06/10/2016

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ και ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ, βραβεύθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία για το προσφυγικό

Νικητές αναδείχθηκαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Έφη Λατσούδη του χωριού ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, κερδίζοντας το ανθρωπιστικό βραβείο σε τελετή στη Γενεύη. Οι Έλληνες εθελοντές Έφη Λατσούδη, Κωνσταντίνος Μητράγκας και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης προστέθηκαν σε μια μακρά σειρά διακεκριμένων καθημερινών ηρώων, λαμβάνοντας το ετήσιο βραβείο Προσφύγων “Νάνσεν” της Ύπατης Αρμοστείας. Όλοι οι νικητές του ανθρωπιστικού βραβείου της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στις ελληνικές ακτές κατά τη διάρκεια του 2015-2016, διαζώσοντας ανθρώπινες ζωές και παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τους πιο ευάλωτους απο αυτούς που έφτασαν στη χώρα μας. Το βραβείο αναγνωρίζει το έργο της Λατσούδη, της HRT, όλων των εθελοντών στην Ελλάδα και την Ευρώπη το 2015, σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφθασαν κατά τη διάρκεια του έτους. Πάνω από 850.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, με περισσότερους από 500.000 από αυτούς να βρίσκουν καταφύγιο στο νησί της Λέσβου. “Αυτό το βραβείο αποτελεί αναγνώριση μιας συνειδητής απόφασης να μην υποτιμήσουμε την αξιοπρέπεια των ευάλωτων ανθρώπων που έφτασαν στη Λέσβο και όχι μόνο”, δήλωσε η Λατσούδη, αφού αποδέχθηκε το βραβείο Νάνσεν από τον Υπεύθυνο τηςΎπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi σε τελετή στο κέντρο της Γενεύης. “Όλα αυτά που έχουμε επιτύχει με την αλληλεγγύη, πρέπει να τα υπερασπιστούμε τώρα.”

Η Λατσούδη είναι από τους ιδρυτές του χωριού ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο. Πρώην θερινή κατασκήνωση για παιδιά, μετατράπηκε το 2012 με τη βοήθεια των τοπικών αρχών σε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους ευάλωτους πρόσφυγες. Από την κρίση του 2015, το ΠΙΚΠΑ φιλοξενούσε περίπου 600 πρόσφυγες την ημέρα, παρά το γεγονός ότι η χωρητικότητά του είναι για μόλις 150 άτομα. Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το χωριό ΠΙΚΠΑ έχει βοηθήσει πάνω από 30.000 πρόσφυγες. Ο Μητράγκας ηγείται μιας ομάδας με περισσότερους από 2.000 εθελοντές της HRT, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διάσωση ανθρώπων στο Αιγαίο Πέλαγος και στα ελληνικά βουνά από το 1978. Το 2015, οι εθελοντές εργάζονταν 24 ώρες το 24ωρο, απαντώντας σε ατελείωτες κλήσεις διάσωσης στη μέση της νύχτας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανέλαβαν 1.035 επιχειρήσεις διάσωσης, σώζοντας 2.500 ζωές, και βοήθησαν περισσότερους από 7.000 ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς. “Από την πρώτη φορά που είδαμε ανθρώπους σε ακραίους κίνδυνο, για μας δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, τους βοήθησαμε απλά,” τόνισε ο Μητραγκας, παραλαμβάνοντας το βραβείο για λογαριασμό των 2.000 εθελοντών της HRT. “Εμείς ποτέ δεν αποζητάμε την αναγνώριση. Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι μόνο με το χαμόγελο των ανθρώποων που διασώσαμε και αυτή είναι η ανταμοιβή μας.”

Παρουσιάζοντας το μετάλλιο, ο Grandi είπε ότι οι ηρωικές ανθρωπιστικές προσπάθειες των δύο νικητών “αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της αλληλεγγύης που ξεπερνά τη μισαλλοδοξία και επικεντρώνεται στην διάσωση ανθρώπινων ζωών, θεραπεύοντας τις καρδιές και ηρεμώντας την ψυχή.” “Αυτό είναι μια έμφυτη -καλλιεργημένη απο την οικογένεια- γενναιοδωρία: η συσσώρευση των απλών πράξεων μπορεί να είναι τόσο ισχυρή. Και αυτό είναι αυτό που παρακινεί τους δύο νικητές μας, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι απλές πράξεις της ανθρωπότητας μπορούν να φθάσουν μέχρι και σε κάτι θαυματουργό”. Η Λατσούση κι η ομάδα HRT συναντήθηκαν με τους προηγούμενους νικητές του βραβείου, συμπεριλαμβανομένου ενός Ιάπωνα οφθαλμίατρου, τον Akio Kanai, ο οποίος έχει χαρίσει όραση σε χιλιάδες ανθρώπους.

1 comment :

  1. Anonymous6/10/16 15:15

    Πόσους Έλληνες κατάφεραν να σώσουν;
    Κανέναν!
    Πόσοι έχουν αυτοκτονήσει από το 2009 με τα μνημόνια; Πάνω από 20.000!!! Περισσότεροι από τους νεκρούς του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.
    Όποιος χρησιμοποιεί τον ηλεκτρικό στην Αθήνα ξέρει κάθε 10 - 15 μέρες σταματά για λίγες ώρες γιατί κάποιος πήδηξε στις γραμμές....
    Πόσους από τους απελπισμένους Έλληνες προσπάθησαν αυτοί οι "φιλεύσπλαχνοι" να σώσουν;
    Κανέναν!
    Γιατί ο μόνος ρατσισμός είναι εναντίον των Ελλήνων!

    ReplyDelete