11.10.16

Die Welt: Προτείνει κούρεμα χρέους και μετά Grexit

Το γερμανικό δημοσίευμα ''πατάει'' στην απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για τμηματική εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, αλλά και στην απειλή του ΔΝΤ να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.  Σε αδιέξοδο βλέπει η εφημερίδα Die Welt την γερμανική κυβέρνηση: «Το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο». Το άρθρο υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» καταλήγει στο παρακάτω σενάριο όσον αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».

«Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» είναι ο τίτλος που δίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο που αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται να απελευθερώνουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Αθήνα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη».
Με τον αισιόδοξο τίτλο «Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» ξεκινά άρθρο στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, το οποίο επισημαίνει όμως τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα: «Η Κομισιόν δεν βλέπει λόγο να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Τα χρήματα όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα. Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Για άλλη μια φορά οι ευρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την εκταμίευση δισεκατομμυρίων στήριξης για την Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να μην βρίσκεται πλέον στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη. Υπάρχουν πολλές σκιές και λίγο φως».
Η εφημερίδα Huffington Post σχολιάζει τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών υπό τον τίτλο: «Συνάντηση του Eurogroup: τι δεν λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη διάσωση των Ελλήνων. Η διάσωση της Ελλάδας μπορεί σύντομα να αποδειχτεί αυτό που είναι: ένας τεράστιος πύργος από τραπουλόχαρτα. Αυτό που δεν θέλει να πει (ο Β. Σόιμπλε) στους Γερμανούς: σύντομα η Ευρώπη θα αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό θα το αντιληφθεί και η Γερμανία που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης προς την Ελλάδα».

Deutsche Welle
http://www.thepressroom.gr/

1 comment :

Anonymous said...

ΕΑΝ ΒΓΕΟ Ο ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...ΟΧΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ,ΑΠΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ...ΑΠΟ ΟΤΙ ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΕ Η ΚΛΙΝΤΟΝ.!!ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ.....Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ,ΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ...Η ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ...Η ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ...ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΘΕΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ (ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ) ΚΑΙ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ (ΣΟΥΝΙΤΕΣ)....Η Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ.!!

ΧΧΧΧ.