12.10.16

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: 600.000 Λευκοί Βραζιλιάνοι θέλουν την δική τους χώρα

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο νότιο τμήμα της Βραζιλίας συμμετείχαν σε ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα ψηφίζοντας υπέρ του διαχωρισμού από το μεγαλύτερο κράτος της Νότιας Αμερικής και του σχηματισμού της δικής τους χώρας. Καταμετρώντας 617.000 ψήφους στο “Plebisul”, όπως ονομάστηκε το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στις 1 Οκτωβρίου, οι διοργανωτές είπαν ότι το 96 τοις εκατό ψήφισε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας χώρας από τις τρεις πιο νότιες πολιτείες της Βραζιλίας, υποστηρίζοντας ότι πληρώνουν πάρα πολλά σε φόρους προς την κεντρική κυβέρνηση, παίρνοντας πολύ λίγα ως αντάλλαγμα.

Αν και δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί η καταμέτρηση, βραζιλιάνικα ΜΜΕ ανέφεραν ότι κάλπες στήθηκαν σε πόλεις σε όλη την περιοχή, ενώ η ψηφοφορία έλαβε χώρα την προηγούμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών. Οι διοργανωτές είχαν πει ότι ο στόχος τους ήταν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι - ή το 5 τοις εκατό από αυτούς που μπορούν να ψηφίσουν στις τρεις πολιτείες. Ακόμα κι αν η ψηφοφορία δεν έχει καμία νομική αξία, και απέτυχε να φτάσει στο στόχο, το μήνυμα που εστάλη ήταν αλάνθαστο. "Εμείς στο νότο έχουν τις προϋποθέσεις συντηρήσουμε τους εαυτούς μας και να παράγουμε πλούτο. Σήμερα έχουμε δημιουργήσει ένα βουνό φόρους χωρίς οφέλη", δήλωσε ο José Gonçalves, διευθυντής επιχειρήσεων που ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας στη νότια πόλη του Πόρτο Αλέγκρε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο YouTube από την εφημερίδα Jornal do Comércio.

Τα αποτελέσματα έρχονται μετά από εκείνα των τοπικών εκλογών, που χαρακτηρίστηκαν από εκτεταμένη αποχή και απόρριψη των παραδοσιακών πολιτικών. Ο Celso Deucher, γενικός συντονιστής της εκστρατείας Plebisul, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ψηφοφορία έστειλε ένα "ηχηρό μήνυμα" στους πολιτικούς στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα. Ο Deucher, ένας από τους πνευματικούς ηγέτες του κινήματος που ονομάζεται “Ο Νότος είναι η χώρα μου”, που αποτελείται από πολίτες που έχουν απογοητευθεί με τη διαφθορά στη Βραζιλία. "Πρέπει να ντρέπεστε. Δεν δεχόμαστε τη συμπεριφορά σας", είπε στους πολιτικούς στην ομιλία του, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν να διοικούνται από τους πρώην αποικιοκράτες αφέντες τους παρά από τους σημερινούς ηγέτες της χώρας. «Προτιμούμε να επιστρέψουμε στην Πορτογαλία παρά να πληρώνουμε τόσο ακριβά για να συνεχίσουμε να είμαστε Βραζιλιάνοι», είπε.

Η *νότια Βραζιλία αποικίστηκε από μετανάστες που ήρθαν από την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία, και πολλοί είναι υπερήφανοι για τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της οργάνωσης (ονομάζονται brasileiros brancos, λευκοί βραζιλιάνοι). Υπάρχουν, επίσης, πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών. Σε ορισμένες πόλεις στο νότο, η γερμανική γλώσσα εξακολουθεί να μιλιέται. Μια έκδοση του διάσημου φεστιβάλ μπύρας Oktoberfest της Γερμανίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Blumenau, μια πόλη στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα. Η Βραζιλιάνα Gisele Bündchen είναι από οικογένεια Γερμανών απογόνων στη Horizontina, μια μικρή πόλη στη γειτονική πολιτεία του Rio Grande do Sul.

*[Είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές της Βραζιλίας και οι διοργανωτές της εκστρατείας στέκονται στο γεγονός ότι τα χρήματα από την φορολογία πηγαίνουν σε φτωχότερες περιοχές στα βορειοανατολικά - όπου ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από μαύρους και μιγάδες και η δουλεία ήταν πιο διαδεδομένη από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, τον Ιούλιο, η πολιτεία της Bahia στη βορειοανατολική Βραζιλία, η οποία έχει πληθυσμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, πλήρωσε λιγότερο από το μισό των ομοσπονδιακών φόρων του Rio Grande do Sul, στα νότια, που έχει πληθυσμό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.]

Οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει ένα άλλο δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο του 2017 και ελπίζουν να βγάλουν 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους στους δρόμους. «Ο Νότος είναι η χώρα μας», κατέληξε. «Ζήτω ο ελεύθερος Νότος!»

Διάβασε και: "Confederados". Οι απόγονοι των Νοτίων στην Βραζιλία!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

No comments :