat, ένας από τους πιο φημισμένους πολέμαρχους των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), επισκέφθηκε δυνάμεις Αράβων στην περιοχή Αρίμα, δυτικά της Ιεράπολης, προφανώς για να εξασφαλίσει τη συμμαχία ή τη συναίνεσή τους, για μια προέλαση προς Δυσμάς, για να ενωθούν τα δυο καντόνια και να δημιουργηθεί ο περίφημος "Κουρδικός Διάδρομος".

Σήμερα το πρωί τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν επιθέσεις χθες το βράδυ, από τις 21.11 έως τις 23.59, και βομβάρδισαν 18 κουρδικούς στόχους, σκοτώνοντας 160-200 Κούρδους μαχητές. Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έπληξαν στόχους στην περιοχή Maarrat Umm Hawsh,που βρίσκεται νοτίως της Νταμπίκ. Αν δεν πρόκειται για κατάσταση που εξελίχθηκε με βάση πρωτοβουλία κάποιου τοπικού διοικητή των Κούρδων και οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε σχέδιο των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας να κινηθούν προς κατάληψη της περιοχής μεταξή Ιεράπολης και Αφρίν, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την πραγματοποίηση του "Κουρδικού Διαδρόμου", τότε πρόκειται για σοβαρότατη εξέλιξη που απαιτεί την μέγιστη προσοχή μας.

http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/10/blog-post_960.html

Δυνάμεις του YPG, των Κούρδων της Συρίας, εξαπέλυσαν πυρά εναντίον του τουρκικού εδάφους στην περιοχή της Αλεξανδρέττας (Χατάι), σε αντίποινα για την επίθεση των τουρκικών μαχητικών, αν και δεν διευκρινίζεται με τι εξαπολύθηκε η επίθεση, αφού είναι μάλλον δύσκολο να έχουν εκτοξεύσει τα πέντε βλήματα που έπεσαν στην Τουρκία με στοιχεία πυροβολικού. Οι Τούρκοι ανταπέδωσαν με πυρά πυροβολικού που έπληξαν την πόλη Αφρίν. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ώρες, κουρδικές δυνάμεις σε ένα άλλο μέτωπο, βρίσκονται μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη Αλ-Μπαμ, δηλαδή κοντά στο Χαλέπι. Το απόγευμα λήγει η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή (παρατάθηκε για μικρό χρονικό διάστημα) και λογικά, η επίθεση που θα εξαπολυθεί ενδεχομένως και με τη συνδρομή ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων θα οδηγήσει την περιοχή εξολοκλήρου στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων…

http://www.defence-point.gr/news/?p=163278

No comments :

Post a Comment