31.10.16

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ (ΧΑΒΑΛΑ) ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ "ΜΑΧΗΤΩΝ" ΤΟΥ Ι.Κ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Λεπτομέρειες για την εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου, δόθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, από τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, προηγήθηκε ενδελεχής, πολύμηνη, συστηματική έρευνα και για την πλήρη αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου εξελίχθηκε, από τις πρωινές ώρες της 29ης Οκτωβρίου, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων καθώς και της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου. Αποτέλεσμα της επιχείρησης είναι η σύλληψη έντεκα ατόμων, ηλικίας από 27 έως και 50 ετών (εννέα αλλοδαπών ανδρών, από τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο, καθώς και δύο ημεδαπών, ενός άνδρα και μίας γυναίκας), οι οποίοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως διακριβώθηκε από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών, η όποια διέθετε δομή, οργάνωση και χαρακτηριστικά διεθνικού δικτύου, ενώ δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2014, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. Ειδικότερα, το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν -κατά περίπτωση- στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και στη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους. Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση που οι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης. Τα μέλη του πυρήνα της Αθήνας απευθύνονταν στον πυρήνα της Κρήτης, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τον αριθμό των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν, αλλά και τις χώρες προορισμού τους. Ακολούθως, μέλη της οργάνωσης παραλάμβαναν από το λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς που κατέφθαναν με πλοία από την Αθήνα και στη συνέχεια μεριμνούσαν για την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου, έως την αναχώρησή τους από τον αεροδρόμιο. Μάλιστα, οι αλλοδαποί, συχνά,. μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.

Το κύκλωμα συνεργάζονταν με ημεδαπούς υπαλλήλους εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης, στους αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Ο υπάλληλος στον αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελούσε τον σύνδεσμο με την υπάλληλο στον αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», η όποια ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε η ίδια, ως υπεύθυνη ελέγχου ταυτοπροσωπίας στη θύρα αναχωρούντων επιβατών, όπου το κύκλωμα κατεύθυνε τους ενδιαφερομένους αλλοδαπούς. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά το ποσό ανέρχονταν στα 2.000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του κυκλώματος, σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αναχωρούσε, με δική του υπαιτιότητα, τα έξοδα του ταξιδιού επιβάρυναν τον ίδιο. Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμιζε η οργάνωση από την παράνομη δραστηριότητά της, διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου (μέθοδος Hawala) και τα ποσά που διακινούνταν μετατρέπονταν σε νομίσματα τρίτων χωρών, ενώ η προμήθεια από κάθε μεταφορά χρημάτων, που ανέρχονταν μέχρι το 10% επί του ποσού, εξασφάλιζε στην οργάνωση περαιτέρω παράνομο οικονομικό όφελος. Προκειμένου να μην αποκαλυφθούν, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν περισσότερες τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητος, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν παραπειστικά παρωνύμια στην αραβική γλώσσα.

Κατά της διάρκεια της επιχείρησης της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων και σε χώρους που χρησιμοποιούσαν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
 • Χρήματα διαφόρων χωρών και συγκεκριμένα 12.360 ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολαρίων ΗΠΑ, 
 • 41 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 28 κάρτες SIM διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, 
 • 48 τραπεζικά βιβλιάρια - κάρτες διαφόρων Τραπεζών, 
 • διάφορα έγγραφα αεροπορικών εταιρειών (εισιτήρια, κάρτες επιβίβασης),
 • 25 διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων,
 • 154 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου,
 • 19 φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών υπηκόων,
 • 3 κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων,
 • 16 αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων,
 • 55 έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων,
 • 32 βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα που αφορούν χρηματικά ποσά,
 • 7 σκληρούς δίσκους και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και
 • 7 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablet, laptop).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα. Οι πρώτοι από τους 11 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ηρακλείου, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Τη «συνενοχή» της ελληνικής κυβέρνησης στην παράνοµη διακίνηση µεταναστών κατήγγειλε σε Αµερικανούς υπάλληλος της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα σε µία συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006, σύµφωνα µε τηλεγράφηµα του Wikileaks.

1 comment :

ΙΣΧΥΣ said...

ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ: https://isxys.blogspot.com/2016/09/blog-post_133.html

ή ΣΕ ΑΥΤΟ: https://isxys.blogspot.com/2016/09/5000.html

ΣΕ ΑΛΛΟ; ΠΟΙΟ; ΔΩΣΕ ΑΝ ΘΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ ΣΟΥ ..."ΔΙΚΑ" ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ... ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ; ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΠΗΧΤΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΕΓΜΕΝΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ. ΒΑΖΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΡΒΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ή ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΣ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ (ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ) ΠΑΙΔΙΑ.