05/09/2016

Αναβαθμίζονται τα άρματα M1A1 Abrams των Πεζοναυτών

Στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ειδικότερα της φονικότητας, των 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams (vid) που διαθέτει, προχωρά το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC: United States Marine Corps). Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Διοίκηση Συστημάτων των Πεζοναυτών (MARSYSCOM: Marine Corps Systems Command) και ενσωματώνει τις επιχειρησιακές εμπειρίες των πληρωμάτων του Σώματος στο Ιράκ. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό το σύνολο των αρμάτων θα έχει αναβαθμισθεί την περίοδο Οκτωβρίου–Δεκεμβρίου 2017. Υπενθυμίζεται, ότι το M1A1 είναι οπλισμένο με πυροβόλο M256 διαμετρήματος 120 χλστ. (αμερικανική έκδοση του L44 που εξοπλίζει τα Leopard 2A4) και ότι ο αρχηγός πληρώματος διαθέτει πολυβόλο διαμετρήματος 0,50 ιντσών επί σταθεροποιούμενου σταθμού που ο χειρισμός του γίνεται από το εσωτερικό του άρματος.

Βασικό σημείο του προγράμματος είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων του αρχηγού του πληρώματος και του πυροβολητή που πλέον αποκτούν δυνατότητα «hunter–killer». Η αναβάθμιση επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση του ολοκληρωμένου συστήματος απεικόνισης και σκόπευσης AIDATS (Abrams Integrated Display And Targeting System), της ενιαίας λαβής [χειριστήριο] αρχηγού πληρώματος (Tank Commander Single Handle) και ενός συστήματος σύζευξης γραμμής θέασης αρχηγού πληρώματος–πύργου (slew to cue) που αφενός μειώνουν τον χρόνο αντίδρασης του πληρώματος και αφετέρου αυξάνουν δραματικά την ακρίβεια, το βεληνεκές και γενικά τη φονικότητα του άρματος. Οι μέχρι τώρα δοκιμές πεδίου και αξιολόγησης, έδειξε ότι η συνδυαστική χρήση των τριών αναφερθέντων συστημάτων μειώνει τον χρόνο εμπλοκής στόχου κατά 50% από έξι σε τρία δευτερόλεπτα. Προς το παρόν διεξάγονται δοκιμές πιστοποίησης του AIDATS με τη χρήση πέντε πρωτοτύπων επίδειξης του συστήματος στο πεδίο δοκιμών Aberdeen Proving Ground, στο Μέριλαντ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το AIDATS, αυτό περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σκοπευτικής διόπτρας ημέρας και νύκτας του αρχηγού πληρώματος με την ενσωμάτωση μίας τεχνολογίας αιχμής, υψηλής ανάλυσης κάμερας και την προσθήκη μίας έγχρωμης οθόνης απεικόνισης. Σύμφωνα με τον Mike Kreiner, διευθυντή του προγράμματος AIDATS το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι η έγχρωμη οθόνη απεικόνισης. «Στους χρήστες δεν άρεσε η ασπρόμαυρη κάμερα που διέθετε το άρμα επειδή δυσκολευόταν να διακρίνουν οχήματα διαφορετικού χρώματος», δήλωσε σχετικά ο Kreiner. Η έγχρωμη οθόνη απεικόνισης εγκαθίσταται σε μόνιμη θέση έμπροσθεν του αρχηγού πληρώματοςώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη επιπλέον κινήσεων του (και κατά συνέπεια επιτυγχάνεται η μείωση του χρόνου αντίδρασης). Σύμφωνα με το γραφείο προγράμματος AIDATS, πλέον, οι αρχηγοί πληρώματος των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams θα έχουν διπλάσιο βεληνεκές αναγνώρισης με τη χρήση του θερμικού και τριπλάσιο βεληνεκές με το κανάλι ημέρας. Επίσης, το AIDATS διαθέτει ενδείκτη αζιμουθίου που επιτρέπει άμεσα στον αρχηγό πληρώματος να διαπιστώνει τη θέση του όπλου του (το πολυβόλο διαμετρήματος 0,50 ιντσών) σε σχέση με το άρμα τη συγκεκριμένη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά την ενιαία λαβή [χειριστήριο] αρχηγού πληρώματος (Tank Commander Single Handle) θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην παρούσα διαμόρφωση ο αρχηγός πληρώματος διαθέτει δύο χειριστήρια, το πρώτο για τον σταθεροποιούμενο σταθμό οπλισμού και το δεύτερο για τον πύργο. Η ενιαία λαβή συνδυάζει τα δύο χειριστήρια με εργονομικό όφελος και ταυτόχρονα μείωση του χρόνου αντίδρασης.

Τέλος, το τρίτο σύστημα που αποτελεί μέρος της αναβάθμισης και στο οποίο προς το παρόν δεν έχει αποδοθεί επίσημη ονομασία αλλά ονομάζεται «slew to cue», επιτρέπει στον αρχηγό πληρώματος, με το πάτημα ενός κομβίου, τοποθετημένου επί της ενιαίας λαβής, να μετακινήσει τον πύργο, που τυπικά ελέγχεται από τον πυροβολητή, προς τη διεύθυνση ενός στόχου που τον σκοπεύει με το πολυβόλο των 0,50 ιντσών.

http://www.defence-point.gr/news/?p=159796

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΟΤΑΝ ΕΤΕΘΗ ΠΑΝΤΩΣ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΕΤΟΙΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ,  ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. ΑΧΡΗΣΤΑ, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΑΝΕΒΑΖΑΝ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ, ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ, ΘΟΡΥΒΩΘΗ (!!!), ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΖΑΝ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΚΡΙΝΙΑΖΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ-ΥΠΟΣΤΕΓΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΟΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΣ ΤΕΛΙΚΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕ ΔΙΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ..."ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ" ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ. ΕΤΣΙ ΩΣ ΕΝΕΡΓΗ ΑΜΥΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ..."ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΑΓΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΙΑΣΩ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΡΑΓΙΑΔΩΝ.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ...ΚΛΑΙΕΙ
https://isxys.blogspot.com/2011/04/blog-post_01.html
https://isxys.blogspot.com/2011/09/400-m1a1-abrams.html
https://isxys.blogspot.com/2011/10/11-abrams.html
https://isxys.blogspot.com/2012/02/400-m1a1-abrams.html
https://isxys.blogspot.com/2012/04/t-11.html
https://isxys.blogspot.com/2012/07/m1a1-abrams.html
https://isxys.blogspot.com/2012/08/abrams.html
https://isxys.blogspot.com/2012/10/abrams-s300.html
https://isxys.blogspot.com/2012/12/m1a1-abrams.html
https://isxys.blogspot.com/2013/04/11-abrams_29.html
https://isxys.blogspot.com/2013/04/11-abrams.html
https://isxys.blogspot.com/2013/05/abrams-lima.html

No comments :

Post a Comment