2.10.16

Κοσσυφοπέδιο: Οι Αλβανοί επιδιώκουν δημοψήφισμα για ένωση με την Αλβανία

Οι Αλβανοί ομιλούν για δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, γράφει σερβικό δημοσίευμα. Οι Αλβανοί πολιτικοί στο Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν για ένα δημοψήφισμα, ενώ ην ίδια στιγμή η Σερβία λέει ότι οι Αλβανοί απειλούν με άδειο όπλο. Ο Ναΐτ Χασάνι, αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου από το Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπε να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να ψηφίσει έναν νόμο για ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένωσης με την Αλβανία. Εν τω μεταξύ ο υπουργός της Σερβίας με αρμοδιότητα το Κοσσυφοπέδιο, Αλεξαντάρ Βούλιν δήλωσε ότι στις δηλώσεις αυτές που έχουν κυκλοφορήσει σε όλες τις ηλεκτρονικές πύλες του Κοσσυφοπεδίου, η αποστολή EULEX και η UNMΙK αποσιωπούν και αυτό είναι ένα επικίνδυνο σημείο. «Οι πολιτικοί των αλβανικών κομμάτων συζητούν για ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τις αποστολές EULEX και η UNMΙK οι πρεσβείες των χωρών που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Η σιωπή είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, μιλούν για αλλαγή των συνόρων. Τα θεσμικά όργανα των Σέρβων στην Πρίστινα πρέπει να αντιταχθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Βούλιν.

Ο Μίλοβαν Ντρετσούν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι πεπεισμένος ότι η ιδέα ενός δημοψηφίσματος είναι μόνο για εσωτερική χρήση.  «Η Σερβία ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και δεν έχει σημασία ότι εκατό χώρες έχουν αναγνωρίσει ένα είδους κράτος, το οποίο δεν ακυρώνει τα υφιστάμενα σύνορα», πρόσθεσε ότι όλα όσα ενδεχομένως θα γίνουν είναι παράνομα. Θα πει ακόμη ότι παρά το ότι οι Αλβανοί είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της Δύσης, δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε μια βίαιη επαναχάραξη των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων στα Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, βρέθηκε μπροστά σε μια διαμαρτυρία που διοργανώθηκε από την «Αυτοδιάθεση» [Vetevendosje]. Ο Θάτσι παραβρέθηκε στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του ήρωα Αντέμ Γιασάρι, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο των Τιράνων, Ερίον Βελιάι καθώς μια ομάδα νέων υποστηρικτών της «Αυτοδιάθεσης» περίμεναν με πανό τον Θάτσι. [Σημ.Ο Αντέμ Γιασάρι ήταν ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου- UÇK, του οποίου ήταν διοικητής] Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νεολαία της «Αυτοδιάθεσης» το μόνο που επιδίωξαν ήταν να αποκαλύψουν τα μηνύματα τους σε πανό κατά την επίσκεψη του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς να θέλουν να δημιουργήσουν αναταραχή. Κύριο σύνθημα των συγκεντρωθέντων μπροστά από το άγαλμα ήταν ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι Αλβανία». Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» στο Κοσσυφοπέδιο, που εξελίχθηκε σε κομματικό μηχανισμό, επιδιώκει την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.
The Hellenic Information Team

No comments :