15/09/2016

Οι Σκοτσέζοι γκρινιάζουν γιατί καθυστερούν οι ναυπηγήσεις των φρεγατών Type-26 που θέλουν να γίνουν στα ναυπηγεία της Γλασκώβης.

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας και τους Σκωτσέζους, τους εκπροσώπους τους στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του πρώτου με τη γνωστή εταιρία BAE Systems για το θέμα της ναυπήγησης των υπερσύγχρονων φρεγατών Type-26 που θα αποτελέσουν την επόμενη ημέρα για το Βασιλικό Ναυτικό (Royal Navy). Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικ Φάλον, με μια βαρύγδουπη εξαγγελία – απάντηση σε ερώτηση βουλευτών, απάντησε ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο, εάν πρώτα δεν είναι πεπεισμένος πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι έχει στα χέρια του την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Το συμβόλαιο καθυστερεί καθώς το υπουργείο Άμυνας ζητά από την εταιρία καλύτερη τιμή, η οποία ανταπαντά πως αυτό δεν είναι δυνατό από τη στιγμή που η αρχική πρόβλεψη για τη ναυπήγηση 13 πλοίων του τύπου, περικόπηκε λόγω των οικονομικών περιορισμών που ενέσκηψαν στα οχτώ. Αυτό επηρεάζει και την άμεση υλοποίησης της απόφασης που είχε ληφθεί να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές του ναυπηγείου Clydeside στη Γλασκόβη, κάνοντάς το ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον, οι Σκοτσέζοι ανησυχούν και για την καθυστέρηση απονομής του συμβολαίου για να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας που είναι τόσο κρίσιμες για το βόρειο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Θέλουμε τα πλοία, όχι δικαιολογίες», φώναξε στο Κοινοβούλιο προς τον υπουργό Άμυνας Σκοτσέζος βουλευτής, μεταφέροντας τη μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των εργατικών συνδικάτων των ναυπηγείων, τα οποία έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου, Τζούλια Λιούις, ρωτώντας τον υπουργό, αν είναι δεδομένο το ότι η BAE Systems είναι πανέτοιμη για την κοπή του πρώτου ελάσματος και την τοποθέτηση τρόπιδας για το πρώτο σκάφος και το μόνο πρόβλημα που «φρενάρει» τη διαδικασία είναι η έλλειψη κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας… Για να συμπληρώσει μάλλον πικρόχολα, ότι αν δεν προχωρήσει εγκαίρως η υπόθεση, η Βρετανία θα ζήσει πάλι την ίδια ιστορία, το να πληρώσει στο τέλος περισσότερα χρήματα, καθώς το σύνολο των 19 φρεγατών και αντιτορπιλικών του Στόλου είναι ανεπαρκές, ενώ η ανάγκη επέκτασης του επιχειρησιακού τους βίου θα στοιχίσει… «ο κούκος αηδόνι».

http://www.defence-point.gr/news/?p=160589

No comments :

Post a Comment