29.10.16

Σερβία: Εκδιώχθηκαν Ρώσοι κατάσκοποι - Ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο Βελιγράδι

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ...ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΕΙΔΗΣΗ. ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ;

Αρκετοί Ρώσοι πολίτες εκδιώχθηκαν από τη Σερβία για συμμετοχή στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στο Μαυροβούνιο, γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’ επικαλούμενη τη σερβική ‘Ντάνας’ εμπλέκοντας κύκλους κοντά στην εξουσία της Σερβίας. Όπως γράφει η ‘Ντάνας’, δεν δόθηκε καμία απάντηση στο ερώτημα ποια ομάδα είναι, από πού καθοδηγούνται και εάν η χθεσινή επίσκεψη του γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν για αυτήν τη διαδικασία των σερβικών αρχών. Τα ΜΜΕ του Βελιγραδίου ανέφεραν χθες ότι οι Ρώσοι κατάσκοποι συμμετείχαν στην προετοιμασία τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μαυροβούνιο την ημέρα των βουλευτικών εκλογών. Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» ανέφερε ότι οι σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι ανακριτικές αρχές «απομόνωσαν» την ομάδα των δέκα ατόμων που ήταν ύποπτοι για δράσεις κατά των αρχών του Μαυροβουνίου. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, πρώην μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων και μαχητές που πολέμησαν στο πλευρό των Ρώσων στην Ντονμπάς. Οι συλληφθέντες ήταν εξοπλισμένοι με εξελιγμένες συσκευές, με τις οποίες ακολουθούσαν τις κινήσεις του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο εξοπλισμός τους στάθηκε η αιτία της ανακάλυψής τους από τις μυστικές υπηρεσίες του Μαυροβουνίου. Στόχος των τρομοκρατών ήταν η διοργάνωση πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο.

Ο Γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη το Βελιγράδι επικεφαλής κλιμακίου για μια σειρά επαφών με Σέρβους αξιωματούχους.  Σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα ο λόγος της επίσκεψής του είναι η υπογραφή ενός μνημονίου αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας. Ο Ρώσος αξιωματούχος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι με τον Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας, επεσήμανε ότι το μνημόνιο θα πρέπει να υπογραφεί, προκειμένου να καθιερωθούν τακτικές επαφές των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών. Τόνισε ότι «ένα τέτοιο έγγραφο δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ούτε μια κατάσταση διεθνούς συνθήκης» αλλά, «δημιουργεί τις απαραίτητες τυπικές προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων σε τακτική βάση σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει μια καλύτερη συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας και ότι με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πατρούσεφ, συζήτησαν τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας και τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με τον Ρώσο αξιωματούχο συζήτησαν για την κατάσταση της ασφάλειας στη Σερβία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού καθώς και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την μετανάστευση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Το πρακτορείο ‘Fokus’ για το ίδιο θέμα σημειώνει ότι ο Πατρούτσεφ θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς. Επίσης το Sputnik αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθούν θέματα της διεθνούς τρομοκρατίας και ο εξτρεμισμός στο Κόσοβο και τα Μετόχια.

No comments :