06/10/2016

Πρεμιέρα της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με φόντο το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Σε λειτουργία θέτει η ΕΕ την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που πρόκειται να αντικαταστήσει την Frontex, η οποία συστήνεται με φόντο κυρίως το προσφυγικό. Η «πρεμιέρα» της νέας δύναμης γίνεται στο βουλγαρικά σύνορα με την Τουρκία. Η πίεση από το προσφυγικό οδήγησε σε αποφάσεις ντόμινο που περιόριζαν την λειτουργία της Σένγκεν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και η Κομισιόν δίνει ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση της νέας δύναμης ώστε να υπογράμμισε το μήνυμα πως η ευρωπαϊκή ενότητα δεν έχει διαρραγεί. Το νέο ευρωπαϊκό σώμα θα έχει ως κύρια αποστολή να υποστηρίξει τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εισόδου των προσφύγων και μεταναστών σε περιπτώσεις μαζικής μεταναστευτικής ροής. Η δομή αυτή δεν θα διαθέτει δικούς της συνοριοφύλακες αλλά θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από εφεδρική δύναμη 1.500 συνοριοφυλάκων που έχουν τεθεί στη διάθεσή της από τα κράτη μέλη. Το νέο ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής «θα είναι ικανό να εντοπίζει τα αδύναμα σημεία, να τα διορθώνει προληπτικά και όχι όταν θα είναι πολύ αργά», υποσχέθηκε τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα συμμετέχει στα σημερινά εγκαίνια στο συνοριακό πέρασμα Καπιτάν-Αντρέεβο, έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».

Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή συγκροτήθηκε μέσα σε λίγους μήνες, σε μία προσπάθεια να δοθεί απάντηση στις επικρίσεις για ευρωπαϊκή ακινησία.Κατά τη διάρκεια της 9μηνης περιόδου προετοιμασίας του νέου ευρωπαϊκού σώματος, η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία σε συνδυασμό με το σφράγισμα των εθνικών συνόρων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου μείωσε κατακόρυφα τις ροές προς τα ελληνικά νησιά. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται πλέον στην Ιταλία, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη μεταναστευτική ροή που προέρχεται από τις ακτές της Λιβύης. Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα τις τελευταίες ημέρες και τουλάχιστον 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Για τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, «τα εγκαίνια του νέου σώματος στη Βουλγαρία αποτελεί ενθάρρυνση» για τη συνέχιση της διασφάλισης των συνόρων της χώρας. Η Σόφια κατασκευάζει προέκταση του ήδη υπάρχοντος φράκτη με στόχο την κάλυψη 259 χιλιομέτρων της συνοριακής γραμμής με την Τουρκία. Οι ροές στο σημείο αυτό έχουν μειωθεί κατά 20%-30% σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).

ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ  ΔΕΝ ΧΡΗΖΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ; "...από χθες μπήκαν στην χώρα από τον Έβρο 214 λαθρο"

No comments :

Post a Comment