25.10.16

Η.Β: Δεν πείθει τη Σκοτία η Τερέζα Μέι για το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσπάθησε να πείσει τους ηγέτες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της για μια κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όμως η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιδιαίτερα απογοητευτική». Η Μέι δηλώνει πως ενώ οι περιφερειακές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διατυπώσουν τις θέσεις τους σχετικά με τους όρους του Brexit, δεν θα πρέπει να υπονομεύσουν την στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου, επιδιώκοντας ξεχωριστές συμφωνίες με την ΕΕ. Στην σημερινή συνάντηση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός πρότεινε την θέσπιση ενός νέου οργάνου για να δώσει στις περιφερειακές κυβερνήσεις, που έχουν διάφορα επίπεδα αυτονομίας από το Λονδίνο, έναν επίσημο τρόπο για να εκφράσουν τις απόψεις τους. «Με συνεργασία, οι χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτύχουν μία έξοδο από την ΕΕ και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την μοναδική και μακροχρόνια ένωση μας παράλληλα», υπογράμμισε με ανακοίνωση της η Μέι, έπειτα από τις συζητήσεις.

Η Στέρτζον όμως, με δηλώσεις της, εμφάνισε μια πολύ διαφορετική εικόνα, έπειτα από την συνάντηση στο γραφείο της Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν γνωρίζω ποια είναι η διαπραγματευτική γραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή δεν μας λένε. Δεν μπορώ να υπονομεύσω κάτι που δεν υφίσταται, δεν μου φαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει μια στρατηγική διαπραγμάτευσης. Αυτό που δεν προτίθεμαι να κάνω [...] είναι να σταθώ πίσω και να παρακολουθώ την Σκοτία να οδηγείται στο χείλος του γκρεμού ενός σκληρού Brexit επειδή οι συνέπειες για απώλεια θέσεων εργασίας, χαμένες επενδύσεις και χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο είναι εξίσου σοβαρές» δήλωσε. Όπως προσέθεσε η Σκοτσέζα πρωθυπουργός πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες ώστε η Σκοτία να παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ακόμη και αν οι υπόλοιπες επαρχίες του Η.Β αποχωρήσουν από αυτήν.


Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλέν Φόστερ δήλωσε πως οι τέσσερις επαρχίες πρέπει να βρίσκονται «στην καρδιά της διαδικασίας», ώστε τα ζητήματα που προκύπτουν και τους αφορούν να μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάργουιν Τζόουνς τόνισε πως είναι δύσκολο για τις περιφερειακές κυβερνήσεις να επηρεάσουν την διαδικασία όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης της Βρετανίας.

ΑΜΠΕ

No comments :